Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kendisiyle Birlikte Bir Kent Ormanı Kuran Ortak Çalışma Alanı

Kendisiyle Birlikte Bir Kent Ormanı Kuran Ortak Çalışma Alanı

SelgasCano tarafından SecondHome için tasarlanan ortak çalışma alanı SecondHome Hollywood, Los Angeles'ın yerli bitki türlerine ev sahipliği yapan dev bir kent ormanıyla birlikte inşa edildi.

Uzaktan çalışma ve paylaşımlı ofis eğilimlerinin artmasıyla ortak çalışma alanlarına gösterilen talep de yükseldi. Bu durumu, ortak çalışma alanlarının çoğalması ve öne çıkmak için de farklı imkanlar sunmaları izledi. Bağımsız çalışan kişileri altın günü gibi birbirinin evinde misafir eden Hoffice ve ortak çalışma alanları için bir çeşit Airbnb olarak tarif edilen Setting sabit bir mekan yerine değişken mekanlar sunabilen girişimler olarak dikkat çekiciydi. Yine Cowork7x24 de çalışanların serbest ve konumdan bağımsız dilediği zaman istediği ortak çalışma alanına rezervasyon yapmasını sağlayan bir katalog olarak bağımsız ruhlara sesleniyordu. Spacious, ise restoran ve kafeleri, kalabalık olmadıkları saat dilimlerinde ortak çalışma alanı haline getiren zekice bir girişimdi. Ev – iş arası ulaşımda zaman kaybetmek yerine hemen mesaiye başlamayı sağlayan kafe-otobüs Leap de hareketli bir ortak çalışma alanı olarak önemliydi.

Tüm bu yaratıcı girişimler bir yana çalışanların ihtiyacını belki de en isabetli şekilde tespit eden şirket, giyim ve açık hava eğlence ekipmanları üreten L.L. Bean oldu. Marka kendi reklam kampanyası için açık havada ortak çalışma alanları yaratarak insanları işlerini dışarıda yapmaya çağırdı. Ne de olsa doğadan uzak ve kapalı alanlarda geçen bir yaşamın ne kadar sağlıksız olduğu sıkça tartışılan bir gerçek halini aldı. Klasik ofis yaşamının zararlı etkilerini somut olarak Emma isimli ofis çalışanı modelinde de somut şekilde gördük. Şimdi ise açık havada ve doğayla iç içe çalışma fikrini oldukça ileriye taşıyan SecondHome Hollywood var karşımızda.

SecondHome Hollywood, ormanları talan etmek yerine kente yeni bir orman kazandırdı

Los Angeles için yaratılan açık hava ortak çalışma alanı SecondHome Hollywood, İspanyol mimarlar José Selgas ve Lucía Cano’nun kurduğu mimarlık stüdyosu SelgasCano tarafından tasarlanmış. Tesis, Hollywood’da önceden otopark olan bir alana inşa edilmiş. Alan, 6.500 ağaç ve bitkiyi içeren 50.000 metrekarelik bir bahçeyi içeriyor. Ayrıca 700 ton toprak ve bu toprakta yetişen bitki örtüsüyle kaplı. Bu örtüyle 112 yerli bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Tüm bu özellikleri onu Los Angeles’ın en yoğun kent ormanı yapıyor.

İngiltere’de kurulan ve Londra ile Lizbon’da faaliyet gösteren SecondHome’un ABD’de açtığı ilk ortak çalışma alanı SecondHome Hollywood oldu. Tesis, altmış adet sarı çatılı ofis alanı içeriyor. Ayrıca, 20. yüzyıl boyunca Los Angeles mimarisinde önemli rol oynayan ünlü mimar Paul Williams (Los Angeles’ın ilk tanınmış Afrikalı-Amerikalı mimarı) tarafından 1964’te tasarlanan bir bina olan Anne Banning Community House da tesis alanı içerisinde yer alıyor. Bu bina yenilenmiş; tesisin tamamı için çekirdek yapı ve ana giriş misyonunu üstlenmiş.

SecondHome Hollywood sadece açık hava alanlarından oluşmuyor, kapalı iç mekanlara da sahip. Bahçeyle çevrili 60 adet oval formlu bungalov ofis, yaklaşık 700 çalışanı ağırlayabilecek kapasitede. Bu ofislerin farklı oval şekillerde ve 4 farklı boyutta inşa edildiği görülüyor. Tüm bu ofisler orman örtüsünün boyunu aşmayacak yükseklikte inşa edilmiş. Böylece ofislerin içinden dışarıya bakıldığında 360 derece bahçe görünüyor. Ayrıca ofis içlerine sıkça saksıda bitki yerleştirildiği görülüyor.

SecondHome Hollywood, kendisi gibi doğayı önemseyen etik şirketleri mi ağırlayacak bilinmez ama bir kentte ağaçları kesip bina inşa etmektense kente yeni bir orman kazandırmak gerçekten takdir edilesi bir yaklaşım. Dileriz tüm dünyada örnek alınır.

Görsel: SecondHome