Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ofis Çalışanlarının 20 Yıl Sonraki Hali: Emma

Ofis Çalışanlarının 20 Yıl Sonraki Hali: Emma

Geleceğin İş Arkadaşı raporundan yola çıkan William Higham, ofis çalışanlarının bu koşullarda çalışmaya devam ederse 20 yıl sonra ne gibi sağlık sorunları yaşayabileceğini tasarladığı Emma isimli model üzerinden gösteriyor.

Süper insan modeli Graham’ı hatırlayanlar olacaktır. Avustralyalı heykeltıraş Patricia Piccinini tarafından yaratılan Graham artırılmış fiziksel özellikleri sayesinde trafik kazalarından yara almadan kurtulabilecek bir süper insan modeliydi. Cannes Lions 2017’de Grand Prix de kazanan Graham’dan bir sene sonra aynı yaratıcı ekip projenin parodi spin-off’unu yaratmışlardı. Parodi kampanyada reklamcılıkta hayatta kalabilecek Grant isimli bir heykel tasarlanmıştı.

Graham ve Grant gibi farklı fiziksel özelliklere sahip Emma da ofis ürünleri alanında faaliyet gösteren Fellowes’ın mevcut alışma alışkanlıklarına dayanarak gelecekte ofis çalışanlarının sağlığının nasıl olacağını araştıran bir raporu sonrasında ortaya çıkıyor. The Work Colleague of The Future (Geleceğin İş Arkadaşı) raporunda Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’tan 3 bin çalışanın verileri bulunuyor.

Kambur sırt, solgun deri ve kuru gözler

İnsan davranışı alanında çalışan fütürist William Higham ile çalışan İngiltere merkezli şirket verilerden yola çıkarak masa başlarında doğal ışık olmadan çalışan insanların bir süre sonra fiziksel olarak ne gibi değişimlere uğrayacağını göstermeyi amaçlıyor. Ofis çalışanlarının 20 sene sonraki halini betimleyen William Higham, Graham ve Grant ile benzer noktaları bulunan Emma isimli bir model tasarlıyor.

Emma modeli ofis çalışanlarının uzun süre oturmasından kaynaklı olarak varisli damarlara, bilgisayar ekranına uzun süre bakmasından dolayı kırmızı ve kuru gözlere, sürekli tekrar eden hareketlerden ötürü şişmiş bileklere ve yeterli güneş ışığı alamadığı için solgun bir cilde sahip. Raporda çalışanların yüzde 90’ının işlerinden dolayı sağlık sorunları yaşadığına ve bu sebeple işlerinde kötü performans gösterdiği bilgisi veriliyor. Emma’nın tüm fiziksel özellikleri korkutucu görünse de hepsinin yakın gelecekte çalışanların karşılaşabilecekleri sorunlar olduğunu söyleyebiliriz.

Kısa süre içinde çözüm üretilmez ise Emma çalışanların kaçınılmaz sonu olacak

Rapor işverenlerin ve çalışanların hemen harekete geçmezse gelecekte tüm çalışanların Emma’ya benzeyebileceğini vurguluyor. William Higham iş yerlerinin yol açacağı sağlık sorunları hakkında kısa sürede çözüm üretilmezse ofislerin insanları fena şekilde hasta edeceğini söylüyor. “Çalışma hayatında daha fazla hareket etmek, masalarda durma şeklini düzeltmek gibi kritik değişiklikler gerçekleştirmediğimiz sürecek ofislerimiz bizi hasta edecek. Bunun sonucunda çalışanlar Sanayi Devrimi’nde olduğu gibi kötü sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacak.”

Birleşik Krallık ekonomisinin kötü ofis koşulları nedeni ile yılda yaklaşık 77 milyar sterlin harcama yaptığı ve çalışanların bu duruma rağmen hastalanmaktan kurtulamadığı düşüldüğünde çalışanların iş ortamlarının iyileştirilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor. Öte yandan radikal değişiklikler için adımlar atılmaz ise 2040 yılına geldiğimizde Emma gibi fiziksel özelliklere sahip insanları sokakta görme ihtimalimiz oldukça yüksek duruyor.

Görsel: Youtube, Fellowes, Huffpost