Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ölü Örümcekler Minik Robotlara Dönüşüyor

Ölü Örümcekler Minik Robotlara Dönüşüyor

Örümcekler, artık canlı olmayan varlıkların robotik bileşen olarak kullanıldığı nerobotik çalışmalarının yeni süper kahramanları.

Yalnızca ABD’de yıllık 67 milyon ton atığı ayrıştıran 600’den fazla geri dönüşüm tesisi bulunuyor ve bu tesislerdeki iş gücü giderek insanlardan robotlara doğru el değiştiriyor. Ancak robotlar bir yandan atık toplayıp ayrıştırırken, diğer yandan da bozulan parçalar ve atıl bileşenleriyle kendileri bir atık sorunu oluşturuyor.

Çöpleri Kendi Kendine Ayrıştıran Robot Çöp Kutusu

Giderek büyüyen robotik atık miktarını azaltmak üzere çalışmalar yürüten Teksas Rice Üniversitesi‘ndeki bilim adamları, bu alanda kendilerine çok güçlü bir çalışma arkadaşı buldu: Vücut ağırlığının yüzde 130’unu taşıyabilen örümcekler.

Başlık her ne kadar kulağa Walking Dead bölüm ismi gibi gelse de, aslında robotik sanayinin yeni bir kolu olan nekrobotikten söz ediyoruz. Nekrobotik, Eski Yunanca’da ölü, ceset gibi anlamlara sahip “necros” ile Çek dilinde iş gücü, emek, çalışma gibi anlamlara gelen “roboti” kelimelerinin birleşiminden oluşturulmuş yeni bir kavram. Artık canlı olmayan varlıkların robotik bileşenler olarak kullanılmasını kapsıyor.

Araştırmacılardan biri olan Faye Yap, “Laboratuvarda bir şeyleri hareket ettiriyorduk ve koridorun kenarında kıvrılmış bir örümcek fark ettik. Örümceklerin öldükten sonra neden kıvrıldığını gerçekten merak ediyorduk.” sözleriyle çıkış noktalarına açıklık getirdi. Küçük ve hassas nesneleri kavramak üzere plastik gibi sert maddeler yerine daha önce hidrojel ve tekstil ürünleri gibi yumuşak malzemeleri kullanmayı deneyen araştırmacılar, kurt örümceği kadavralarını hava ile şişirip nesneleri kolayca kavrayabilecekleri bir mekanizma tasarladılar. Yapılan testlerde örümcek bacaklarının son derece dayanıklı olduğu ve herhangi bir aşınma veya yıpranma olmaksızın açma-kapama döngüsünden 1000 kez geçebildiği görüldü.

Araştırmacılar testler sırasında bir LED ekrana güç sağlamak için devre kartının etrafındaki öğeleri hareket ettirdiler. Hem kırılgan nesneleri hem de kendi boyutlarının 2,6 katı bir köpük bloğu tuttular ve hatta diğer örümcekleri yakaladılar. Boyut olarak küçük örümceklerin, kendi ağırlıklarından fazlasını kaldırma konusunda büyük örümceklerden daha güçlü olduklarını keşfettiler. Örümceklerin bacaklarındaki ince tüylerin ekstra tutuş sağladığını da belirten araştırmacıların hedefinde, benzer bir hidrolik mekanizma ile yararlanabilecekleri akrep gibi yeni canlı türleri var. Yakın zamanda geliştirilen ve eski bir Japon sanatı kirigamiden ilham alan robotik kıskaç yerini kısa zamanda onlara bırakabilir.

Görseller: Pexels, Preston Inovation Labratory.