Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çöpleri Kendi Kendine Ayrıştıran Robot Çöp Kutusu

Çöpleri Kendi Kendine Ayrıştıran Robot Çöp Kutusu

Kaliforniyalı girişim Lasso, evsel atıkların geri dönüşüm dışı kalma sorununa karşı robot bir çöp kutusu geliştiriyor.

Geri dönüşümü çoğunlukla şirketlerin üstlenmesi gereken bir sosyal sorumluluk işi gibi görüyoruz. Oysa kendi evlerimizde çoğumuz hala çöplerimizi ayrıştırmakta yeterli çabayı göstermiyoruz. Kaliforniyalı bir girişim olan Lasso, geri dönüştürülebilir atıkların daha verimli ve etkili bir şekilde yönetilebilmesi için bu süreci iyileştirmeyi umuyor.

İnsanların alışkanlık değiştirmesini beklemeden geniş çaplı etki yaratmak

Lasso, atıkları tanıyıp ayrıştırmanın ötesinde onları temizleyen, sıkıştıran ve tam anlamıyla geri dönüşüme hazırlayan robotik bir sistem. Kullanıcı her zaman olduğu gibi atıkları tek bir çöp kutusuna atıyor ve gerisini Lasso hallediyor. Böylece kullanıcıların alışkanlıklarını değiştirmesini beklemeden kısa sürede büyük çaplı aksiyon almayı hedefliyor.

Lasso’nun hem bir ürün hem de hizmet olarak sunulması planlanmış. Şirket çöp kutuları dolduğunda kapıya kadar gidip atıkları teslim alacak bir atık toplama hizmeti başlatmayı hedefliyor. Lasso kendi sistemini, geri dönüşüm zincirine mümkün olan maksimum miktarda malzemenin girmesini sağlamanın bir yolu olarak görüyor. Şirket, atık konteynerini hayata geçirmek için kitle fonlaması yoluyla sermaye toplamış ve 2022’nin sonlarında ön siparişleri nakliye etmeye başlamayı umuyor. Ardından da hemen atık toplama hizmetini sınırlı sayıda kullanıcıyla test etmeye başlayacaklar.

Lasso kameralar, sensörler ve makine öğrenme teknolojisiyle donatılmış

Teknoloji olarak geliştirmeleri hala sürmekte olan ürün, prototip aşamasında. Öğeleri yerleştirmek için dikey bir yuvaya sahip. Kameralar, sensörler ve makine öğrenme teknolojisiyle donatıldığından ambalajı analiz edebiliyor ve geri dönüştürülebilir olup olmadığına karar verebiliyor. Uygun değilse tıpkı otomatlardaki geri iade sistemi gibi nesneyi hazne dışına çıkarıyor. Geri dönüştürülebilir olanları ise buharla artık yiyecek, yağ, kir ve etiketlerinden arındırıyor. Son olarak, grupladığı ve ezip sıkıştırdığı atıkları en alttaki özel bölmelere naklediyor. Atık toplama hizmeti başladığında akıllı telefon uygulamasıyla kullanıcının telefonundan Lasso’ya bildirim gidecek.

Lasso iyi bir amaç için yola çıkmış olsa da enerji tüketimi konusu insanın aklına takılıyor. Bir başka sorun ise ürünün fiyatı. Fiyat hakkında kesin bir açıklama yok ancak bazı kaynaklarda final ürün hazır olduğunda 3.500 dolar civarı bir fiyatla satışa çıkacağı söyleniyor. Bu da ürünün geniş kitlelere yayılmasının önünde büyük bir engel ne yazık ki.

Görsel: Lasso