Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kahve Atıkları Sürdürülebilir Lüks Saate Dönüştü

Kahve Atıkları Sürdürülebilir Lüks Saate Dönüştü

İsviçreli Nespresso ve Hublot, yeni iş birliklerini kahve atıkları ve kapsüllerinden üretilen sürdürülebilir lüks saat tasarımı ile birlikte duyurdu.

Kahve devi Nespresso ile lüks saat markası Hublot, yeni iş birliklerini geri dönüştürülmüş alüminyum kahve kapsülleri ve atıklarından üretilen 24 bin dolar değerindeki saat tasarımıyla duyurdu. Hem zamanın hem de malzemelerin döngüsel olabileceği fikrinden yola çıkan iki İsviçreli şirket, sürdürülebilirlik yaklaşımlarını gerçek bir ürünle hayata geçirdi. Big Bang Unico Nespresso Origin adı verilen saat, geri dönüştürülmüş alüminyumdan üretilen ve yapısında yüzde 28 oranında Nespresso kahve kapsülü içeren 42 mm’lik bir kasaya sahip.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Hublot (@hublot)’in paylaştığı bir gönderi

Saatin kasasında yüzde 28 oranında geri dönüştürülmüş kahve kapsülü kullanılırken, saatin kayışı yüzde 4,1 oranında kahve telvesi ve yüzde 8,2 oranında geri dönüştürülmüş kauçuk içeriyor. Saatin kasasında ayrıca geri dönüştürülmüş titanyumun da kullanıldığı belirtiliyor. Böylelikle saatin korozyon direnci ve dayanıklılığı artırılırken, çevresel etkisi en aza indiriliyor.

Kahve telvesi gibi kahve atıkları ise Singtex desteğiyle kauçuk görünümlü Velcro kumaşının bir versiyonuna dönüştürülerek saatin kayış kısmında değerlendirildi. 200 adet olarak sınırlı sayıda üretilen Big Bang Unico Nespresso Origin, iki farklı kayış seçeneğiyle birlikte sunuluyor. Biri yüzde 5 kahve telvesi ile yüzde 95 oranında geri dönüştürülmüş polyesterden üretilen kumaş kayış; diğeri ise kahve telvesi ve geri dönüştürülmüş kauçuktan üretilen alternatif kayış.

Tasarımını ve parlak yeşil tonlarındaki rengini Master Origins Peru Organik Nespresso serisinden alan saatin yanında, kronometresinin hemen üstünde de Nespresso logosu bulunuyor. Daha 80’li yıllarda kadrajını başka markalara açarak Domino’s, Coca-Cola gibi iş birlikleri ile vakti zamanında lüks aksesuar kategorisinde şaşkınlık yaratan Rolex’in ardından Nespresso & Hublot ortaklığı şaşırtıcı olmayabilir ancak üzerinde fazla durulmayan bir noktaya işaret ettiği için hayli dikkat çekici.

Kahve telvelerinin gübre olarak değerlendirilme gibi organik bir seçeneği olmasına karşın kahve kapsüllerinin tüm dünyada 576 bin ton atık oluşturduğu tahmin ediliyor. Ortaya çıkan fiziksel atığın yanı sıra bir de yarattığı karbon emisyonu miktarı var. Yapılan hesaplamalara göre Brezilya’da 11 gram Arabica kahvesi üretmek ile bir kahve kapsülü kullanmanın neden olduğu karbon emisyonu miktarı aynı.

Hublot iş birliğinin yanı sıra kahve kapsüllerinin yarattığı olumsuz çevresel etki nedeniyle geçtiğimiz yıl Birleşik Krallık’ta bir geri dönüşüm programı başlatan Nespresso, Podback adıyla kahve kapsülleri için bir de geri dönüşüm hizmeti sunuyor. Hublot & Nespresso iş birliğinin 30 saniyelik tanıtım filmini aşağıda izleyebilirsiniz.

Görseller: Instagram, Youtube, Nespresso