Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şehrin Kaosundan Sıyrılıp Ona Kozanın İçinden Bak

Şehrin Kaosundan Sıyrılıp Ona Kozanın İçinden Bak

Alice Bleton, şehir yaşamı dayanılmaz hale geldiğinde ona uzaktan yeniden bakmayı öneren kapsül bir yapı tasarladı.

Büyük şehir sakinleri için kalabalık ve gürültüyle baş etmek zor. İnsanlar camdan ve betondan dev ofislere çok sayıda insanla sıkışıp kalmış gibi hissediyor. İnsanların en çok zaman geçirdiği iş yeri, en kalabalık ve kaotik yerlerden biri olarak oldukça yorucu olabiliyor. Kalabalığın yol açtığı dikkat dağınıklığı kimi zaman bir işin tamamlanmasını dahi güçleştirebiliyor. Design Academy Eindhoven’da eğitimini tamamlayan Alice Bleton, kent sakinlerine özellikle ofislerinde geçici bir kaçış alanı sağlamak için The Monade Capsule adlı bir çatı kapsülü tasarladı. Daha önce de pek çok kapsül yapı projesine yer vermiştik ancak Bleton’un tasarımını farklı kılan şey, şehirden uzaklaşmanıza gerek kalmadan kendinizi izole etmenizi öneriyor olması.

Yaşadığın yerin güzelliklerini yeniden görmek

Bu yıl Dutch Design Week’de sergilenen kapsül, bir çalışan çok daraldığında kendisini ofisten bir süreliğine izole edip çevresiyle tekrar olumlu bağlar kurabilmesine yardım etmeyi amaçlıyor. Yaşadığınız şehrin güzel ve ilham verici taraflarını tekrar görebilmeniz için ona yeniden bakmanızı istiyor. Diyelim ki İstanbul’dan çok daraldınız, öyleyse yüksek bir noktadan ona bakıp onun güzel yanlarını tekrar hatırlamaya çalışın. Tasarım, adını “birim” anlamına gelen monad sözcüğünden almış. Bleton’a göre ünlü Yunan filozof Plotinus, bu terimi kendi bakış açısını ifade etmek amacıyla kullanıyormuş.

Bleton, The Monade Capsule için marjinal koşullarda işlev gösteren; sığınak, dağ evi denizaltı gibi yapılardan ilham almış. 21 parça fiberglastan yapılmış olan silindirik kozanın şeffaf yapısı çevreyi izlemeyi sağlarken, yarı saydam alanlar da gün ışığını filtreleyerek sakin bir atmosfer yaratıyor. Arka tarafındaki L şeklindeki boşluk, kapsülün binanın kenarına güçlü bir şekilde tutunmasını sağlıyor. Kapsül bu şekilde 5 kişiyi taşıyabiliyor. Kullanıcı dilerse diz üstü bilgisayarını alıp tek başına ya da 5 kişilik bir ekip olarak işlerini kozanın içinde sürdürebiliyor. Özellikle bina çatısından ön cepheye monte edilmek üzere tasarlanmış.

Şehrin Kaosundan Sıyrılıp Ona Yeniden Bakmak

Şehrin Kaosundan Sıyrılıp Ona Yeniden Bakmak

Şehrin Kaosundan Sıyrılıp Ona Yeniden BakmakŞehrin Kaosundan Sıyrılıp Ona Yeniden Bakmak Şehrin Kaosundan Sıyrılıp Ona Yeniden Bakmak Şehrin Kaosundan Sıyrılıp Ona Yeniden Bakmak

Şehrin Kaosundan Sıyrılıp Ona Yeniden Bakmak

Görsel: Alice Bleton