Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2020’den Sevgilerle: Uber’in Yeni Uçan Taksi Kabin Konsepti

2020’den Sevgilerle: Uber’in Yeni Uçan Taksi Kabin Konsepti

Bell Helicopter, CES 2018'te Uber'in 2020'de Los Angeles'ta da hayata geçireceği uçan taksi projesi için geliştirdiği kabini tanıttı.

Popülasyonun artması, teknolojinin ışık hızında ilerlemesi derken havadan ulaşım ileride bizler için lüks değil günlük hayatımızın bir parçası olacak. Uber gibi uygulamalarla zaten ulaşımımız biraz daha özelleşmişti son 2 yılda. Uber, Web Summit’te uçan taksilerinin 2020’da Los Angeles simalarında süzüleceğini duyurmuştu. Şimdi de CES 2018’de Teksas merkezli şirket Bell Helicopter 2020’de başlayacak olan otomatik sürücülü uçuşlar için, Uber’e tedarik etmeyi planladığı fütüristik konsepti yani oto-pilotlu uçan taksi kabinini tanıttı.

Uber’in 2020’de Los Angeles’ta hayata geçireceği uçan taksileri için NASA’dan sonraki ikinci ortağı Bell Helicopter. Bell Helicopter, 1935’te kurulmuş ticari ve askeri uçuş sanayine uçak imalatı yapan bir şirket.

Helikopter Kadar Ufak, Uçak Kadar Rahat

Bell Helicopter’in tanıttığı uçan taksiler elektrikle çalışıyor. Şimdilik şirketin adı dolayısıyla helikopter olarak adlandırılsa da bu uçan taksiler geleneksel anlamda helikopterlere benzemiyorlar. İniş ve kalkışlarda helikopter gibi davranıyor fakat havadaki uçuş süresi boyunca geleneksel bir uçak gibi uçuyor. Henüz bu iki sistemi nasıl bir potada erittiklerini açıklamıyorlar. Zaten bahsedilen de henüz konsept. Bell Helicopter şimdilik CES 2018’te bu projenin kabinini sergiledi ve rakiplerine “biz de buradayız” dedi.

Bell Helicopter’in İnovasyon Müdürü Scott Drennen, uçan taksilerin IoT’un (Nesnelerin İnterneti) büyük bir parçası olacağını düşünüyor. Müşterilerin uçan taksilerin içerisinde de çevreleriyle bağlantıda kalmalarının önemli bir deneyim olduğunu belirtiyor. Yolcular uçuş sırasında video konferans yapabilecek, haberleri anlık takip edebilecekler. Bunun için uçan taksinin kabininde kullanıcılar tamamen entegre çalışan bir kullanıcı deneyimi sunan bir kontrol merkezinden faydalanacaklar. Bell Helicopter kabini tasarlarken uçakların içerisindeki konforu koruduklarını ve bunu helikopter gibi daha ufak bir alanda yeniden inşa ettiklerini söylüyor. Ayrıca yolcular elektrikle çalışan bir uçan taksiyle seyahat etmek istemiyorlarsa zaten hali hazırda gelenekselleşmiş ulaşım araçlarını kullanmaya devam edebilecekler. Aslında Bell Helicopter ve Uber’in amacı uçan taksi ulaşımını ucuz ve ulaşılabilir hale getirmek. Günümüzde bir yerden bir yere seyahat için helikopter kullanan insanlar sadece durumu çok iyi olan insanlarken bunu 2020’den itibaren herkesin standardına yerleştirmek istiyorlar.

Los Angeles, New York, Tokyo, İstanbul gibi büyük ve gün içerisinde dahi milyonlarca insanın seyahat ettiği şehirlerde uçan taksilerin yaygınlaşması bence çok güzel bir düşünce. Mesela toplu taşıma kullanacaksam ve trafik istemiyorsam kullanırım ben, gerçekten dedikleri kadar gündelik standardın bir parçası olursa. İnsan zaten sırf bir meraktan denemez mi uçan bir taksiyi?

Görsel: Bell Helicopter