Son bir yıl için teknoloji dünyasının en göz alan ortaklıklarından birini Microsoft ve Cyanogen gerçekleştirmişti. Kendi açık kaynak Android işletim sistemini oluşturan girişim Cyanogen Microsoft’la güçlerini birleştirerek teknoloji devinin bir kuralı yıkmasını sağlamıştı.
Android cihazlarda varsayılan üretkenlik, mesajlaşma, bulut tabanlı sistem gibi uygulama ve hizmetlerin Google tabanlı olduğunu biliyorduk. Bu ortaklık sayesinde Microsoft uygulamaları ve hizmetleri bu varsayılan olma ayrıcalığını Google’ın elinden bir nevi almış oldu.
Web Summit ise bu ortaklığın ardındaki sırları açığa çıkartmak için hoş bir vesileydi. 20 dakikalık konuşmadan çıkarılacak genel dersler her iki tarafın da birbirinin bakış açısını iyi kavrayıp ortak değer yaratmak için birbirlerine gereken kontrolü vermek ortaklıkta başarıya ulaşmak için önemli bir adım.
Harnessing the power of the partnership with @Microsoft and Cyanogen @PeggyJ #WebSummit pic.twitter.com/RxyBAl3YU3
— aya (@ayazook) November 3, 2015
Bu ortaklığın gerçekleşmesinde Cyanogen’in nasıl bir avantajı vardı da Microsoft’un ortağı oldu? Sorunun cevabı girişimin kendi açık kaynak Android işletim sistemini oluşturmasında yatıyor. Bu da Microsoft için büyük bir değer yaratma fırsatı demek. Cyanogen aynı zamanda pazara uyan bir ürüne sahip ve bu da bu tip büyük çaplı şirketlerde anlaşma yapmak için iyi bir fırsat.
Microsoft ise küresel ortaklık ağı ile araştırma merkezi Microsoft Research’ü hatırlatarak bu imkanlarını ortaklarına açtığını hatırlattı.
Bu gibi ortaklıklarda bulunmak isteyen diğer girişimlere verilen tavsiye ise odak noktalarını şaşmamaları ve çok net bir yol haritası çıkarmaları üzerineydi.
Son çıkarım ise şöyle; her iki tarafın da gözü kulağı başka türlü çalışıyor. Ortaklık söz konusu olduğunda pazarlık ya da uzlaşma süreci meydan okuyucu geçebilse de sonunda iki tarafın da birbirine sağladığı değer katkısı için her şeye değer.
"Partnerships can be the fastest way to growth." Microsoft's Peggy Johnson and Cyanogen's Kirt McMaster #websummit pic.twitter.com/DMZEPbbEzf
— Alex Lattas (@AGLattas) November 3, 2015
Görsel; Web Summit