Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Microsoft’tan Kapsayıcı Tasarım Rehberi

Microsoft’tan Kapsayıcı Tasarım Rehberi

Microsoft, kapsayıcı tasarım çalışmalarını tasarımcılara yönelik çeşitli rehberlerle geliştiriyor.

Microsoft son yıllarda kapsayıcı tasarım çalışmalarına yoğunlaşan markalardan biri. Xbox için geliştirdiği yeni kontrol kumandası Xbox Adaptive Controller ve engelli bireylerin geel olarak teknolojiye erişimi kolaylaştıran özelleştirilebilir kontrol cihazları ile bunu göstermişti. Çeşitli kılavuzlar, etkinlikler, belgesel niteliğindeki filmler ve kişisel hikayeler üzerinden de bu yaklaşımını güçlendirmeye devam ediyor. Hatta Aralık ayında, Türkiye’de de bir Microsoft Erişilebilirlik Zirvesi düzenlemişti, ürün ve hizmetlerinde kapsayıcı tasarıma ve erişilebilirliğe öncelik verdiğinin altını çizmişti.

“Engelleri olan insanlar için tasarım yapmak, insanlara evrensel olarak fayda sağlayan tasarımlarla sonuçlanır.”

Şirket, internet sitesindeki kapsayıcı tasarım sayfası üzerinden bu alandaki tüm gelişmeleri paylaşıyor. Bu sayfada kapsayıcı tasarımın tanımını şöyle yapmış: “Kapsayıcı Tasarım; dijital ortamlardan doğan, geniş bir yelpazede insan çeşitliliğine imkan veren bir metodolojidir. En önemlisi, bunun çeşitli bakış açılarına sahip insanları dahil etmek ve onlardan öğrenmek anlamına gelimesidir. Dışlama, sorunları kendi önyargılarımıza dayanarak çözdüğümüzde gerçekleşir. Microsoft tasarımcıları olarak, dışarda bırakılanları araştırır ve bunları yeni fikirler ve kapsayıcı tasarımlar oluşturmak için fırsatlar olarak kullanırız. Kapsayıcılık için tasarlamak, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi yalnızca daha fazla kişiye açmakla kalmaz, aynı zamanda insanların gerçekte nasıl olduklarını da yansıtır. Tüm insanlar büyür, çevrelerindeki dünyaya uyum sağlar ve tasarımlarımızın bunu yansıtmasını isteriz. Herkesin yetenekleri vardır ve bu yeteneklerin de sınırları vardır. Kalıcı engelleri olan insanlar için tasarım yapmak, aslında insanlara evrensel olarak fayda sağlayan tasarımlarla sonuçlanır. Kısıtlamalar güzeldir.”

kapsayıcı tasarım microsoft

Bu açıklamaların altında şirket, tasarımcılara seslenerek onlara sağladığı rehberleri sıralıyor. “Yeni beceriler üzerinde pratik yapın; yeni konseptler geliştirin veya bir prototip oluşturun – araç seti, tasarım ekibinizin hedeflerine uyarlanacak şekilde yapılmıştır. Her şeyi buradan indirin ve keşfetmeye başlayın!”

Sitede yer verilen rehberler ise şöyle: Inclusive 101 (yukarıdaki görsel bu rehberden), Inclusive Activities, In Pursuit of AI, Designing for Guidance, Respecting Focus. Daha fazlasına buradan göz atabilir, rehberleri ücretsiz olarak indirip faydalanabilirsiniz.

Görsel: Microsoft