Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google I/O 2023’te Açıklanan Önemli Yenilikler ve Ürünler

Google I/O 2023’te Açıklanan Önemli Yenilikler ve Ürünler

Google'ın geliştiricilere yönelik yıllık konferansı olan Google I/O'da bu yıl tanıtılan yenilikler ile ürün ve uygulamaların detaylarını sizler için derledik.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Google, 10 Mayıs’ta gerçekleştirdiği geliştiricilere yönelik konferansta yıl içinde gerçekleştirilen yenilikler ile geliştirilen ürün ve uygulamaları tanıttı. Google I/O 2023‘ün açılış konuşmasını Google CEO’su Sundar Pichai yaparken; aralarında Google Başkan Yardımcısı ve Google Asistan ile Bard’ın Genel Müdürü Sissie Hsiao, Google Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcıları Aparna Pappu ve Cathy Edwards, Google’ın Teknoloji ve Toplumdan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı James Manyika ve Google Cloud CEO’su Thomas Kurian’ın olduğu isimler, donanım ve yazılım gelişmeleriyle birlikte şirketin gelecek dönemki hedeflerini anlattı. Yapay zekânın hem ürün hem uygulama tarafında domine ettiği konferansta yeni ürünler Pixel Fold, Pixel Tablet, Pixel 7A ve Wear OS4 tanıtıldı.

Google Pixel Fold

Google’ın ilk katlanabilir akıllı telefonu olan Pixel Fold, bir kitap gibi açılarak 7,6 inçlik geniş bir ekrana dönüşüyor. Buna ek olarak 5,8 inç büyüklüğünde harici bir ekranı bulunan telefon, tamamen kapatıldığında yalnızca 0,48 inç kalınlığına sahip oluyor. 48 megapiksellik ana kameranın yanında Pixel Fold’da 10,8 megapiksel telefoto ile birlikte geniş lensler bulunuyor.


Pixel 7 Pro ile aynı Tensor G2 çipini kullanan Google Pixel Fold’un asıl alameti farikasının donanım değil yazılım olduğu belirtiliyor. Zira harici ve dahili ekranlar arasında geçiş yaparken uygulama sürekliliği oldukça sorunsuz ve ekran boyutlarını değiştirirken kaldığınız yerden devam etmenizi sağlıyor. Google bunu sağlayabilmek için aralarında Gmail, Meet, Youtube olmak üzere 50’den fazla uygulamasını büyük ekranlar için optimize etti. Dün ön siparişe açılan Google Pixel Fold, Haziran ayında 1.799 dolardan satışa sunulacak.

Google Pixel 7A

Google, orta sınıf fiyat segmentindeki telefonu Pixel 7’yi bir üst kademeye taşıdı. Pixel 7A, önceki versiyon ile aynı Tensor G2’ye sahip ancak 64 MP ana kamera, 13MP ultra geniş kamera, kablosuz şarj gibi yeni özellikler eklendi. Google Pixel 7A’nın 11 Mayıs’ta piyasaya çıkması bekleniyor.


Google Pixel Tablet

Geçen yıl gerçekleştirilen Google I/O 2022’de gösterilen ancak detayları paylaşılmayan Pixel Tablet, bu yılki konferansta katılımcılarla paylaşıldı. Pixel ekosisteminin geri kalanıyla uyumlu olan ve Tensor G2 çipi, Android 13, 8GB RAM’i bulunan tablet, görsel olarak farklı renk seçenekleri bulunan nanoseramik kaplamaya sahip.

11 inçlik hibrit akıllı ekranı, 12 saatlik pil ömrü, kalem desteği, bir Google Asistan merkezi ve Chromecast cihazı olarak hizmet vermesini sağlayan ek hoparlör yuvası ile Pixel Tablet, standart tabletlerden farklı olarak akıllı bir ev denetleyicisi, telekonferans ve video akış cihazı olarak konumlandırılıyor.

Android 14


Daha sıkı güvenlik ve özel paylaşım özellikleriyle birlikte Android’in yükseltilmiş versiyonu Android 14, konferans öncesinde açıklanması beklenen ve tüm detaylarıyla tanıtılan bir başka yenilik oldu. Bu yaz sonunda yayınlanacak olan Android 14’ü önce Pixel kullanıcılarına sunulacağı tahmin ediliyor. Yapay zekâ desteğini arkasına alan Anroid 14’te, yapay zeka tarafından oluşturulan duvar kağıtlarıyla tamamlanan iOS 16 tarzı kilit ekranı özelleştirmesi bulunuyor. Pil ömründe iyileşme, geçiş anahtarı desteği ve medya kitaplığındaki gizlilik üzerinde daha fazla kontrol gibi özellikler kademeli olarak yeni sisteme eklenecek.

Google Wear OS 4

Google, akıllı saat işletim sisteminin bir üst sürümü olan Wear OS 4’ü piyasaya sürdüğünü duyurdu. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen revizyonların ardından ilk önizlemesinin paylaşıldığı Wear OS 4, gelişmiş pil ömrü, bulut ile birlikte yedekleme kolaylığı ve daha fazla erişilebilirlik vadediyor. Whats App entegrasyonu ile mesajlarınızı kontrol edebileceğiniz Google Wear OS 4 henüz kullanıma sunulmadı. Öte yandan bugüne dek şirket tarafından ihmal edilen ancak iki yıl önce Samsung ile kurulan ortaklıkla tamamen yenilendiği duyurulan Wear OS platformu, son olarak Wear OS 3 ile de beklentileri karşılayamamıştı.

Bard

Geçtiğimiz Şubat ayında ChatGPT’nin rakibi Bard’ı resmi olarak tanıtan Google, konferansta Bard’ın yeni versiyonunu ile bu versiyonun desteklediği Gmail, Maps uygulamasındaki yenilikleri ve PalM2 teknolojisini paylaştı. Yetenekleri genişleyen Bard, Gmail’in yapay zeka destekli asistanı olarak kullanıcıların kolaylıkla mesaj oluşturmasına ve farklı yazı karakteri seçenekleri sunmasına yardımcı olacak. Gmail’e eklenen yapay zeka destekli ‘Bana yardım et’ seçeneği ile mail yazmanın artık çok daha kolay olacağını söyleyebiliriz.

Gmail’n yanı sıra Google Docs uygulamasına da gelen Bard, vereceği yanıtlara Google Search’ten elde ettiği görsel ve bilgi grafiklerini de ekleyecek. Artan görsel işleme yetisiyle birlikte Bard üzerinde ayrıca Adobe Firefly görselleri oluşturulabilecek. Google, Şimdiye kadar sınırlı bir şekilde sunulan Bard, Japonca ve Korece’nin yanı sıra yakın zamanda 40’tan fazla dil desteğine kavuşacak. Bu 40 dilin arasında Türkçe de yer alacak. Böylelikle Bard, artık 180’den fazla ülkede kullanılabilecek.

PaLM 2 AI model

100’den fazla dili destekleyen Google’ın büyük dil modelinin (LLM) en son sürümü olan PaLM 2, bir yandan Google’ın yapay zekâ destekli sohbet robotu Bard’ı güçlendirirken, diğer yandan da şirketin duyurduğu yeni AI özelliklerinin çoğu için temel model işlevi görüyor. Google Brain and DeepMind ekipleri tarafından oluşturulan PaLM 2 ile Bard’ın matematik, mantık ve muhakeme becerileri önemli oranda artıyor. PaLM 2 desteğiyle Bard artık Google E-Tablolar işlevleri de dahil olmak üzere 20 programlama dilini kullanabilecek.

24’ü aşkın Google ürününün temelini oluşturan PaLM 2 ayrıca kod yazmak ve hata ayıklamak için de geliştirilmiş bir destek sunacak. Birden çok dili işleme konusunda oldukça yetkin olan PaLM 2 JavaScript ve Python kodu üretebiliyor.

Öte yandan Google, Android geliştiricileri için yapay zekâ destekli yeni bir kodlama botu başlatıyor. Google, Çarşamba günkü I/O etkinliğinde Studio Bot adlı aracın kod üreterek, hataları düzelterek ve Android ile ilgili soruları yanıtlayarak geliştiricilerin uygulama oluşturmasına yardımcı olacağını duyurdu. Studio Bot ile geliştiriciler sorularına hızlı yanıtlar alabilir ve hatta botun kodlarının bir bölümünde hata ayıklamasını sağlayabilirler. Bot, şirketin güncellenmiş PaLM 2 büyük dil modelinden (LLM) kaynaklanan yeni temel kodlama modeli olan Codey üzerine inşa edildi. Studio Bot, hem Kotlin hem de Java programlama dillerini destekliyor ve doğrudan Android Studio’daki araç çubuğunda bulunuyor.

Google Haritalar

Google, Google Haritalar’ın belirli şehirleri kapsayacak şekilde “Rotalar için Sürükleyici Görünüm” özelliği sunacağını duyurdu. Yeni özellik, trafik simülasyonları, bisiklet yolları, karmaşık kavşaklar, park etme gibi veriler dahil olmak üzere kullanıcının ihtiyaç duyabileceği tüm bilgileri tek bir yerde topluyor. Rotalar için Sürükleyici Görünüm’ özelliği önümüzdeki aylarda Amsterdam, Berlin, Dublin, Floransa, Las Vegas, Londra, Los Angeles, Miami, New York, Paris, San Francisco, San Jose, Seattle, Venedik, Tokyo dahil olmak üzere 15 şehirde hem Android hem de iOS’ta kullanıma sunulacak.

Google Fotoğraflar / Magic Editor

Magic Editor adı verilen yapay zekâ destekli uygulama ile fotoğraflar kolaylıkla düzenlenerek önemli ölçüde değiştirilebilecek. Fotoğraflardaki objeleri seçerek yerlerini değiştirme ve objelerin boyut değişimi kolaylaşırken ve genel görünümün kalitesi saniyeler içerisinde tek tuşla iyileştirilebilecek. Bu özellik sonbahar aylarında Pixel telefonlarda kullanıma sunulacak.

Google Çalışma Alanı

Bundan iki ay önce Gmail, Google Docs, Google E-Tablolar, Google Slaytlar, Google Takvim, Google Meet gibi uygulamaları içeren Workspace platformuna eklediği yapay zekâ özelliklerini duyuran Google’ın getirdiği yenilikleri bu yazımızda detaylı olarak analiz etmiştik. Önizlemesini yakın zamanda gördüğümüz için konferansta açıklanan yapay zekâ destekli Workspace üretkenlik paketinin şaşırtıcı olmadığını söyleyebiliriz. Gmail ve Google Docs’ta metin yazımını kolaylaştıran AI entegrasyonundan yukarıda Bard’ı anlatırken yer vermiştik. Google, benzer üretken yapay zekâ yeteneklerini formülasyonu kolaylaştırması için E-Tablolar’a, görsel desteği için Meet ve Slaytlar’a getirdiğini bir kez daha yineledi. Google Çalışma Alanı’ndaki değişikliklerin detayları için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

AR

Google ve Taito, atari salonu klasiği Space Invaders’ın yeni bir artırılmış gerçeklik versiyonu üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Yeni oyun Space Invaders: World Defense , AR Space Invaders uzaylılarının dünya üzerindeki gerçek konumlarda uçmasına izin vermek için ARCore ve yeni duyurulan Geospatial Creator gibi Google araçlarını kullanacak. Google tarafından paylaşılan bir Twitter gönderisinde, net olmamakla birlikte oyunun bir atış poligonu konseptinde olduğu görülüyor.

Google I/O 2023 konferansının tamamını en alttaki videodan izleyebilir; 2 saatiniz yoksa özeti olan 10 dakikalık Recap videosuna aşağıda göz atabilirsiniz.

Görseller: Twitter, Youtube