Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google I/O 2019’da Açıklanan Önemli Yenilikler ve Ürünler

Google I/O 2019’da Açıklanan Önemli Yenilikler ve Ürünler

Geliştiriciler konferansı Google I/O 2019'da şirketin yeniliklerinden geliştirdikleri ürünlerden ve uygulamalardan bahsedildi.

Google’ın 7-9 Mayıs arasında gerçekleştirdiği geliştiriciler konferansında bu sene içerisinde yaptığı yeniliklerden, geliştirdiği ürün ve uygulamalardan bahsetti. Google CEO’su Sundar Pichai, Google ürün yönetimi genel başkan yardımcısı Sabrina Ellis, Android ürün yöneticisi Stephanie Cuthbertson, Google genel yardımcısı Aparna Chennapragada gibi isimlerin sahneye çıktığı Google I/O konferansında şirketin ilerleyen dönemlerdeki hedefleri de paylaşıldı. Yapay zeka, makine öğrenme, artırılmış gerçeklik gibi konuların ön plana çıktığı konferansta yeni ürünler Google Pixel 3a, 3a XL ve Google Nest Hub Max tanıtıldı.

Google Pixel 3a ve 3a XL

Google, Pixel 3a ve 3a XL modelleri ile düşük fiyat ve üst düzey deneyim sunmayı hedefliyor. Google ürün yönetimi genel başkan yardımcısı Sabrina Ellis, Pixel modellerinin üzerinde gerçekleştirdikleri yenilikler hakkında konuşma yaptı. Yüksek donanıma sahip telefonları düşük fiyata sunmanın Google’ın mühendislik başarısı olduğuna dikkat çekti. Ellis modeller için 3 yıl boyunca güvenlik ve yazılım güncellemesi yapılacağını duyurdu. Etkinlikte Pixel 3a’nın düşük ışıkta yüksek kaliteli fotoğraf çekme özelliği de gösterildi. Pixel 3 ve iPhone X modeli ile yapılan karşılaştırmada Pixel 3a’nın düşük ışıktaki yüksek kaliteli çekim sağladığı gözüküyor.

Ayrıca Pixel kullanıcıları Google Maps uygulamasında artırılmış gerçeklik deneyimini yaşayabilecek. Harita üzerinde bulunan mavi nokta telefon ne tarafa doğru tutuluyor ise o açıyı gösterecek. Kullanıcı harita üzerinde seçtiği noktaya gideceği zaman Maps’in cadde panoraması üzerinden gitmek isteği yere doğru ok işaretleri ile yönlendirilecek.

Telefonların bataryasının tek bir dolum ile 30 saate kadar kullanılabilmesi hedeflenirken, 15 dakikalık kısa şarj süresi ile 7 saate kadar kullanılabileceği açıklandı. Yeni modeller 13 ülkede 399 dolardan başlayan fiyatlardan satışa çıktı. Modeller için siyah, beyaz ve mor olmak üzere 3 farklı renk seçeneği  bulunuyor.

Android Q

Google I/O 2019’da en yeni Android sürümü olan Android Q için yapılan geliştirmelerden bahsedildi. Android ürün yöneticisi Stephanie Cuthbertson geliştiriciler için beta sürümü sunulan Andorid Q için pil tasarrufu, makine öğrenme algoritmaları ve gizlilik üzerine gelişmeler yaptıklarını açıkladı. Eklenen karanlık tema sayesinde daha rahat bir kullanım amaçlanırken, pil ömrü de arttırılmış oluyor.

Ayrıca, Andorid Q ile birlikte canlı altyazı desteğinin geleceği açıklandı. YouTube, Skype gibi video sistemlerinde cihaz sesleri otomatik olarak altyazıya çevirecek. Kullanıcı altyazıyı ekranda istediği yerde tutabiliyor.

Google, güvenlik ve gizlilik konusunda 50 yeni özellik sunacağını açıkladı. Bunların içinde en çok dikkat çeken konum servisleri üzerinde yapılan sınırlandırmalar oldu. Konum izleme özelliği yalnızca uygulama açık iken kullanılacak. Kullanıcı istediği zaman konum servisleri ayarından sınırlandırma yapabilecek.

Google katlanır telefon konusunda henüz prototip aşamasında olduğunu açıklasa da, Android Q katlanır telefonlarda en iyi verimle çalışabilmesi için optimize edildiğini duyurdu. Yeni versiyon 5G desteğine sahip olacak ve çalıştığı telefonda hızlı ve yüksek bir ağ bağlantısı olup olmadığını tespit etmek için yeni API’ler kullanabilecek.

Google Lens

Google Lens uygulaması sayesinde artırılmış gerçeklik konusunda yapılan yenilikler açıklandı. Google aramaları 3 boyutlu objeler halinde gösterebilirken, bu objeleri kamera vasıtasıyla istediğiniz yere yerleştirmek mümkün oluyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde artırılmış gerçekliğin kullanılabilecek olması Google’ın etkinlikte dikkat çektiği noktalar arasında yer aldı.

Google Lens yabancı dildeki yazıları sesli olarak istenilen dilde tercüme edebilecek. Uygulama sayesinde okuma yazma bilmeyen veya görme engelli kişiler için metinleri istenilen dilde seslendirme imkanı da bulunuyor. Lens üzerinden görüntülenen metinlerin çevrilmesi şu an için belirli sayıda dilde destekleniyor ve içerisinde henüz Türkçe bulunmuyor. Ancak Google yaptığı açıklamada daha fazla dil desteği üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

Google Lens ilerleyen zamanlarda daha işlevsel hale getirilmek için çalışmalar sürüyor. Google I/O 2019’da konuşan Google genel yardımcısı Aparna Chennapragada verdiği bir restoran menüsü örneği ile uygulamanın hangi konularda yardımcı olabileceği anlattı. Lens sayesinde restoranda hangi yemeğin popüler olduğu ve onun neye benzediği kimler tarafından nasıl yorumlar aldığı görülebiliyor. ABD’de 44 eyalette kullanılabilen Lens ilerleyen dönemlerde kullanım alanını genişletecek.

Google Asistan ve Google Duplex

Geçtiğimiz yıl yapılan konferansta Google asistanı olarak tanıtılan Google Duplex’in sesli komut yoluyla yapay zeka kullanımını ileri seviyeye taşıyor. Google CEO’su Sundar Pichai yapay zeka ve sesli komut üzerinde yapılan gelişmelerden bahsetti. Çevrimiçi kullanımda araba kiralama, uçak bileti alma gibi işlemleri gerçekleştirebilen asistan, Google Asistan’ı daha akıllı hale getirme çabasının bir parçası olarak sunuldu.

Google Asistan’ın çevrimdışı olarak kullanma imkanı da yenilikler arasında bulunuyor. Asistan aracılığı ile e-posta oluşturmak gönderileceği zamanı belirlemek mümkün oluyor. Böylelikle Asistan sizin yerinize e-postayı istediğiniz zaman gönderiyor. Google Asistan’ı kullanarak sesli işlem yapmanın telefonu kullanarak işlem yapmaktan çok daha hızlı olacağını vurguladı. Asistan ve Duplex gibi uygulamaların yaygınlaşması ile daha fazla kullanıcının sesli komut yoluyla yapay zekayı kullanması hedefleniyor.

Google Nest Hub Max

Konferansta öne çıkan bir diğer ürün evlerin dijital teknoloji ile yönetilmesini mümkün kılan Google Nest Hub Max oldu. Ürün önceden tanıtılan Nest kamera Google Nest Hub Max 10 inç genişliğinde ekrana sahip.

Yeni modelde Google Duo üzerinden görüntülü görüşme imkanı sunuldu. Nest Hub Max üzerindeki kamera ile kimin giriş yapmak istediğini tanıyor ve otomatik olarak açılıyor. Ayrıca kamera kullanılmadığını manuel veya dijital bir şekilde tamamen kapatılabiliyor. Google bunu gizliliği sağlamak için geliştirdiğine vurgu yaptı. Nest Hub üzerinden sesli bir şey dinlerken tek el hareketi ile sesi engelleme eklenen özellikler arasından bulunuyor.

Görsel: Google