Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google’ın Yapay Zekâ Destekli Workspace Hamlesi

Google’ın Yapay Zekâ Destekli Workspace Hamlesi

Zoom ve Microsoft Office ile mücadele eden Google'ın Workspace uygulamalarına yapay zekâyı entegre etme kararına ve arka planına birlikte göz atalım.

Open AI tarafından ChatGPT-4’nin tanıtıldığı aynı gün içinde 8 yeni güncellemesinin detaylarını paylaşan Google, Gmail, Google Docs, Google E-Tablolar, Google Slaytlar, Google Takvim, Google Meet gibi uygulamaları içeren Workspace platformuna eklediği yapay zekâ özellikleriyle günün ikinci büyük haberini duyurdu.

Bulut tabanlı ortak çalışma araçlarından oluşan Workspace (eski adıyla G-Suite), işletmeler, okullar ve bireysel kullanım için tasarlanmış bir dizi uygulamayı içeriyor. Yeni güncellemeler kapsamında kullanıcılar Gmail‘de e-posta yazarken veya Google Docs‘ta metin hazırlarken yapay zekâ yardımıyla metin taslağı oluşturabilecekler. Yapay zekâ ayrıca e-posta görüşmelerini veya bir Google Docs dokümanını kendisine iletilen istemle özetleyebilecek. Kullanıcılar Google Slides için kolaylıkla görsel oluşturabilecek ve ses, video gibi dosyaları sunuma ekleyebilecekler.

Google E-Tablolar‘da ise kullanıcıların verileri daha iyi analiz etmelerini sağlamak amacıyla filtreler iyileştirildi. Artık kullanıcılar filtreleri uygulandıktan sonra geri kalan satırların bir özetini görüntüleyebilecekler. Yapay zekâ, Google Sheets uygulaması üzerinde verileri kategorize edip formüller oluşturarak kullanıcılara analiz ve iç görüler sunacak. Çalışanların iş akışlarını kolaylaştırmak amacıyla yapay zekâ yakın zamanda Google Chat uygulamasına da entegre edilecek.

Yapay zekâ entegrasyonunun yanı sıra şirket bazı tasarım değişikliklerine de gitti. Görünümünde değişiklikler yapılan Google Drive, son haliyle G-Mail’e benzedi. Google Meet için gürültü engelleme özelliği yeni cihazlar özelinde genişletilirken, video kayıtlarının altına alt yazı ekleme özelliği geldi.

Google’ın Workspace Hamlesinin Arka Planı

Geçtiğimiz ay Workspace için yüzde 20 oranında fiyat artışına gideceğini duyuran Google, Google Docs ve Gmail’den başlayarak bazı özellikleri önümüzdeki birkaç hafta içinde belirli kurumsal müşterilere sunmayı planladığını açıkladı. Diğer özelliklerin ne zaman kullanıma sunulacağı ise şimdilik belli değil. Şirket içi kaynakların ifadelerine göre Ekim 2021 itibarıyla 3 milyar kullanıcısı olan Google Workspace, o zamandan beri Google’a güç kaybettiren Zoom’u ve 345 milyon ücretli ticari lisansa sahip Office 365 ürünüyle Microsoft’u yakalayabilmek için bir mücadele halinde.

Forrester araştırma şirketinin 2022 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, iş için video konferansı kullanan IT çalışanlarının yüzde 37’si Microsoft Teams’i tercih ederken, yüzde 19’u Zoom’u, yüzde 6’sı ise Google Meet’i kullanıyor. Deutsche Bank gibi büyük müşterilerin önemli bir bölümü bulut altyapısı için Google Cloud’u, ancak iş birliği yazılımı için Microsoft Office’i kullanıyor. Örneğin LinkedIn de Microsoft tarafından satın alınana kadar bir zamanlar bir Workspace müşterisiydi. Meta ise Google’ın doğrudan rakibi olduğu için Microsoft’u kullanıyor.

Geç Alınmış Bir Karar Olarak AI Entegrasyonu

Bu nedenle şirket Workspace ürününü, Dropbox ve Zoom gibi rakiplerle daha rekabetçi hale getirmek için en popüler Workspace uygulaması olan Gmail’in ötesinde başka uygulamaları parlatarak tanıtmak istiyor. Google CEO’su Sundar Pichai, geçtiğimiz Şubat ayında 2022 yılı son çeyreğin finansal verilerine ilişkin gerçekleştirdiği telekonferansta şirketin gelişmiş dil modellerini Gmail ve Dokümanlar’a getirmek için çalıştığını söylemişti.

Microsoft, ChatGPT’yi Office ürünlerine dahil etme planları ile aynı yola yatırım yaparken; Pichai CEO olduğundan bu yana Google ağırlıkla Cloud’a odaklandı. Finansal tablosunda 890 milyon dolar olan zararı gören Google Cloud halen kârlı bir uygulama olmasa bile en azından geçtiğimiz yıl zararını 480 milyon dolara indirebildi.

Şimdiye dek Workspace’e yeterince yatırım yapmamakla ve bu nedenle ürünü pandeminin getirdiği uzaktan çalışma koşullarına adapte edememekle suçlanan Google, şirket içi kaynaklara göre elden çıkarma fırsatını da kaçırdığı Workspace’i yapay zekâ desteğiyle hızlı bir şekilde ayağa kaldırmaya çalışıyor. Microsoft gibi dev bir rakibin karşısında arkasına kamunun gücünü alan Google, geçtiğimiz Ekim ayında ABD ordusu ile büyük bir Workspace anlaşması imzaladığını duyurmuştu.

Anlaşma kapsamında ABD ordusundaki yaklaşık 250 bin personele Workspace hesabı tanımlandı. Öte yandan Google açısından durum çok da ümitsiz sayılmaz. Yine 2022 Forrester araştırmasına göre, kuruluşları Microsoft’un ortak çalışma yazılımını kullanmayı planlayan veya halihazırda kullanan yazılım tedarikçilerinin yüzde 44 Google Workspace’i de kullanıyor.

Görseller: Google Workspace, Twitter, Youtube