Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini 2014’ten beri yakından takip ediyoruz ve evrimine tanık oluyoruz. Google Cardboard ile erişilebilir hale gelişi ve markaların bir promosyon aracı olarak konumlandırıldığı dönemlerden geçti sanal gerçeklik. Qantas, Samsung, Marriott ve daha pek çok markanın reklam kampanyasında kullanılmıştı bu teknoloji. Öte yandan Dali eserlerini sanal ortamda görmek ve Tribeca Film Festivali’nden bu mecradaki film yapımcılarına çağrı yapmak gibi farklı gelişmeler de gördük. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, yıllar içerisinde bir promosyon teknolojisinden yaratıcı bireyler için yeni araçlar sunar hale geldi. Koç Üniversitesi Karma Gerçeklik Laboratuvarı da bu mecralarda üretmek isteyen kişiler için 9 aylık bir eğitim programı için başvuruları kabul etmeye başladı.
KARMA Lab eğitimine başvuru için son tarih 27 Ocak
Koç Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından kurulan Karma Lab, yaratıcı endüstrilerde sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik konusuna odaklanan bir eğitim programına başlıyor. 18 Şubat ile 18 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek ve 9 ay sürecek olan eğitime 40 kişi seçilecek. KARMA Lab çatısı altında bu kişilerle yüz yüze, uygulamalı ve mentor eşliğinde ücretsiz eğitimler gerçekleşecek. Bu eğitimler aynı zamanda stratejik partnerler ATÖLYE ve KWORKS‘te de eş zamanlı olarak yayınlanacak.
Sanal ve artırılmış gerçeklik, yıllar içerisinde hem iç içe girdi hem de kendi alanlarını yarattı. Son kullanıcı için büyük bir değer sunamasa da sanat ve yaratıcı çıktı gibi alanlar için büyük değer yaratıyor. Film festivalleri sanal gerçeklik filmlerine kapılarını açarken büyük yönetmenler de bu mecrayı kullanmaya ve denemeye başlıyor. Hikaye anlatımı için farklı bir mecra sunmasıyla büyük dikkat çekiyor. Artırılmış gerçeklik ise Pokémon GO‘nun dünya çapında bir fenomene dönüşmesiyle aslında hayat içinde yer edinebilecek bir teknoloji olduğunu göstermişti. Microsoft’un HoloLens‘i ise karma gerçeklik (mixed reality) kavramını hayatımıza sokmuştu. Magic Leap, Nreal Light, Focals gibi ürünler de karma gerçeklik kavramını iyice sağlamlaştırdı.
KARMA Lab programına seçilen 40 kişi 5 aşamalı eğitimler alacak. Bunlar; Karma Gerçekliğe Giriş, Karma Gerçeklikte Proje Yönetimi, 2B ve 3B Nesne Modelleme, İleri Etkileşimi İçerik Geliştirme, Karma Gerçeklik için Programlama Teknikleri. Katılımcılar teorik ve uygulamalı eğitim süreci sonucunda geliştirdikleri projeleri İstanbul’da sergileyecek. Seçilen 3 proje ise Ekim 2019’da Amsterdam VR Days’de sergilenecek. Eğitime ATÖLYE ve KWORKS’den katılan grupların proje teklifleri de değerlendirmeye alınacak.
KARMA Lab programına başvuru ve detaylı bilgi için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Görsel: ATÖLYE