Yeni Yaratıcılar buluşmalarımızın 6. bölümünde sanatçı Selime Göç konuğumuz olmuş, glitch sanatını geçmişten günümüze inceleme fırsatı bulmuştuk. Bu sanatın dünyadan örneklerini de sık sık gündemimize taşıyoruz. Glitch halılar, ahşap heykeller, mobilyalar ve şehrin ortasına yerleştirilen dev glitch otomobil heykelleri akıllara kazınan örnekler arasındaydı. Bugün de Yuri Zalevski’nin çalışmalarıyla tanışacağız.
Sözcük anlamı olarak kusur, bozukluk veya hata anlamlarına gelen glitch, günümüzde doğrudan sanatı çağrıştırıyor. Glitch sanatı; teknolojiyi kutsayan ve onun mükemmelliğini savunan söyleme karşı, bozulmanın estetiğini ortaya koyuyor. Glitch sanatı manifestosu, 2010 yılında Hollandalı akademisyen, sanat teorisyeni ve küratör Rosa Menkman tarafından ortaya konulmuş. Kendisi konuyla yalnızca bir teorisyen değil, çözünürlük teorisi ve glitch üzerine üretimini sürdüren bir sanatçı. Ukraynalı sanatçı Yuri Zalevski namıdiğer Fotograffika da bu bayrağı günümüzde taşıyan sanatçılardan. Siyah beyaz gerçeküstü kompozisyonlara sahip fotoğraflar ve kısa videolar üretiyor, hepsini de dijital ortamda kendisi düzenliyor.
Glitch dokunuşuyla politika, din, sanat tarihi ve popüler kültür imgeleri
Çalışmalarda; İsa heykeli, Özgürlük Heykeli, rahibeler gibi dini ya da politik simgelerin yanı sıra Medusa, sfenks, Van Gogh portresi, Salvador Dali portresi gibi sanat ikonlarına da rastlamak mümkün. Yine Wi-Fi sembolü, yeniden yaratılmış bir Vogue kapağı, Marilyn Monroe, Jefferson Airplane şarkısındaki beyaz tavşan gibi çağdaş imgeleri de görebiliyorsunuz Zalevski’nin çalışmalarında. Özellikle suretleri akışkanlaşmış, dağılmış, göz yaşlarına boğulmuş ya da şeytani bir ruh haline bürünmüş şekilde tasvir etmiş sanatçı. Bir kısmı korku filminden bir sahneymiş gibi görünüyor.
Görsel: Instagram