Plastik atıklar gitgide içinden çıkılması zor ve acil çözüm gerektiren bir soruna dönüştü. Öyle ki WWF bu konuya dikkat çekmek için bir pet şişenin doğada çözünme sürecini gösteren 450 yıllık canlı yayını başlatmıştı. Dünyada bu konudaki farkındalığın yükselmesiyle birlikte plastik ambalaj malzemeleri yerini yavaş yavaş daha doğa dostu çözümlere bırakmaya başladı. Tayland’daki ve Vietnam’daki süpermarketlerin, sebze ve meyve reyonlarında plastik ambalaj yerine muz yaprakları kullanmaya başladığına yer vermiştik. Bilim insanı Sandra Pascoe ise kaktüs suyundan elde ettiği doğal plastikle ses getirmişti. MakeGrowLab ise plastik atık sorununa karşı sebzelerden yapılmış SCOBY adlı doğal plastiği önermişti. Şimdi ise kahve atıklarından yapılan kahve bardaklarında olduğu gibi, atıklardan ambalaj elde eden bir teknoloji var karşımızda “Feel the Peel”.
Portakal kubbeli otomat: Feel the Peel
Bir otomattan alabileceğimiz en sağlıklı şeylerden biri portakal suyu olsa gerek. Üstelik bu makinelerin pek çoğunda gerçek zamanlı olarak portakalların nasıl sıkıldığını görebilmek de mümkün. Feel the Peel de bu tür otomatlardan bir tanesi. Biyoplastik oluşturmak için portakal kabuğu kullanan, sıktığı portakalların suyunu da bu biyoplastikten yaptığı bardaklarda sunan bir prototip makine. Makine; duvara çıktı alan robot Scribit, insan gücüyle çalışan spor salonu-gemi gibi çılgın projeleriyle tanıdığımız İtalya merkezli uluslararası tasarım ve inovasyon stüdyosu Carlo Ratti Associati’nin Eni için hazırladığı bir proje.
2,74 m yükseklikteki makine, kubbe şeklindeki çatısında 1.500 kadar portakal depolayabiliyor. Portakallar dışarıdan görülebildiğinden görünüm olarak oldukça sempatik bir kubbe bu. Sıktığı portakalların kabuklarını da alt kısmındaki daha küçük bir depoda biriktiriyor. Kabukları kurutuyor, öğütüyor ve biyoplastik oluşturmak için polilaktik asit ile karıştırıyor. Daha sonra bu karışımı ısıtıp eritiyor ve filament olarak dahili bir 3B yazıcıya gönderiyor. Böylece yazıcıda geri dönüştürülebilir portakal suyu bardakları basıyor. Carlo Ratti Associati bu teknolojiyi geliştirmeye devam edeceklerini ve gelecekte portakal kabuğundan giysi dahi üretebileceklerini öngörüyor.
Carlo Ratti Associati’nin projeleri ilginizi çektiyse internet sitesi, Instagram’ı ve Twitter’ı üzerinden stüdyoyu takip edebilirsiniz.
Görsel: YouTube