COVID-19 salgını başladığında maske konusu uzun süre tartışıldı. Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere pek çok uzman “Hasta değilseniz maske takmanıza gerek yok” şeklinde açıklamalar yaptı. Ancak Nisan ayı itibariyle yeni araştırmaların ışığında Dünya Sağlık Örgütü herkesin maske takması gerektiği yönünde açıklamalar yaptı. Bu açıklamanın ardından ülkemizde de maske kullanımı özellikle toplu taşıma ve market gibi kapalı alanlarda zorunlu hale geldi. Bazılarımız evlerimizde kendi maskemizi yapmak için kolları sıvadık. Hatta evlerde, işitme engellilere özel şeffaf maskeler bile yapılmaya başlandı. Diğer yandan yetkililer de ücretsiz olarak maske dağıtmaya başladı. Ancak ne yazık ki sosyal medyada, market ya da toplu taşıma girişlerinde hala “Maskem yok, bulamadım” şeklinde yakınmalara rastlıyoruz. Durum böyleyken, maske konusundaki yaratıcı çözümlere bir yenisi daha eklendi. Germain Verbrackel’in Print Your Mask adlı bu projesine gelin hep birlikte göz atalım.
Print Your Mask, çözüm odaklı olmak adına ilham verici
Print Your Mask, evde hızlı bir şekilde tek kullanımlık kağıt bir maske yapabilmek için ideal. Lazer kesici veya 3B yazıcı gerektiren maskelerin aksine, bu maskeyi yapmak için bir A4 yazıcı, kağıt, bant ve ip gibi kolayca erişebileceğiniz malzemeler yeterli. Tasarımcı, maskenin nasıl yapıldığını anlatan 28 saniyelik bir video da hazırlamış. Videoda göreceğiniz üzere Verbrackel ip olarak ayakkabı bağcığı kullanmış. Maskeyi ince bulanların, içine kağıt peçete gibi malzemelerle dolgu yapması da zor olmasa gerek.
Kendin yap bez maskeleri kullananlardan biri olarak bu maskelerin en zor yanının her seferinde sürekli yüksek ısıda yıkama ve dezenfekte etme konusu olduğunu belirtmeliyim. Eğer acil ihtiyacınız olursa ve maskeniz bir köşede yıkanıp kurutulmayı bekliyorsa o halde Verbrackel’inkine benzer hızlı bir çözüm işe yarayabilir. Verbrackel’in herkese açık olarak sunduğu şablonu ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Germain Verbrackel’in Print Your Mask projesinin en önemli yanı hepimize yeni fikirlerin doğması adına ilham veriyor oluşu. İnternet üzerinden hızlı çözümler sunabilmek adına hala imkanlarımız tükenmiş değil. Yeter ki “maskem yok” diye şikayet etmek ve “evde sıkılıyorum” şeklinde dert yanmak yerine çözüm odaklı ve üretken olalım.
Görsel: YouTube