Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İşitme Engelliler ve Az İşitenler İçin Yüz Maskesi

İşitme Engelliler ve Az İşitenler İçin Yüz Maskesi

ABD'li üniversite öğrencisi Ashley Lawrence, işitme engelli ve az işiten bireylerin hayatını kolaylaştıracak bir yüz maskesi tasarladı ve evinde bu maskeyi üretmeye başladı.

COVID-19 salgını başladığından bu yana sürekli günlük yaşamın ne kadar zorlaştığından dert yanıyoruz. Evden dışarı adım atmak, markette alışveriş yapmak, telefonu kullanmak, hatta sokakta yürümek bile belli ritüelleri yerine getirmeyi gerektiriyor. Bu ritüeller içinde en göze çarpanı maske takmak. Söz konusu olan maske olunca, yüz tanıma sistemi için kendi yüzünüzü maskeye basan tasarımlara ve teknolojik donanımlı maskelere kadar pek çok çözüm üzerine uzun uzun konuşuluyor. Peki ya engelli bireyler? Onların karşılaştığı güçlükler üzerine ne kadar kafa yoruyor ve acil çözümler üretiyoruz? Neyse ki Ashley Lawrence yalnızca maske tasarımıyla değil, bu konudaki boşluğa dikkat çekmiş olmasıyla da hepimize örnek oluyor.

Ashley Lawrence, kendin-yap maske akımından ilham aldı

21 yaşındaki üniversite öğrencisi Ashley Lawrence, işitme engellilerin ve işitme güçlüğü yaşayanların eğitimi üzerine öğrenim görüyor. İşitme engelliler için uygun maske tedariğinin çok sınırlı olduğunu fark eden Lawrence kullananların dudaklarının ve yüz ifadelerinin görünür olmasını sağlayan bir yüz maskesi tasarladı. Böylece işaret dili için önemli olan mimikler şeffaf pencereden görülebiliyor ve dudaklar da okunabiliyor. Tasarımı özellikle ASL’yi (Amerikan İşaret Dili) göz önüne alarak hazırladığının altını çiziyor. Lawrence, tasarlamakla da kalmamış, evde annesiyle birlikte bu maskeleri üretmeye başlamış. Malzemeler için gereken bütçeyi sağlamak amacıyla GoFundMe’de kampanya başlatan genç kadın, kısa sürede hedeflediği desteği toplamış.

Ashley Lawrence

Ashley Lawrence, sosyal medyada pek çok insanın kullan-at maskeler yerine kendin-yap maskelerle maske ihtiyacını karşıladığını görünce kendisinin de işitme engellilere özel bir kendin yap maske yapabileceğini düşünmüş. Kendi yaptığı maskeyi Facebook’ta paylaştıktan kısa süre sonra bu tür maskelere ne kadar talep olduğundan bir kez daha emin olmuş. Projesi medyanın da ilgisini çekmiş ve böylece kısa zamanda ses getirmiş.

Lawrence şu anda ABD’de maskeleri ücretsiz olarak ihtiyacı olan herkese dağıtıyor. E-posta adresi üzerinden ona ulaşan herkesin bu maskeye erişmesi mümkün.

Görsel: GoFundMe