Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2017’nin Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.
Bu yıl da yine reklamverenler ve ajanslar açık hava reklamcılığıyla da karşımızdaydı. Geleneksel öldü diyenlerin karşısına yeni ve yaratıcı açık hava işlerinin çıktığı, geleneksel ve dijital ayrımının ortadan kalktığı bir yıl oldu. Spotify’dan Coca Cola’ya, kırık mı değil mi diye internette kendinden söz ettiren panolardan örgü açık hava panolarına kadar pek çok kampanya yılın dikkat çeken açık hava işleri oldu.
Sanal Gerçeklik Gözlükleriyle Değişen Otoyollar
Peru’nun en büyük yapı market zinciri Sodimac, ülkenin en işlek ve reklam anlamında en kalabalık otoyolu olan Panamericana Sur üzerinde gerçekleştirilen “Hijacked Highway” isimli çalışma, Peru’nun gördüğü en büyük sanal gerçeklik işi. Yolun 11 ile 97. kilometreleri arasında seçilen otomobillere dağıtılan, kartondan yapılma 40.000 sanal gerçeklik gözlüğü; yol kenarındaki panoları eğlenceli Sodimac ürünlerine dönüştürerek yolcuların yolun 15 kilometrelik bir bölümünü farklı gözlerle görmesini sağlamış. Bir pano devasa bir su kovasına dönüşürken bir diğeri masa lambası olmuş. McCann Lima tarafından yaratılan çalışmanın vurgusu Sodimac’ın her yeri, her mekanı eğlenceli veya sıradışı bir hale dönüştürebileceği.
Spotify’dan 2018 Hedefleri: Daha Fazla “Kızılları Severim” Listeleri Görmek
Spotify’in iç ekibi tarafından yaratılan “2018 Goals” isimli kampanya, 2017 yılı içerisinde kullanıcıların Spotify’daki seçimlerini inceleyerek bunları yeni yıl kararlarına dönüştürüyor. Dolayısıyla geçen seneki kampanya gibi arkada bırakılan seneye son bir bakış sağlamakla kalmıyor, bunları 2018’i tahmin etmek için kullanıyor. Ed Sheeran, Sam Smith, Big Shaqq ve Niall Horan gibi isimlere yer verilen kampanyada belirlenen hedefler komik. Örneğin “Kızılları Severim isimli bir liste yaratıp içine 48 Ed Sheeran şarkısı koyan kişi kadar sevgi dolu olmak” bir hedef. Ya da “Stairway to Heaven” gibi anlam itibariyle ölümü çağrıştıran şarkıları listesine alan sağlık görevlilerinden uzak durmak mesela.
Stories’in Nimetleriyle Yaratılan Küresel Instagram Kampanyası
Instagram, geçtiğimiz yıl Ağustos başında Stories özelliğini yayınlayarak Facebook ile Snapchat’in rekabetinde yepyeni bir sayfa açmıştı. Instagram Stories adeta ilk yaşını kutlamak için Wieden+Kennedy Amsterdam ile birlikte Stories Are Everywhere isimli küresel bir çalışmaya imza attı. Açık havadan dijitale çok mecrayı kapsayan bu entegre çalışmada Instagram Stories’i birbirinden farklı yollarla içerik üretenler öne çıkarılıyor.
Bir Fincan Kahvenin Hatrına
Çeşitli sosyal sorumluluk çalışmalarında gönüllü olmak isteyenleri bir araya getiren Norveçli internet platformu Frivillig.no, geçtiğimiz günlerde duygusal bir aktivasyona imza attı. Çalışmada Oslo’daki bir otobüs durağı yalnızlık çeken yaşlı insanlara dikkat çekmek için kullanıldı. Açık hava reklamcılığı alanında tanınan JCDecaux tarafından hazırlanan çalışmada bir otobüs durağı raketine kamera ve kahve makinesi yerleştirildi. Duraktaki dijital raketin amacı ise evinde oturan yaşlıca bir adamı otobüs durağındakilerle buluşturmaktı. Bunun için de amcamız canlı yayınla panoya yansıtıldı ve otobüs bekleyenlerle etkileşime girebilmesi sağlandı. Konuşmayı kabul ettiklerinde ise adam elindeki cezveden kahve koyuyormuş gibi yaparken raketin altındaki kahve makinesi devreye girerek fincana kahve dolduruyor. Sonrasında ise karşılıklı kahveler içilirken de tatlı tatlı sohbet ediliyor. Hobilerden ve hayattan bahsediliyor, beraber şarkılar söyleniyor, gülünüyor, eğleniliyor. Hatta kimileri otobüsü geldiği halde amcayla biraz daha konuşabilmek için bir sonrakini beklemeyi tercih bile ediyor.
Şehir Hava Kirliliğine İsyanda!
Peru’nun başkenti Lima, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre Latin Amerika’nın en yüksek hava kirliliğine sahip ikinci şehri. Böyle bir şehre doğal gazın getireceği faydaları anlatmak amacıyla hazırlanan kampanya, yenilikçi bir açık hava fikri içeriyor. Kampanya için Lima’nın en yoğun trafikli noktasına boş bir açık hava panosu yerleştirilmiş. Panonun içerisine de atmosferdeki karbondioksit kirliliğini toplayacak bir cihaz eklenmiş. Bu cihaz CO2 gazını depoladıktan sonra bunu toza dönüştürmüş. Dönüştürme sürecinde toz, bir mürekkep gibi kullanılarak beyaz panonun üzerine yavaş yavaş yazılar yazmaya başlamış. 15 günlük bir sürecin sonunda pano mesajın son haline ulaşılmış: “Nefes almakta çok zorlanıyorum.”
El Emeği Göz Nuru
Coca-Cola yerelleşmeye büyük önem veren markalardan. Bulunduğu ülkelerin geleneklerini, yemeklerini, kültürünü reklam kampanyalarına taşıyor. Bunun bir örneği de McCann Belgrad tarafından hazırlanan Sırbistan’a özel kampanya. Sırbistan gibi müziğine, ritüellerine ve geleneklerine bağlı bir ülkede hedef kitleyi etkilemek için Coca-Cola’ın sıradan işlerin ötesine geçmesi gerekiyordu. Bunun için de Sırbistan’ın lezzetlerini kampanyasına taşıdı. Böylece yerel kültür ile etkileşim sağladı. Kampanyanın en etkileyici ayaklarından biri açık hava işleri. Tamamen el işiyle yaratılan panolar, görsel olarak ilgi çekici olmasının ve büyük beceri istemesinin yanı sıra; Sırbistan’ın el işi geleneğini de kucaklıyor.
Köprü Fotoğrafı Bir Yılda 5.499 Kez Arandı
iStock için reklam ajansı TBWA/Istanbul görsel yükleyen insan sayısını artırmak amacıyla bir açık hava kampanyası hazırlamış. Kampanyada herkesin iStock fotoğrafçısı olabileceği vurgulanmış. Bunun için de site üzerinden her gün yapılan aramaların verisi incelenmiş, en çok aranan anahtar kelimeler belirlenmiş: Gökyüzü, çiçek, yol, bina, okul. Bu kelimeler şehrin dört yanındaki reklam panolarına yerleştirilerek ne kadar arandıkları bilgisi verilmiş. Tabii kelime “okul” ise pano bir okulun yanında, kelime “gökyüzü” ise pano güzel gökyüzü fotoğrafı çekilebilecek bir yerde yer almış. Yani tam da bahsedilen fotoğrafın çekilebileceği noktalarda iStock panoları o fotoğrafa olan talebi belirtmiş.
Futbol Oynayacaklar Kaleye Kurşun Diksin
Agencia3 tarafından hazırlanan “Shots of Change” adlı açıkhava çalışması dikkat çekici ve sarsıcı bir iş. Aslında konsept çok basit: Semtin her yerinde görülebilecek gerçek kurşun deliklerini kullanmak ve dönüştürmek. Bu kurşun delikleri tespit edildikten sonra, okulun eski öğrencilerinden olan Igor Izy tarafından etraflarına mural tarzında futbol sahaları çizilmiş ve delikler sanki taktik şemasındaki öğelermiş gibi davranılmış. Mesaj ise tertemiz: “Hayat bu dört çizgi arasında değişir”. Kampanya sayesinde bölgede yaşayıp okulu bilmeyen anne-babalara erişim sağlanmış, kuruluşun amacı ve çocukları uyuşturucudan uzak tutmak istediği anlatılmış. Sonuç başarılı: Okulun 600 kişilik kontenjanı doldurulmuş. Bu da 600 çocuğun gününü tehlikeli sokaklarda geçirmek yerine spor heyecanı ve disipliniyle, arkadaşlarıyla eğlenerek geçireceği anlamına geliyor.
Onlar Son Dakikaya Haber Verdi
#GazetecilikSuçDeğildir kampanyası çerçevesinde Uluslararası Af Örgütü, 3 Mayıs’ta tutuklanan gazetecilerin gerçek tweetlerine yer verdiği bir açıkhava kampanyası hazırladı. Şişli Belediyesi tarafından desteklenen kampanya için reklam panolarında Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Kadri Gürsel ve Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Ahmet Şık’ın tutuklanmadan hemen önce Twitter üzerinden yazdıklarına yer verildi. İlanlar, gazetecilerin son dakikaya kadar mesleklerini yapmaya çalıştıklarını vurgulayan bir mesajla pekiştirildi: “Onlar son dakikaya kadar haber verdi. Senin onlardan haberin var mı? #GazetecilikSuçDeğildir”.
Kırmak ya da Kırmamak Bütün Mesele Sonrasında Değiştirmek
Mobil iletişim operatörü O2, yaratıcı bir mecra uygulamasıyla İngiltere sokaklarında büyük dikkat çekti. Kırılan telefon ekranlarının ücretsiz değiştirileceğini duyurmak için kırık reklam panolarıyla gerçekleştirlen uygulama, sosyal medyada tartışma yarattı. Londra’da dört, Liverpool’da bir reklam panosuna yapılan uygulamada, O2’nun “Ooops” mesajlı panosu sanki kazayla düşmüş ve camı kırılmış gibi görünüyordu. Ücretsiz ekran değişimini anlatan reklam panoları güvenlik çıtaları ile çevirerek “kaza” algısını da güçlendirdi.
Merak Etmeyin Bu Zombiler Sizi Isırmaz
Londra’da yılbaşı sezonu televizyonlar yılbaşı reklamlarıyla dolu, sokaklar afiş içerisinde. Bu ortamda dikkat çekmek zor iş. Bu nedenle McCann Londra farklı bir yol izlemeye karar veriyor ve diyor ki, biz neden fragmanımızı yılbaşı ışıklarıyla yapmayalım? Saçma bir fikir gibi duyuluyor ama saçma olduğu kadar tadından yenmez bir fikir oluyor başarıyla uygulanınca. Çalışma için Londra’nın Brunswick Centre isimli alışveriş caddesinde arka arkaya panolar kuruluyor. Bunların üzerine yerleştirilmiş yılbaşı ışıkları bir resim oluşturuluyor ve zamanı geldiğinde yanıp sönerek bir hikaye anlatıyorlar.
Görsel: Uluslararası Af Örgütü Türkiye
Manşet görseli düzenlenmiştir.