Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Drone Avcısı Drone

Drone Avcısı Drone

Aleksey Zaitsevsky tarafından tasarlanan Drone Interceptor, tehlikeli drone’ları havadayken etkisiz hale getirmek için pervanelerine bağlı ağları kullanıyor.

Teslimat için kullanılanlardan ev güvenliğini sağlayanlara, ufacık alanlara bile girebilenlerden graffiti yapan drone’lara kadar işlevi ve tasarımıyla ayrışan pek çok drone modelini yazdık. Drone’ları kullanma şekilleri ve bu alandaki rekabet artıkça kullanım alanı da tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda İngiltere’nin en büyük havaalanlarından biri olan Gatwick Havaalanı’nda iki drone nedeniyle birçok uçuş iptal olmuştu. Polisin bu konuda yeterli ekipmana sahip olmaması drone’ları etkisiz hale getirmesini engellemişti. ABD ise 2020 yılında bir elektrik şebekesine yapılan saldırıda drone kullanıldığını açıklamıştı. Henüz bu yılın başında da Abu Dabi’deki drone saldırısı nedeniyle üç kişi hayatını kaybetmişti.

Havadaki drone’u etkisiz hale getirmek için drone kullanmak

Hayatı kolaylaştıran özelliklerin yanı sıra gözetleme, kaçakçılık ya da saldırılar drone’ların tehlikeli yüzünü ortaya koyuyor. Devletler, drone kullanım alanları ve izinlerle bu durumun önüne geçmeye çalışıyor olsa da izinsiz yapılan uçuşları o anda engellemek için sınırlı seçenekler bulunuyor. Bir grup İngiliz mühendisin geliştirdiği SkyWall 100, drone saldırılarını yerden engelleyen bir bazuka sistemi. Yapay zeka destekli DroneShield ise drone sinyallerini bozarak hava sağasını etkisiz hal getiriyor ancak bu durum diğer cihazların da çalışmamasına neden olabilir. Hollanda polisinin drone’ları avlaması için kartalları eğitmeye çalışması ise eski usul bir yöntemdi ve zaten başarıyla sonuçlanmadı.

Robot ve drone tasarımlarına ve yazılımlarına meraklı Litvanyalı hacker Aleksey Zaitsevsky tarafından tasarlanan Drone Interceptor, havada olan duranları kendi ekipmanlarıyla etkisiz hale getirebilen bir drone tasarımı.

Yerden fişek gibi fırlayıp hedefine ağ fırlatan drone

Drone’un çalışma prensibi oldukça basit ve etkili. Havadaki drone’ları etkisiz hale getirmek için onların yanına yaklaşıp ağ fırlatıyor. Tasarımı Drone Interceptor’ın fark yaratan özelliği. Pilotun komutuyla özel kutusundan fırlayan drone hızlıca yükselebiliyor.

Pervanelere bağlı olan ağlar etkisiz hale getirilmek istenen drone hedefe girdiği anda fırlatılıyor. Pervanesiz kalan Drone Interceptor ise küçük bir paraşüt yardımıyla güvenli bir şekilde yere iniyor. Drone’un ağırlık merkezinin aşağıda olması herhangi bir parçasına zarar vermeden düşmesini sağlıyor ve bu sayede gövde sonraki uçuşlarda da kullanılabiliyor.

Drone Interceptor, yarış drone’larında kullanılan malzemeler kullanılarak üretilmiş. Dolayısıyla tasarımın içinde kullnımının yasak olduğu bir parça bulunmuyor.

drone interceptor

Tasarımı sayesinde hızlı bir şekilde havalanan ve yere kanatları olmadığı durumlarda dahi güvenli bir şekilde iniş yapabilen bu drone şu anda prototip aşamasında. Aleksey Zaitsevsky drone’un çalışma prensibini ve diğer detayları internet sitesinden paylaşıyor.

Görsel: YouTube, Aleksey Zaitsevsky