Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gerçekliğe Bir Adım Daha: Unreal Engine 5

Gerçekliğe Bir Adım Daha: Unreal Engine 5

Epic Games tarafından sunulan Unreal Engine 5, gerçek zamanlı 3B içerikler ve deneyimler için fark yaratan performans ve kullanışlı özellikler sunuyor.

Epic Games tarafından geliştirilen Unreal Engine’in en son sürümü Unreal Engine 5, bu ayın başında resmi olarak tanıtıldı. İlk duyurudan yaklaşık iki yıl sonra piyasaya sürülen oyun motoru The State of Unreal etkinliğinde tüm detaylarıyla paylaşıldı.

Epic Games, Unreal Engine 5 lansmanından önce de oyun motorunun ne denli detaylı ve büyüleyici bir evren yarattığın çeşitli işerle göstermişti. PlayStation 5 ve Xbox Series X konsolları için ücretsiz olarak kullanıma sunulan The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience en çok ses getiren örneklerden biriydi. Filmde rol alan Keanu Reeves ve Carrie Anne-Moss’un dijital kopyaları MetaHuman Creator ile hazırlanmıştı. Bu deneyimle benzer dönemde Fortnite da Unreal Engine 5’e geçiş yaptığını duyurmuştu.

Fark yaratan ve süreci hızlandıran iki özellik: “Lumen” ve “Nanite”

Oyundan sinemaya, mimariden otomotiv sektörüne kadar pek çok alanda foto-gerçekçi görüntüler yaratmaya imkan tanıyacak teknoloji, gerçekle sanal arasındaki farkın anlaşılmayacağı evrenlerin kapısını aralıyor. Bu oyun motorunu bir önceki versiyonundan ayıran en büyük özellikler ise Lumen ve Nanite özellikleri oluyor.

Video oyunlarda ya da filmlerde CGI ile yaratılmış tüm nesneler poligon geometri sistemiyle oluşturuluyor. Bu nesnelerin yüzeyindeki ayrıntı düzeyini poligonlarla doğru orantılı olarak arıyor. Öte yandan poligonların sayısı artıkça bilgisayarların oyunu işleme süreci uzuyor. Bu nedenle oyunlarda düşük video çözünürlüklü seçenekler bulunuyor ki bu da oyun zevkini düşüren bir durum.

Unreal Engine 5’in dinamik “sanallaştırılmış geometri” sistemi sayesinde nesnelerin yüzeyindeki ayrıntılar, kamera mesafesi için gereken maksimum ayrıntı düzeyine göre çalışıyor. Nanite özelliği yüksek çözünürlükten feragat etmeden gerçekçi deneyimler yaşamanızı sağlıyor. Görüntü kalitesinden ödün vermeden geometrik ayrıntıların daha gerçekçi şekilde sunuyor.

Lumen ise geliştiricilerin bir nesneyi nasıl aydınlatacağını ayrı ayrı tanımlamasını ortadan kaldıran bir teknoloji barındırıyor. Modeller ve ortamlar ışığın geliş açısına ve şiddetine göre anlık olarak değişebiliyor ki bu hem oyun grafiklerinin kusursuz görünmesine yol açıyor hem de geliştiricileri büyük bir zahmetten kurtarıyor. Işığın doğal bir şekilde ortama dinamik olarak uyum sağlamasına imkan tanıyan aydınlatma aracı görsel kaliteyi artırıyor ve geliştiricilerin ışık haritası oluşturmasını pratik bir hale getiriyor.

Unreal Engine 5, yüksek kalitede ve büyük ölçekli oyunlar yapmayı kolaylaştıracak

Oyunlar ve diğer tüm 3B içerikler için benzersiz bir araç geliştirme ortamı sunan Unreal Engine 5, halka açık sürümünün yayınlanmasının ardından Sony Group Corporation ve LEGO Group’un sahibi olduğu KIRKBI şirketinden toplamda 2 milyar dolar yatırım da aldı.

Epic Games, halihazırda 85’ten fazla oyun stüdyosunun topluluklarının bir parçası olduğunu bağımsız yaratıcılardan CD PROJEKT RED ve Crystal Dynamics gibi büyük şirketlere kadar daha fazla katılımın ilerleyen dönemde artacağının altını çiziyor. Oyun motorunu sürekli güncelleyecek olan şirket, grafik işlemci ürünleri sunan Nvidia ile iş birlikleri de yaparak oyun dünyasının geleceği için heyecan verici bir yaklaşım benimsiyor.

Tabii sadece yeni nesil oyunlar için değil her türlü alanda gerçekçi görüntüler yaratmak için kullanılabiliyor olması ve herhangi biri tarafından indirlebiliyor oluşu Epic Games’in en büyük avantajları. Şirket sadece ticari bir ürün ortaya çıkardığınızda belirli bir kazançtan sonra sınırlı bir ödeme alıyor. Bu sayede geliştiricilerin doğru araçlara ulaşması kolaylaşıyor. Halka açık sürümünün yayınlanmasının ardından geliştiricilerin ve sektöre ilgililerin hazırladığı kısa videolar Unreal Engine 5’in fark yaratan yönlerini en güzel gösteren örnekler. Aşağıda bu örneklerden birkaçını bulabilirsiniz. Unreal Sensei isimli YouTube hesabının hazırladığı içerik de oyun motorunun sunduğu avantajları görmek için güzel bir kaynak.

Görsel: Unreal Engine