Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Doğayı Geometriyle Açıklamak

Doğayı Geometriyle Açıklamak

Rafael Araujo, doğanın güzelliklerini ayrıntılı geometrik çizimlerle inceliyor.

Çizmeyi öğrenen herkes, ilk aşamada çevresindeki her şeyi geometrik formlar halinde görmeye çalışır. Nesnelerden figürlere, peyzajlara ve mekanlara kadar her şeyi geometrik olarak çözümlesi gerekir. Bu geometrik yaklaşımı sanat kariyerinin ilerleyen dönemlerinde de sürdüren, hatta bunu stilinin bir parçası yapan sanatçılar da oldukça etkiliyici işler çıkarabilmekte. John Battalgazi’nin nefis geometrik illüstrasyonları, Nori Okawa’nın dinamik karakterleri yer verdiğimiz en etkileyici örnekler arasındaydı. YoAz’ın geometrik totemleri, Hoàng Hoàng’ın The Insect World Collection serisi ve Chaotic Atmospheres’in çokgen anatomili böcekleri de etkileyici işlerdendi. Rafael Araujo da doğa sevgisini geometri yoluyla ifade eden sanatçılardan.

Kılavuz çizgilerin güzelliği

Rafael Araujo’nun çizimleri kılavuz çizgilerin aynen korunduğu, araştırma dolu sayfalardan oluşuyor. Sanatçı, altın spirallerle ve sarmallarla her şeyin anatomisini çıkarmış; kelebeklerin uçuşlarını, deniz kabuklarını ve kaleydoskopları geometriyle çözümlemiş. Doğal unsurları renklendirerek kılavuz çizgilere kıyasla ön plana çıkarmış.

Araujo, geometrinin kapsamlı kullanımıyla doğanın platonik mükemmelliğine ulaşmaya çalıştığını ve bunu bir nevi ibadet  gibi gördüğünü belirtmiş. Araştırma çizgilerini silme imkanı var ancak onları aynen bırakarak çalışmaları için ne kadar hayati olduklarını gösteriyor. Çizimlerin karmaşıklığı da izleyiciye dünyanın hafife alınmaması gereken bir yer olduğunu hatırlatıyor. Bir deniz kabuğuna bakarken onun aslında ne kadar sıra dışı bir tasarım olduğunu düşünmeye davet ediyor.

Araujo bir otodidakt (kendi kendini yetiştiren kişi). Çizim masasında, klasik mimari çizim araçlarıyla çalışarak her şeyi elle çiziyor. Herhangi bir dijital araç kullanmıyor. Herkesin doğaya böylesi dikkatli gözlerle bakması için çizimlerini yetişkinlere yönelik boyama kitaplarına dönüştürmüş. Buradan ve buradan kitaplara göz atabilirsiniz. 

Rafael Araujo, can dostlarımızın güzelliğini de Fibonacci spiraliyle vurguluyor sık sık…

Görsel: Instagram