Işık yerleştirmeleri hem sanatçıların hem de markaların ve organizasyonların sık başvurduğu bir ifade yöntemi. Kimi zaman sanat galerilerindeki eserlerde, kimi zaman defilelerde, kimi zaman da Burning Man gibi dev etkinliklerde karşımıza çıkıyor. Daha önce dünyanın en büyük kubbe çapına sahip binası Hala Stulecia’ya yaptığı O (Omicron) ile tanıdığımız Joanie Lemercier ise Constellations adlı büyüleyici bir projeksiyon çalışmasına imza atarak yeniden radarımıza takılıyor.
Constellations izleyiciyi adeta içine çekiyor
Joanie Lemercier’in, Constellations (takımyıldızlar) adlı çalışması evrenin sınırsızlığını anlatan ışığa dayalı görsel ve işitsel bir yerleştirme. Parlak küreler, kesintisiz dönüşüm geçiren geometrik şekiller ve bunların yarattığı girdaplarla izleyiciyi adeta içine çekiyor. Yerleştirme İngiltere’de Bristol Üniversitesi tarafından düzenlenen Layered Realities etkinliği için Milenyum Meydanı’nda izleyiciyle buluşmuş.
Üç boyutlu projeksiyon çalışması Constellations, sudaki yansımalarla birlikte dalgalanan, holografik bir etki kazanmış. Paul Jebanasam tarafından üretilen elektronik ses atmosferi de görüntüleri kusursuz bir şekilde tamamlıyor. Prodüksiyon ise Juliette Bibasse imzasını taşıyor. Lemercier yerleştirmeyi “evrenin basit ve karmaşık yapılarını içeren geometrinin güzelliği eşliğinde; yıldızların, takımyıldızların ve uçsuz bucaksız kozmosun keşfi” şeklinde açıklıyor.
Joanie Lemercier’in çalışmalarını internet sitesi, Instagram’ı ve twitter paylaşımları üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Joaniele Mercier