Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uzaktan Eğitim Deneyimini Güçlendiren Projeksiyon Makinesi ve Akıllı Kalem

Uzaktan Eğitim Deneyimini Güçlendiren Projeksiyon Makinesi ve Akıllı Kalem

Endüstriyel tasarımcı Soomin Son tarafından tasarlanan bir akıllı kalem ve projeksiyon makinesinden oluşan artırılmış gerçeklik destekli Moon, öğrencinin ve öğretmenin ders kitapları üzerinden etkileşime girmesine imkan tanıyor.

Pandemiyle birlikte bir anda önce uzaktan çevrim içi eğitime ardından karma eğitime geçiş yaptık. Küresel ölçekte yeniden tamamen okula dönüş başlamış olsa da bölgesel olarak uzaktan eğitime devam eden ülkeler bulunuyor. Bu pandemi dönemi öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişkinin ne denli önemli olduğunu gösterdi. Öğrenci ve öğretmen aynı yerde fiziki olarak bulunmadıkça eğitimin bazı aşamaları eksik kalabiliyor. Öğrencilerle eş zamanlı olarak etkileşime geçebilmek eksikliği en çok hissedilen konular arasında. Endüstriyel tasarımcı ve 3B sanatçı olarak insanların hayatlarını daha iyi bir yönde değiştirmeyi hedefleyen Soomin Son‘un, bu etkileşim eksikliğini giderebilecek artırılmış gerçekliği kullanan bir ürün tasarımı bulunuyor.

Moon sayesinde basılı metinlerin üzerine dijital ögeler eklenebiliyor

Bir IoT (nesnelerin interneti) ürünü olan Moon bir akıllı kalem ve minik bir projeksiyon makinesi öğrenci ve öğretmen arasındaki bağlantıyı sağlayarak uzaktan eğitimdeki etkileşim sıkıntısını bir nebzede olsun çözmeye yarıyor.

Moon, öğretmenlerin artırılmış gerçeklik aracılığıyla uzaktan da olsa öğrencileriyle iletişim kurmasına yardımcı oluyor. Projeksiyon makinesi, herhangi bir basılı kitabın üst bölümüne konumlandırılıyor ve kitabın üstüne sanal ögeler yerleştirebiliyor. Bu sayede öğretmenler vurgulamak istediği noktaların altını çizebiliyor, not yazabiliyor ya da şekiller bırakabiliyor. Hatta eş zamanlı olarak öğrencilerin kağıtlarını puanlayarak onlarla etkileşime geçebiliyor.

Akıllı kalemin üzerindeki tuşa basarak sesli notlar gönderilebiliyor

Çocukların rahatlıkla kullanması için tasarlanan Moon sade tasarımı ve basit arayüzüyle dikkat çekiyor. Projeksiyon makinesi yumuşak dış yüzeyi ve büyük düğmeleri ürünü rahat bir şekilde kontrol etmeye imkan tanıyor.

Hareketleri takip eden optik sensörlere sahip akıllı kalemin üzerindeki tuş sayesinde sesi kaydedip göndermek mümkün oluyor. Moon’da yer alan kamera sayesinde öğretmen ya da öğrenci metinleri ya da görselleri birbirlerine aktarabiliyor. Moon için tasarlanan uygulama üzerinden bu iletişimin devamlılığı sağlanırken hangi konuda ne kadar ilerlendiğini de görmek mümkün oluyor.

soomin son soomin son

Moon, çevirim içi eğitimde IoT destekli alternatif bir seçenek oluyor. Fiziksel ortamda bulunmayan öğretmen ve öğrenci için bir nevi tahta görevi görüyor diyebiliriz. Bir okul projesi olarak 2017 yılında tasarlanan Moon, Soomin Son tarafından 2020 yılında yeniden tasarlanıp son halini alıyor.

Endüstriyel tasarımcının akıllı projeksiyon makinesini tasarlama amaçlarından biri de gelir eşitsizliğinden kaynaklanan eğitimdeki fırsat eşitsizliği. Yoksulluk artıkça eğitim için harcanan bütçe de azaldığı için birçok öğrenci eğitimini sürdürmek için gerekli teknolojik ürüne erişemiyor. Pandemi dönemi bu projesini yenileyen ve geliştiren tasarımcı daha kolay erişilebilecek bir eğitim aracı sunmayı hedefliyor. Soomin Son’un diğer yaratıcı tasarımlarına göz atmak isterseniz Instagram ve Behance hesaplarına bakabilirsiniz.

Görsel: Behance