Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dans Ayakkabılarınızı Hazırlayın Bu Odada 50 Disko Topu Var

Dans Ayakkabılarınızı Hazırlayın Bu Odada 50 Disko Topu Var

Kyle McDonald ve Jonas Jongejan adlı tasarımcıların ışık yerleştirmesi Light Leaks kapkaranlık bir odayı ışıklarla kaplıyor ve yüzlerce mini yansımayla desenler yaratıyor.

Disko topunun bulunduğu ortamları değiştirdiği bir gerçek bana göre. Gerek şekli gerek insana çağrıştırdıkları gerek parlaklığı olsun bütün olarak hoş bir nesne. Kyle McDonald ve Jonas Jongejan adlı iki sanatçı da disko topunu seviyor olacaklar ki son yerleştirme projelerinde karanlık bir odayı elli disko topuyla odayı donattı. Hatta sadece elli disko topuyla değil renkli ve zamanlanmış ışıklarla da donattı ve karanlığın içinde renkleri var etti.

Önce Her Şey Karanlıktı ve Sonradan Renkler Geldi

Kyle ve Jonas, “Light Leaks” ışık yerleştirmesinde gelişigüzel ışıkların yansımaları yerine üç projektörden yararlanmışlar. Üç projektörün her birinin yansıttığı pikselin hacimsel konumunu yakalamak için yüzlerce yapılandırılmış ışık taraması kullanmışlar. Ekip daha sonra yansıyan piksel konumlarını doğrulamak için SketchUp programında üç boyutlu ortama aktarmış. Projektörlerden çıkan küçük yansımalar odanın içerisindeki ziyaretçilerin çevresini kuşatan desenlerle dolduruyor.

Ekip Light Leaks yerleştirmesini meditatif bir alanla huzursuz bir dengesizlik arasındaki ilginç bir alan diye tanımlıyor. Bu yerleştirmenin aynı zamanda bir objeyi bilgisayar vizyonu ile birleştirerek derin ve sıradışı bir deneyimi test etmek için deney olduğunu da düşünüyorlar. Yerleştirme şimdiye dek La Gaîté Lyrique (Paris, 2014) ve Scopitone Festivali’nde (Nantes, 2015) ve en son The Music Center LA’de (2018) kurulup sergilendi.

Kyle McDonald NYU’da yardımcı profesör ve Carnegie Mellon’daki sanatçılardan. Sanatçı kodlarla sanat yapmayı seviyor. 3 sene önce biz de kendisinin Exhausting Crowd isimli projesine yer vermiştik. Jonas Jongejan ise Google Creative Lab’de yaratıcı teknoloji uzmanı olarak çalışıyor. Kyle’in diğer işlerini sitesi ve Twitter’dan, Jonas’ın da işlerini yine sitesinden ve Twitter’dan takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo