Web Summit 2022’de “Ideas worth spreading: TED’s message to Web Summit” başlıklı bir sunum gerçekleştiren TED Küratörü Chris Anderson, internetin geleceğine dair düşüncelerini metinden görsel oluşturan bir yapay zekâ aracı olan DALL-E‘yi kullanarak oluşturduğu görsellerle anlattı. Görselleri oluştururken Star Wars karakterlerinden Jabba the Hutt’tan ilham aldı.
Geleceğe dair karamsar olduğunu belirten Anderson, interneti “içimizde büyüyen bir uzaylı” olarak nitelendirdi. Jabba the Hutt’tan ilham alarak oluşturulan Jabby adlı görseli iç güdüsel davranışlarımızın kaynağı olduğu düşünülen sürüngen beyin özellikleriyle tanımlayan Anderson, dijital dünyaya dair iki düşünce sisteminden söz etti. Birinde internetin insanları yakınlaştıran olumlu yanını, diğerinde ise şiddet, bağımlılık gibi etkenlerle beslenen olumsuz yanını gördüğümüzü belirten Anderson, olumsuz etkenlerle beslenen Jabby’nin giderek aşağıdaki görsele benzediğini söyledi.
Yodel adlı görseli ise mantıklı, ertelemeyen ve verimli yanımız olarak tanımlayan Anderson, Jabby’i dikkatimizle beslemenin oldukça tehlikeli olduğunu vurguladı: “Bu uzaylılar her yeri basmadan bu döngüyü kırmalıyız. Sahip olduğumuz en önemli sorun şu an bu.”
Bundan 10 yıl önce internetin güçlü bir dönüştürücü olduğunu kabul ederek stratejilerinde radikal bir değişiklik yaptıklarını söyleyen Anderson, TED TV projesini başlattıklarında, o dönemde içeriklerini ücretsiz olarak herkese açtıkları için kendileriyle dalga geçildiğini söyledi. “Onlarca dilde altyazılarla servis edilen içeriklerimiz kısa sürede viral oldu ve TED etkisi tüm dünyada büyüdü.” dedi ve ekledi: “İnternetin bir araya gelmemizi sağladığını düşünüyordum ancak bu düşüncemde yanıldım.”
Sunumu sırasında Oxford Üniversitesi Felsefe Profesörü Nick Bostrom tarafından 2003 yılında ortaya atılan Paperclip Maximizer teorisine de atıfta bulunan Anderson, insan dikkati ile beslenen yapay zeka hakimiyetindeki internetin gelecekte son derece tehlikeli olabileceğini ifade etti. Yapay zekanın dünyanın sonunu getireceği teorilerinden biri olan Bostrom’un Paperclip Maximizer teorisine göre ataç üretmek üzere yola çıkan bir yapay zeka, insani niteliklerden yoksun olması nedeniyle kolaylıkla rayından çıkarak daha fazla ataş üretmek uğruna insanlığın sonunu getirip dünyaya hakim oluyor. Bostrom’un teorisini onun ağzından dinlemek isteyenler, aşağıda yer alan videoyu izleyebilirler.
Görseller: Web Summit, Youtube