Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Milyarderler Uzay Maliyetlerini Düşürüyor [Web Summit 2022]

Milyarderler Uzay Maliyetlerini Düşürüyor [Web Summit 2022]

Varda Space CEO'su Delian Asparouhov, Elon Musk gibi milyarderlerin maliyetleri neredeyse yüzde 100 oranında düşürerek uzaya yatırım yapmayı kolaylaştırdığını söyledi.

Varda Space CEO’su Delian Asparouhov ve Geocomply CEO’su Anna Sainsbury, Web Summit 2022’de “Space isn’t just for billionaires” adlı oturumda Fast Company Genel Yayın Yönetmeni Brendan Vaughan’ın sorularını yanıtladı. Tartışmanın başlığının son derece provokatif olduğunu kabul eden Brendan, kitlelerin aklındaki soruyu dile getirdi: Uzay sadece milyarderlerin mi?

2011 yılında kurulan ve ağırlıkla oyun ve bahis şirketlerine hizmet veren bir konum belirleme şirketi olan Geocomply adına konuşan Sainsbury, görünenin aksine uzay yarışında öne çıkan isimlerin mütevazı bir noktadan başladığını belirterek “Yeryüzündeki problemleri çözebildikleri için şimdi paralarını, zamanlarını, enerjilerini ve çevrelerini bu iş için kullanıyorlar.” dedi.

Uzayın hükümetlere ait olması gerektiği ve kamu otoriteleri tarafından regüle edilmesi gerektiği şeklindeki kanıya dikkat çeken Varda Space CEO’su Asparouhov ise milyarderlerin öne çıktığını ancak son 5 yılda Elon Musk gibi milyarder olmayan Relativity Space, Impulse gibi oldukça başarılı uzay şirketi girişimleri ortaya çıktığını söyledi.

Tutkuyla işe başlayan bu girişimlerde yatırımın sonradan geldiğini belirten Asparouhov, bu noktada piyasadaki Musk etkisine işaret etti: “Elon, uzay yatırımları konusunda daha önce var olan bariyerleri indirdi. Uzay teknolojilerini daha erişilebilir hale getirdi. Bundan 10 yıl önce uzaya roket fırlatmanın maliyeti 100 milyon doları bulurken, Elon ile olan son projemizin maliyeti yalnızca 1.9 milyon dolar tutarında.” Milyarderlerin uzay teknolojilerinde maliyetleri düşürdüğünü ifade eden Varda Space CEO’su, projelerde kullandıkları tüm komponentlerin geçmişe göre ucuzladığını sözlerine ekledi.

2020 yılının Aralık ayında 9 milyon dolarlık tohum yatırımıyla hayata geçen Varda Space, 8 ay sonra 42 milyon dolarlık bir yatırım alarak kısa sürede hızla büyüdü. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında SpaceX ile birlikte ilk uzay fabrikasını kurmak için anlaşmaya vardıklarını duyurmuşlardı.

Görseller: Web Summit, Twitter