Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Web Summit’teki Girişimcilik Yarışması PITCH’in Kazananı [Web Summit 2022]

Web Summit’teki Girişimcilik Yarışması PITCH’in Kazananı [Web Summit 2022]

105 girişimin yarıştığı PITCH yarışmasını, Gürcistan'dan API'lerin çeşitli programlama dillerine çevrilmesini kolaylaştıran yapay zekâ destekli bir araç geliştiren Theneo kazandı.

Bu yıl 1046 tenis kortu büyüklüğünde bir alana yayılarak 71 bin 33 kişiyi ağırlayan dünyanın en büyük teknoloji organizasyonlarından Web Summit, 2 bin 296 girişime kendilerini yatırımcılara ve daha geniş bir kitleye ifade etme şansı tanıdı. Fiziki standlar ve oturum konuşmalarının yanı sıra organizasyonun girişimci şirketlere sunduğu en önemli fırsatlardan biri Web Summit girişimcilik yarışması PITCH. Her yıl olduğu gibi bu yıl da girişimci şirketlerin bilinirliklerini artırmak ve yatırımcılarla buluşmalarını sağlamak için düzenlenen PITCH’de bu yıl grup turlarında 105 girişim yarıştı.

Bu yıl Siemens sponsorluğuyla düzenlenen PITCH yarışmasının finalinde Gürcistan’dan bir yapay zekâ platformu olan Theneo, İspanya’dan bir kurumsal yazılım çözümleri girişimi olan Gataca ve Avusturya’dan bir tıp teknolojisi ve ilaç girişimi olan Biome Diagnostics birincilik için yarıştı. Finalde üç finalistin, Y Combinator başkanı Geoff Ralston, Monte Carlo’nun kurucu ortağı ve CEO’su Barr Moses, 500 Global kurucu ortağı ve CEO’su Christine Tsai ve Siemens Xcelerator’dan Bettina Rotermund’tan oluşan jüriye girişimlerini tanıtmasının ardından Web Summit katılımcıları arasında da uygulama üzerinden bir oylama gerçekleştirildi.

Yapay zekâ destekli API aracı Theneo birinci oldu

Theneo, kullanıcıların API (uygulama programlama arayüzü) koleksiyonlarını içe aktarmasına, sürükleyip bırakma taleplerine ve bunları çeşitli programlama dillerine dönüştürmesine olanak tanıyan bir yapay zekâ platformudur. Bir API aracı olarak Theneo, geliştiricilerden teknik olmayan ekip üyelerine kadar tüm ekip üyelerinin kolayca kullanabilmesi için tasarlandı.

Theneo’nun kurucusu ve CEO’su Ana Robakidze konuşmasında, “Komik olan şey, geçen yıl PITCH yarışmasına hiç katılmadık. Katılımcı olarak izliyordum ve ‘Bir gün orada sahnede olmak istiyorum’ dedim. Bu yıl yarı finale çıkacağımı beklemiyordum ama oldu. Ardından finaller geldi.  Bu durum gerçeküstü hissettiriyor.” dedi.

“Herhangi bir büyük girişim ​​yarışmasında birinci olan ilk Gürcü şirketiz. Bu yüzden bu sonucun sadece benim veya şirketimin ötesinde olduğunu hissediyorum.” diyen Robakidze, Gürcistan’da çok sayıda iyi girişim olduğunu ancak pek çok kişinin girişim ekosistemini tanımadığını söyledi.

Son üç yılın PITCH kazananlarının – Smartex, Lalibela Global-Networks ve Nutrix – medikal teknoloji girişimleri olduğu göz önüne alındığında Theneo son üç yılın trendini değiştirmiş oldu. Öte yandan geçen yılın PITCH kazananı  Porto’lu bir tıp teknolojisi şirketi olan Smartex, Web Summit’te A Serisi finansman turunda 25 milyon ABD doları topladığını açıkladı.

Görseller: Web Summit, Twitter