Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Canlı Bir Organizma Gibi Hareket Eden Fütüristik Mimariler

Canlı Bir Organizma Gibi Hareket Eden Fütüristik Mimariler

AUJIK, "Spatial Bodies: Hong Kong & Shenzhen" adlı yeni videosunda Hong Kong’daki ve Shenzhen'deki yapıları hareketli birer yaratık gibi hayal ediyor.

Kentler o çirkin gri kabuklarının içinde ilginç motifler saklıyor ve görmeyi bilen gözler bu detayları yakalayabiliyor. İsviçre’nin Basel şehrinde yaşayan sanatçı Dirk Koy, bu şehrin binalarını ve yoğun kavşaklarını drone’la kaydetmiş, bunlardan da nefis kolajlarla dolu LUFTRAUM adlı bir kısa film hazırlamıştı. Yine Páraic Mc Gloughlin’in, Weval’ın “Someday” adlı parçası için hazırladığı müzik videosunda da benzer bir yaklaşım söz konusuydu. Farklı şehirlerden ve tarihin farklı köşelerinden alıntıladığı motifleri yan yana getirip hipnotik bir görsellik yakalamıştı Mc Gloughlin. Şimdi de geleceğin kent dokusunu hayal eden Spatial Bodies: Hong Kong & Shenzhen adlı bir başka görsel şölen var karşımızda.

Spatial Bodies: Hong Kong & Shenzhen ile geleceğe dair mimari vizyonlar

AUJIK imzasını taşıyan Spatial Bodies: Hong Kong & Shenzhen, Osaka’yı konu alan ilk Spatial Bodies filminin devamı niteliğinde. Film Hong Kong’u ve Shenzhen’i tıpkı canlı organizmalar gibi kendi başına değişen ve hareket eden mimarisiyle hayal ediyor. AUJIK’in kurucusu, yeni medya sanatçısı ve yönetmen Stefan Larsson filmi hazırlarken yapay zeka ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanmış. Filmde görülen yaratık yapılar oldukça karmaşık geometrilere sahip. Bazıları nefes alıyor; bazılarının gövdesinde kuyruk ve benzeri çeşitli organik uzuvları andıran parçalar göze çarpıyor. Binalar uzuvlarını başka binalara uzatarak etkileşime girebiliyor. Dolayısıyla tüm şehir manzarası organik bir bütün haline dönüşmüş. Filmin müziği ise Japon elektronik sanatçısı Daisuke Tanabe‘ye ait.

 

AUJIK bu projenin konsepti için açık kaynaklı yazılımları örnek almış. Geleceğin mimarisini de tıpkı bu yazılımlarda olduğu gibi kullanıcıların ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilen kollektif bir sistem olarak hayal etmişler. Film, Shenzhen Kentleşme \ Mimarlık Bienali’nin isteği üzerine hazırlanmış ve ilk gösterimi geçtiğimiz ay gerçekleşmiş.

AUJIK’in yeni çalışmalarını internet sitesi, Behance profili, Facebook sayfası ve Vimeo kanalı üzerinden takip edebilirsiniz.

Spatial Bodies: Hong Kong & Shenzhen

Görsel: Behance