Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [13 Eylül]

Bigumigu Pazar Gazetesi [13 Eylül]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Geride bıraktığımız yedi gün içindeki en kilit etkinlik tahmin edebileceğiniz gibi Apple’ın “Hey Siri” sloganlı medya etkinliğiydi. iPhone 6s ve 6s Plus, Apple TV, iPad Pro hakkında öğrendikleriniz arasında eksik bir kısım kaldıysa sağlamasını derlememizden yapabilirsiniz.

Dünya gündemine yine göçmenlik krizinin yoğunluğu hakimdi. Hangi ülkeler göçmenlere ve mültecilere ne şekilde yardımcı oluyor, sosyal medyadaki ırkçılık içeren paylaşımların üstesinden gelmek için neler yapılıyor gibi soruların cevaplarını aldığımız bir haftayı geride bıraktık.

King Kong ve Godzilla ikilisinin geri dönüşü bir yana özellikle dizi ve sinema kategorisinde yarım kalan veya umudumuzu kestiğimiz projelerin devam edeceğini gördük. Tam da yeni başlangıçları sembolize eden Eylül ayına yakışacak şekilde.

Sezonun son Grand Slam tenis turnuvası ABD Açık‘ın en magazinel ismi, ablası Venus Williams’ı yenmesi ve ardından hayranlarının çeyrek finaldeki yenilgisinin nedeni olarak sevgilisi Drake’i gösterdiği Serena Williams oldu.

Gelecek yıl Pokémon Go ile sokaklarda pokemonları kovalayabileceğimizi, Justin Timberlake ve Jessica Biel çiftinin ilk kez medyaya yansıyan oğlunu, Taylor Swift‘in Instagram’da en çok takip edilen kişi ünvanına kavuştuğu haftada Instagram‘ın reklam hizmetini Türkiye dahil 30 ülkeye açacağını, Periscope‘un da yatay formatta yayını desteklemeye başladığını detaylarıyla öğrendik.

Önümüzdeki aylarda herhangi bir kapsamda ne şekilde teknolojik gelişmelerle karşılaşacağımızı ya da karşılaşmaya başladığımızı cevaplayan özetimizin tümüne göz atmanızı öneririz. İyi okumalar!

Haftanın Müziği

Bu haftanın müzik dünyasında dikkat çeken Me isimli çıkış albümüyle Empress Of oldu. 2012’de Youtube’a yüklediği birer dakikalık parçalarla zihinlere girmeye başlayan Honduras-Amerikan asıllı sanatçı, ilk solo albümüyle eleştirmenlerden tam not aldı. Pitchfork “Best New Music” unvanını yakasına iğnelerken Empress Of, meğer uzun zamandır dream pop, electronica, synthpop tınılarındaki kadın vokal sahnesinin hasret kaldığı isimmiş. Tek düzeleşen vokal teknikleri ve altyapılardan sonra hem dinamik hem de yenilikçi tınılarla kulakları temizlemek Me albümüyle mümkün.

İsrailli psychedelic trance ikilisi, elektronik müziğin mihenk taşlarından Infected Mushroom, dördüncü stüdyo albümleri Converting Vegetarians’ın ikinci bölümü niteliğindeki Converting Vegetarians II’yu yayınladı. 10 stüdyo albümleriyle birlikte ikili, üretkenliklerinin 20 yıldır tükenmediğini ve hala yenilikçi sesler yakalayabildiklerini ispatlıyor. Şayet elektronik trance altyapılarına bir nebze ilginiz var ise bu albüm, yüzünüzde koca bir “Aaa” ifadesine sebep olabilir.

spotify%3Aalbum%3A6Gr9l3W2dr8YZ1SzJwRRKE
Dizi ve Sinema

  • 1990’ların kült yapımlarından Trainspotting’in ikinci filminin çekileceği duyuruldu. Filmin yönetmeni Danny Boyle tarafından yapılan açıklamaya göre ilk filmin dört ana oyuncusu bu yapımda da rol alacak.
  • Christopher Nolan, gelecek filminin vizyona giriş tarihini paylaştı. Henüz ismi bile belli olmayan film, 21 Temmuz 2017’de Warner Bros çatısıyla yayınlanacak.
  • İngiltere’nin polisiye ajan markası Jason Bourne serisinin beşinci filmi için çekimler başladı. 8 senelik suskunluk, Matt Damon’ın yarı çıplak bir fotoğrafıyla bozuldu.


Görsel: Twitter, Frank Marshall

  • İngiliz yayın organı RadioTimes’ın yaptığı habere göre Netflix, birden fazla Black Mirror bölümünün yapımcılığını üstlenecek. Böylece 2014 sonunda yayınlanan yılbaşı özel bölümünden sonra sessizliğe bürünen dizi hakkında umut verici gelişmeler duymaya başladık.
  • Sinema tarihinin iki büyük yaratığı King Kong ve Godzilla, önümüzdeki yıllarda vizyona girecek yeni filmle birlikte tekrar kozlarını paylaşacak. Eğer iki taraf telif hakları konusunda mutabakat sağlarsa filmin Mart 2017’de izleyicilerle buluşması bekleniyor.
  • Back to the Future serisinin ilk filminin 30. yılı şerefine yayınlanması planlanan ve Kickstarter kampanyasıyla bütçesini tamamlamış belgesel Back In Time’ın ilk fragmanı yayınlandı.
  • Jazz, blues, folk türlerine damgasını vurmuş efsanevi müzisyen ve aktivist Nina Simone’un hayat hikayesini anlatan belgeselin oyuncu kadrosunda ve zamanlamasında bir süredir aksaklıklar yaşanıyordu. Kendisini Zoe Saldana’nın canlandıracağı kesinleşen Nina adlı biyografik filmin son olarak Aralık ayında vizyona girmesi bekleniyor.

Popüler Kültür

  • Disney’de çalışan animasyon ustası Glen Keane’in HTC Vive sanal gerçeklik başlığı takarak üç boyutlu alanda TIIt Brush uygulamasıyla çizim yaptığı video oldukça ilgi gördü. Video Future of Storytelling Festivali’nin tanıtımı için çekidi.
  • Marvel’ın, yarattığı karmaşık anlatımlı evren hakkında neredeyse akademik seviyede kılavuzluk yapmak amacıyla hazırlanan Official Handbook of to the Marvel Universe adlı kitap serisi önümüzdeki ay piyasaya çıkacak. İlk olarak Iron Man odaklı bir kitap çıkacak. Kasım ayında çıkacak serinin ilerleyen halkaları ise Hulk ve Iron Man 2 meraklılarına hitap ediyor.
  • 2012’de hayatını kaybeden efsanevi sanatçılardan Whitney Houston’a ait hologram gelecek yıl FilmOn.com üzerinden canlı olarak izlenebilecek.
  • Son Bond filmi Spectre için kaydedilecek tematik parçayı Sam Smith’in seslendireceği belli oldu. Writing’s On The Wall adlı parçaya ait haberleri Smith, Twitter hesabından paylaştı.
  • Başkanlık seçimleriyle birlikte ABD’nin popüler kültür ikonlarından biri haline gelen Donald Trump, bu kez bir kampanyasında R.E.M.’in bir parçasını kullanmasıyla grubun tepkisini çekti.
  • Justin Timberlake ve Jimmy Fallon, ABD Açık’taki bir karşılaşmayı izlerken müzik molasıyla birlikte tüm kortu eğlendiren bir enstantaneye imza attı. Beyoncé’nin Single Ladies (Put a Ring on It) parçasını duyan ikili, birden ayağa kalkıp dans etmeye başladı.

https://www.youtube.com/watch?v=dlNxp2zXNx0

  • Justin Timberlake ve Jessica Biel oğulları Silas Randall’ın fotoğraflarını da ilk kez Fallon’ın programına ait Twitter hesabından paylaştı.

Görsel: Twitter

  • Instagram’ın en çok takip edilen kullanıcısı unvanını Taylor Swift, Kim Kardashian’ın elinden aldı. Bu veriyi toplarken Swift’in anlık kullanıcı sayısı 46,207,469 idi.
  • Video editörü Paul Ross, Louisville Hayvanat Bahçesi’nde bir ziyaretçiyle bir gorilin karşılıklı oturup akıllı telefon üzerinden tatil fotoğraflarına baktığını gördü. Yaklaşık yarım saat süren fotoğraf seansında goril, telefon sahibinden fotoğrafları değiştirmesini ve farklı şeyler göstermesini istiyordu.

Google

  • Google oyun geliştiricileri için sunduğu Play Games analiz araçlarına yaptığı güncellemeyle Player Time Series Explorer ve Events Viewer raporlarını ekledi. Böylece geliştiriciler oyuncuların paralarını oyun içinde nelere yatırıp yatırmadığını eş zamanlı olarak takip edebilecek ve oyun içi etkinliklerindeki performanslarını görebilecek.

Apple

  • Apple, 9 Eylül’de düzenlenmesini beklediğimiz “Hey Siri” başlıklı medya etkinliğinde iPad Pro, iPhone 6S ve 6S Plus dışında Apple Pencil, yeni nesil Apple TV ve Apple Watch aksesuarlarını tanıttı. Sunum yapanların kıyafetleri de başlı başına bir inceleme konusu oldu.
  • Oturum, Apple ailesinin en yeni neferi Apple Watch ile başladı. İlk olarak WWDC’15 konferansında duyurulan güncellenmiş işletim sistemi WatchOS 2’nun 16 Eylül’de yayınlanacağı açıklandı.
  • Fransız aksesuar ve yaşam tarzı markası Hermès imzalı Apple Watch özel serisi deri kayışıyla satışa çıkacak.
  • 12.9 inç genişliğindeki ekranıyla bir MacBook kadar geniş olan iPad Pro, ilk modelinden bu yana iPad’in yaşadığı en büyük değişim olarak anılıyor. Bu devasa tabletin en büyük özelliği bir stylus barındırması. Apple Pencil isimli ürün, Steve Jobs’un 2007’de ilk iPhone’u tanıtırken “Kimin stylus’a ihtiyacı var ki?” önermesine de bir yanıt niteliğindeydi.
  • iPad Pro’nun iOS’a ait yeni dokunmatik teknolojisi 3D Touch’ı desteklemediği ise sunum sırasında bahsedilmedi. Sadece iPad Pro ile çalışan Apple Pencil, 15 saniyelik şarjla yarım saatlik kullanım işlevi kazandırıyor. 4 GB RAM bulunan tablet için tasarlanan akıllı klavye, Bluetooth teknolojisini geride bırakarak özel bir manyetik teknoloji kullanıyor.
  • iPhone 6S ve 6S Plus’ın yaşadığı en büyük değişimler ise Gold Rose (yani geçen hafta çıtlattığımız pembe renk) seçeneğinin gelişi, yeni arayüz teknolojisi 3D Touch, Siri ve Touch ID iyileştirmeleri ile kamera geliştirmeleri oldu.
  • Siri geliştirmeleriyle birlikte Apple, yapay zeka ve makinelerin öğrenme yetisi üzerine çalışmalar için yeni işe alımlar yapmaya başladı.
  • The Verge ise piyasadaki tüm amiral gemisi telefonlarla iPhone 6S’in karşılaştırıldığı bir tablo hazırladı.

Görsel: The Verge

  • Apple TV için geliştirilen özel işletim sistemi tvOS cihazı büyük bir multimedya platformuna dönüştürecek. iTunes başta olmak üzere Netflix, Hulu, HBO ve Showtime altyapılarını destekleyen serviste kullanıcılar tek arama motoruyla hepsinin içinde arama yapabiliyor.
  • iTunes gibi önemli bir aktörü dünyasına kabul eden Apple TV; AppStore ve Apple Music gibi şirketin kendi yazılımlarını da destekliyor.
  • Apple TV‘nin kumandası da bu büyük değişimden nasibini aldı. Kumandanın üst kısmında dokunmatik bir alan bulunurken Siri arayüzü de tek tuşla erişilebilir şekilde konumlandırılmış. Siri, Apple TV deneyimini arttıran en büyük etken olarak öne çıkıyor.
  • Nintendo Wii’nin Wiimote’una çok benzeyen kumanda farklı dönemlerde benzer içgörüleri yansıtıyor. Fakat aralarındaki fark, kumandalar kullanım sırasında elden kayıp düşmesin diye geliştirilen bileklikte doğuyor. Wiimote, ücretsiz olarak biletlik de hediye ederken Apple TV için Remote Loop isimli bilekliği ayrıca satın almanız gerekiyor.
  • Öte yandan Apple TV’nin yaşadığı değişimle birlikte Apple’ın; Google, Amazon, Roku gibi isimlere karşı multimedya alanındaki payını genişletmek istediği yorumlanıyor.
  • Sunumda yer almayan fakat fark edilen bir diğer bilgi de Mac OS X’in yeni sürümü El Capitan’ın 30 Eylül’de yayınlanacağı bilgisi oldu.
  • Tüm bunlardan sonra Samsung kendilerinde olup iPhone’da olmayan kablosuz şarjı provokatif biçimde tanıtan bir reklam filmi yayınladı.

https://www.youtube.com/watch?v=tgmhi0Vi9oo

  • iOS 9.1. güncellemesiyle beraber emoji kategorilerinin büyük bir kısmı yeni elemanlar kazanacak. Madalya, uydu, aslan, orta parmak, taco, unicorn, burrito, hindi, peynir bundan birkaçı.

Microsoft

  • Microsoft, Windows 10 Mobile için geliştirdiği Skype Messaging uygulamasını kullanıcılarla buluşturdu. Mesajlaşma, arama ve video özelliklerine Skype’ı dahil etme planı bilinen teknoloji devinin uygulamayı duyurmak yerine sessizce Windows Store’a koyması da dikkat çekti.

Teknolojik Gelişmeler/Ürünler

  • İnternet bağlantılı akıllı evler hayatımıza girerken Jetgiller’in ikonik robotu Rosie’ye benzeyen bir robot da üretildi. Buddy isimli robot; lamba, kapı müzik çalar gibi akıllı cihazlara bağlanıp kontrol etme, telefon görüşmesi yapma gibi konularda evdeki yardımcınız oluyor.
  • 1979’dan bu yana devam eden dev robotların yer aldığı animasyon yapımı Mobil Suit Gundam’ın mekanik tasarımcısı, Japonya’da kitlesel fonlama kampanyası başlatarak otomobile dönüşen robot tasarladı. İlk aşamada tasarımdan bir animasyon serisi yapılacak, ardından gerçek araç geliştirme için ikinci bir fon toplanacak.
  • Google, Alphabet yapılanması sırasında bağımsız çalışacağını açıklayan Ingress’in geliştiricisi Niantic Labs ile çalışmalarını mobil platformlara yöneteceğini söyleyen Nintendo’nun ağzındaki bakla bu hafta ortaya çıktı.
  • 2016’da çıkacak Pokémon GO isimli artırılmış gerçeklik tabanlı mobil oyun, gerçek dünyamızı Pokémon’larla dolduruyor ve evimizin sokağında, parkında Pokémon yakalayacağımız bir gerçeklik sunuyor. Ve tabii bir neslin hayalleri gerçek oluyor.
  • GoPro, 360 derece çekim yaparak sanal gerçeklik alanında içerik üretmeyi sağlayan kamerasını Google’ın geliştiriciler konferansı I/O’da duyurmuştu. 16 kameralık bir çemberden oluşan Odyssey, bu hafta herkese açık olarak satışa çıktı.
  • Toyota yapay zeka ve robotik araştırmalarına odaklanmak için MIT ve Stanford Üniversitesi’yle anlaştığını duyurdu. İki üniversiteye de müşterek birimler kurarak beş yıl içinde 50 milyon dolar yatırım yapacak firma, DARPA tarafından düzenlenen robotik yarışmasının arkasındaki Dr. Gill Pratt ile de anlaştı.
  • Tesla Model X’in ilk serisi 29 Eylül’den itibaren sipariş eden meraklılarıyla buluşuyor.
  • Ekso Bionics tarafından geliştirilen dış iskelet ve UCLA’in hazırladığı elektrik düzeneğiyle yürüme engelli bir bireyin yeniden ayağa kalkması sağlandı.
  • 54 yaşındaki bir İspanyol kanser hastasının ameliyat sürecindeyse ilk kez üç boyutlu baskıdan göğüs kafesi implantı kullanıldı. Titanyumdan basılan implant sağlam olduğu kadar yerleştirme esnasında hastanın göğüs duvarının anatomisine göre de esneyebiliyor.
  • Yıl ortasında yayınlanan State of the Internet raporu küresel çapta internet hızının ortalama 5Mbps olduğunu gösterdi. Halihazırda ortalama bağlanma hızı 11 Mbps olan Almanya ise 2018 yılına kadar hızını 50 Mbps’e ulaştırma iddiasında.
  • Danimarka’daki mühendislik şirketi Grundfos, temiz su için para toplama sorunu yaşayan Kenya, Uganda, Tayland ve Nijerya’da ATM benzeri su dağıtma makinelerini test ediyor. Bölgelerdeki halkın su kartlarıyla istedikleri miktarda su temin etmesini sağlayan makinenin elde ettiği gelir, su temizleme aşaması veya halkı kalkındırma için kullanılma potansiyeli taşıyor.

Bilim/Uzay

  • Bilim insanları Güney Afrika’da insanın geçirdiği evrim sürecini aydınlanatabilecek, daha önceden bilinmeyen bir türe ait iskelet kalıntıları keşfetti. Keşfedilen 15 parçalık iskelet Homo naledi adlı türün insana benzer ayak ve ellere sahip olabileceği argümanını öne çıkardı.
  • NASA, Güneş Sistemini keşfe giden New Horizons tarafından çekilmiş Plüton’un yeni fotoğraflarını yayınladı.

Görsel: NASA

  • Aynı zamanda 1 Kasım’dan itibaren ultra yüksek çözünürlüklü görüntüleri yayınlamak amacıyla 4K uyumlu televizyon kanalı açmayı hazırlanıyor.
  • LISA Pathfinder adlı uzay aracı yıl sonundan itibaren ağırlık dalgalarını tespit etmek amacıyla Avrupa’dan harekete geçecek. Einstein’in görelilik kuramıyla beraber bilim insanlarının tespit etmeye çalıştığı dalgalar için ilk defa uzay ortamında arayışa çıkılacak.
  • Dünyanın en güçlü operasyonel roketlerinden biri olan Space X Falcon Heavy önümüzdeki ilkbaharda kalkışa geçecek. İlk olarak 2013 yılında kalkışa geçmesi planlanan roket zaman içinde ertelemelere maruz kalmıştı.

Drone

  • Akıllı telefonların işlemci modeli Snapdragon ile tanıyabileceğimiz Qualcomm, bu işlemcisini drone’lara entegre ederek yeni bir devre geçmeyi planlıyor. Snapdragon Flight isimli işlemcinin temel amacı drone’ların yetenek alanını genişletmek olacak.
  • Drone pilotu Xhover ve Youtube içerik üreticisi StingersSwarm birlikteliğinde hazırlanan drone uçuş videosu yüksek hızda minik hava taşıtlarının bir kovalama sahnesi gibi görüntüler yaratabileceğini ispatlıyor.

Ödeme Sistemleri

  • Android Pay ABD’de resmi olarak kullanıma açıldı. Ödeme sistemi şimdilik Mastercard, Visa, Discover ve American Express gibi pek çok bankayla anlaşmış durumda.
  • Samsung Pay ise 28 Eylül’den itibaren ABD’de geniş çaplı olarak varlığını sürdürecek. Ödeme sisteminin beta sürümüne bu sırada her gün ortalama 25 bin kayıt yapıldığı duyuruldu.

Uluslararası Gündem/Dijital Yaşam

  • Papa Francis Avrupa’daki kiliselere Suriyeli göçmen aileler için barınma imkanı yaratma çağrısında bulundu. Her birinin ikişer aileyi almasını söyleyen Papa, Vatikan’ın da aynı şekilde yardım yapacağını duyurdu.
  • Yıl sonunda 16 bin göçmen alması tahmin edilen Finlandiya’da da başbakan Juha Sipila az kullandığı evini gelecek yıl mültecilere açacağını söyledi.
  • Beyaz Saray da gelecek yıl 10 bin Suriyeli mülteciyi kabul edeceklerini aktardı.
  • Macaristan’daki ulusal televizyon kanallarından N1’de çalışan kameraman Petra László, çocuğunu sırtında taşıyan bir göçmene çelme takmasıyla kamuoyunda büyük tepki çekti. Bu hareketi üzerine bağlı olduğu kanaldan ilişiğinin kesilmesi dışında cezasının gaddarlıkla suçlanmanın çok daha ötesine gidebileceği de gündemdeydi.
  • Danimarkalı polisler İsveç’e gitmeyi umut eden göçmenlere Alman sınırındaki kara ve tren yolunu geçici olarak kapatmıştı. Danimarka hükümetinden göçmenlere tam desteğin gelmesi ardından polislerin göçmenlerle yaşadığı sıcak anlar akıllarda kaldı.

Görsel: Huffington Post Canada

  • Kraliçe 2. Elizabeth Birleşik Krallık’a 63 yıl 6 ay boyunca egemen olmasıyla en uzun tahtta kalma rekoruna sahip büyük büyük büyükannesini geride bıraktı.
  • Google Maps de kraliçenin eriştiği bu şerefi kutlamak amacıyla küçük sarı figürü PegMan Buckingham Sarayı etrafında olduğunda kendisini kraliçenin temsiline dönüşüyordu.

Görsel: Express

  • Ağustos ayının sonunda Almanya Adalet ve Tüketici Koruma Bakanlığı Facebook’tan ırkçılık içeren paylaşımlara daha hızlı geri dönüş sağlamalarını talep etmiş ve yetkililere yaptığı toplantı teklifiyle gündeme gelmişti. Mülteci krizi sonrasında bu kez Facebook ve diğer sosyal ağları ırkçı içerikler konusunda uyaran isim Angela Merkel oldu.
  • Beyaz Saray’da Obama’nın İran politikasıyla ilgili yapılan basın toplantısı sırasında bir gazeteci soru sorarken Siri’nin sözünü bölüp “Ne değiştirmemi istediğini anlamadım.” demesi salonu kahkahalarla doldurdu.

  • Barack Obama Iran’la yapılan nükleer anlaşmanın olumlu olduğunu halkla paylaşmak içinse son olarak soru ve cevap hizmeti veren Quora platformunu seçti.
  • Facebook’un kullanıcılarının yüzlerine ait biyometrik verileri toplaması, depolaması ve kullanması biliniyor. Siteyi kullanmayan Frederick William Gullen bir arkadaşının fotoğrafını platformda paylaşması üzerine Facebook hakkında suç duyurusunda bulundu.
  • Duyguları algılayabilen ilk kişisel asistan niteliğindeki Pepper özellikle Cannes Lions 2015’te ve Japonya’da piyasaya çıkmasıyla büyük ilgi uyandırmıştı. Alkollü bir Japon’un Pepper robotlarından birine tekme atması sonrasında tutuklanması ise bu haftanın ilginç vakalarındandı.
  • Silikon Vadisi’nde girişim ekosistemini hızlandırması ve yatırım sağlamasıyla bilinen 500 Startups kazandığı 6 yatırım partneriyle birlikte Latin Amerika, Güneydoğu Asya, Doğu Asya ve Orta Doğu/Kuzey Amerika pazarlarına da açıldı. Türkiye’deki operasyonları Yandex eski ürün müdürü Erhan Erdoğan yürütecek.
  • New York Ulaştırma Departmanı oluşturduğu Drive Smart adlı programla 400 kişinin sürüş alışkanlıklarını takip etmeye başladı. Takip edilen sürücülere Allstate otomobil sigortası için %30 indirim, 25 dolarlık teşvik primi verilirken, programın amacı şehrin trafiğini çözmek için kişilerin trafikteki davranışlarını anlamlandırmak.
  • Serena Williams ABD Açık çeyrek finali öncesinde ablası Venus Williams’ı yenmesi üzerine Instagram’da kardeşliğin her şeyden üstün olduğunu gösteren paylaşımıyla ilgi topladı.


Görsel; Instagram, Serena Williams

  • Karşılaşma sonrasında bazı gazeteciler yüzünün gülmemesini sorgularken, çeyrek finalde İtalyan tenis oyuncusu Roberta Vinci’ye yenilmesi de hayranlarını kızdırdı. Serena Williams hayranlarının öfkesinin hedefi sevgilisi Drake oldu.
  • Michelle Obama, Serena Williams’ın yenilgisi sonrası Twitter hesabında ABD Açık’taki performansından gurur duyduğunu söyledi.

Sosyal Ağlar/Uygulamalar/Dijital Yayın

  • Facebook’un sadece onaylanmış profillerin kullanmasına olanak tanıdığı Mentions iOS uygulamasına canlı yayın ve herkese açık paylaşım yapma özellikleri eklendi. Böylece kamuya mal olmuş figürler ve özellikle gazeteciler için uygulamanın kullanılabilirlik seviyesinde artış bekleniyor.
  • Instagram 30 Eylül’den itibaren aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülkede reklam hizmetlerini başlatacak. Her ölçekteki işletme bu sayede büyük ve küçük ölçekli kampanyaları için Instagram’ı planlarına dahil edebilecek. Platformun video reklamları için 30 saniye önermesi de önemli bir detay.
  • Instagram reklam hizmetlerine dünyada en yoğun talebin e-ticaret, seyahat, eğlence ve perakende sektörlerinden geldiği söylenirken; ülkemizde platformla iş birliği yapan ilk markalar Boyner (Boyner Online), P&G (Pantene), Trendyol & Modagram, Turkcell, Türk Hava Yolları ve Vodafone oldu.
  • Gelişme üzerine Instagram’ın reklam verme açısından Facebook’a göre daha değerli olabileceğini düşünenler de oldu. Bunda Instagram’ın büyük bir görselle ‘call-to-action’ şeklinde tek reklam seçeneği sunması, kitlenin daha genç olması ve özelliğin yeni olmasının payı olduğu düşünülüyor.
  • Twitter Endonezya’nın en büyük mobil operatörlerinden Indosat abonelerine doğrudan mesajlaşma (DM) üzerinden veri, dakika ve SMS paketi alma imkanını sunuyor.

Görsel: Venture Beat

  • Twitter’ın bildirim sekmesi üstünde yaptığı son denemeleri arasında en popüler tweetler, önde gelen kullanıcılardan gelen ‘mention’larla takip bildirimlerini göstermek bulunuyor.
  • Yayıncıların mobil üzerinden makalelerini daha kolay ulaştırması amacıyla Google ve Twitter “instant articles” hizmetlerini bir açık kaynak projesi olarak geliştirecek.
  • Tumblr küresel çapta ortaklaşa kıyafet tasarımı hazırlama imkanı veren platform Print All Over Me ile yaptığı iş birliği sonucu ilk kıyafet zincirini açıyor. Sosyal ağın New York Moda Haftası’na 10 yıldır dahil olmasının şerefine Tumblr’da çok takipçisi olan genç tasarımcılar bu projeyle birlikte tanınabilecek.
  • Wikipedia for Android’de, son güncellemesiyle beraber, okuduğunuz sayfaya gömülmüş diğer makalelere ait ön izlemeleri sayfayı değiştirmeden görebiliyorsunuz.
  • Uber CEO’su Travis Kalanick, Carnegie Mellon Üniversitesi’ne 5.5 milyon dolarlık yatırımda bulunacaklarını açıkladı. Uber’e yeni yetenekler kazandırma konusunda faydalı olacağı öngörülen anlaşma şirketin enstitüye üç adet burs ve yeni robotik bölümünün başkanına destek vermesini içeriyor. Uber CMU ile Mayıs ayında sürücüsüz otomobil geliştirme çalışmaları yürütmesi, Ağustos sonunda da Arizona Üniversitesi’yle benzer amaçlarla anlaşmasıyla biliniyordu.
  • Kalanick’in yaptığı bir diğer açıklamaya göre de şirket önümüzdeki bir yıl içerisinde Çin’de 100 şehirde daha hizmet vermeyi planlıyor.
  • Periscope yeni Apple TV’de ortam için geliştirdiği uygulamayla yer alacak.
  • Yatay boyutta çekim ve izleme ile akışınızda paylaşılan yayınların kime ait olduğunu görebilmeniz Periscope uygulamasının kazandığı yeni özelliklerden. Gizli yayınları belirli kişilere seyrettirme özelliği ise şimdilik Android kullanıcılara açık.

Görsel: The Next Web

  • Ralph Lauren New York Moda Haftası kapsamında gerçekleşecek defilesinin canlı yayınını vermesi için Periscope’la anlaştı. New York Moda Haftası için de bir ilk olacak bu yayını sadece Londra’da yaşayanlar izleyebilecek.
  • Periscope yayınlarıyla dikkat çeken Amanda Oleander, yetenek ajansı UTA ile anlaşarak platformun ilk yıldızı sıfatına sahip oldu. Anlaşmayla birlikte Oleander’ın adını eğlence sektörünün hem çevrim içi hem de geleneksel mecralarında görebileceğiz.
  • Meerkat ise, rakibine karşı, son olarak canlı yayınları kaydedip bilgisayarınıza kaydetme olanağını sunmaya başladı.
  • New York Times veri bilimi ekibi tarafından geliştirilen Blossom adlı bot, hazırlanan makalelerin sosyal medyadaki performanslarıyla hangilerinin bu ortamlarda öne çıkması gerektiğine dair içgörüler vermeyi amaçlıyor. Slack adlı mesajlaşma uygulaması içinde geliştirilmiş bot, ilk olarak NY Times Facebook ve Twitter hesaplarındaki yayın işleyişinde kullanılacak.

Pazarlama

  • Serena Williams Eylül ayında sadece bu haftaki gelişmelerle değil, yer aldığı reklam kampanyalarıyla da öne çıktı. Chase ve Beats By Dre bunlardan ikisiyken, çocukluğundan bu yana toplanılan görüntülerden oluşan Gatorade’in “Win from Within” kampanyası da Williams’ın başarı hikayesini ortaya koyuyor.
  • Wrangler, reklam ajansı We Are Pi ile beraber hazırladıkları “Wrangler or Wrongler” adlı kampanyada hedef kitlesinin markayla buluşmasının ne kadar isabetli olduğunu yanlış ve doğru ayrımı içeren görsel temsillerle gösteriyor.
  • Samsung ve Marriott Otel zinciri bir araya gelerek VRoom Service isimli bir kampanya tasarladı. Odalara servis edilen sanal gerçeklik gözlükleriyle otelde konaklayanlar Çin, Ruanda veya Şili’yi sanal olarak ziyaret edebiliyor.
  • Üzerine isim ve mesaj yazarak büyük bir marka iletişimi sağlayan Coca-Cola, ses tanıma teknolojisiyle beraber Peru’da sık kullanılmayan isimleri de algılayıp basan bir otomat hazırladı.
  • Sri Lanka’daki Asiri Hastaneleri, el yıkama alışkanlığının yaygınlaşması için sabundan otobüs biletleri hazırladı. Kağıt yerine sabun formundaki biletler temizlik ve hijyen konusunda doğal yollarla farkındalık yaratıyor.
  • Reklam yazarı Erşan Develier ve sanat yönetmeni Burcu Günister küresel markalar Türkçeleştirildiğinde anlamlarının ve tüm marka algısının değiştiğinden yola çıkarak logolarını ve kimliklerini yerelleştirmiş. Sonucunda da Head & Shoulders gibi havalı bir isim, hayat bilgisi ders müfredatı gibi “Kafa & Omuzlar”a; Bridgestone ise Anadolu’daki bir yöreyi anımsatan “Taşköprü”ye dönüşmüş.

Görseller: Erşan Develier ve Burcu Günister


Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu

Manşet Görseli: Youtube, SpaceX