Hafta başında gerçekleşen ve bir süredir beklenen Apple Watch etkinliği ve hafta sonuna doğru başlayan SXSW 2015 haftanın en ön plana çıkan başlıkları arasındaydı. Neye orijinal neye çalıntı demeliyiz, tartışması Robin Thicke ve Pharrell Williams’ın “Blurred Lines” parçasına gelen ağır telif cezasıyla yeniden gündeme geldi.
Tüm ön plana çıkan konuları teknoloji devlerinde son durum, yeni iş birlikleri, aramızdan ayrılan hizmetler ve kişiler, kültür ve internet, popüler kültür çerçevesinde derledik.
Haftanın müziği:
İzlanda’nın senelerdir yaşlanmayan ikonik karakteri Björk, yeni albümü Vulnicura’yı yayınladı. Bir önceki albümü Biophilia’yı milat kabul ederek sonrasında yaşadığı üretim sürecini 8 Mart’tan itibaren New York Museum of Modern Art’ta sergileniyor. Yarattığı imgeler ve kurduğu füzyon müzikle kendi dünyasındaki muhteşemliği dünyamıza serpiyor. Björk, 7 Haziran’a kadar sürecek serginin yanı sıra; kariyerindeki dönüm noktalarını anlattığı Björk: Archives isimli bir kitap
30 Mart’ta yayınlıyor.
Şayet Björk’ün müziği size hitap etmiyorsa ve içinizde farklı hisler doğurmuyorsa, hip-hop ezgilerine doğru kayarak Knxwledge’ın bu hafta yayınladığı ”
WT.PRT.7.5_” albümüne göz atabilirsiniz.
SXSW
- Dünyanın en önemli dijital yaratıcılık etkinliği SXSW Interactive’i, festivalden tüm gelişmelerle yine Akbank ve Bigumigu aktarıyor.
- Ara vermeden dördüncü defa katıldığımız ve genel yayın yönetmenimiz Yalçın Pembecioğlu’nun ikinci defa konuşmacı olacağı SXSW Interactive aktarımlarımıza Instagram’dan 15 saniyelik trend özetlerini de kattık.
- İlk etapta yer verdiğimiz trend özetlerinde biohacking ile giyilebilirler ve moda bulunurken; şimdiye kadar aktardığımız konular arasında dijital medya ve kısa video formatının arttırdığı etkileşim, sentetik biyoloji, 3b baskı ve moda ilişkisi, bir psikoterapistin yorumlarıyla Minecraft, yaratıcı sektör ve iş hayatı için de genellenebilecek SXSW’te fikir satmanın yolları, reklam dünyasındaki potansiyelleriyle maker hareketi bulunuyordu. Trend özetlerimiz ve yazılarımız festival boyunca devam edecek.
- SXSW başlar başlamaz gündemi en fazla meşgul edenler başlıklar arasında festival alanına Austin yasaları gereğince gelen drone yasağı ve canlı yayın uygulaması Meerkat vardı. Meerkat’ın yanı sıra bir başka canlı yayın uygulaması olan Stre.am de festivalde tanıtıldı.
- Uygulamanın hem iOS hem de Android’e uyumlu olması büyük bir artı olmasına rağmen, Meerkat için gösterilen ilginin biraz gerisinde kaldı. Twitter’ın sosyal grafiğini kesmesiyle Meerkat daha da dikkat çekti. Uygulama için “The Revolution Will Be Live Streamed” gibi iddialı bir ifade kullanan CEO’su Ben Rubin’in bir röportajını buradan okuyabilirsiniz.
- Pazartesi gerçekleşen Apple Watch etkinliğine geri dönecek olursak, her zamanki gibi sonrasında birçok yorum ve haber bıraktı. Gerek Apple Watch gerekse altın kaplama seçeneği de olan MacBook’la Apple’ın lüks tüketim markası olmada sınırlarını zorladığı anlaşıldı.
- Bilgisayarla müzik yapanlar için pek uygun bir seçenek olmadığı söylenen Apple’ın en ince Macbook’u 10 Nisan’dan itibaren 1299 dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıkacak. Sadece tek girişi olan Macbook’ta birden fazla giriş için 79 dolara satılan aracı parçayı almak zaruri olabilir.
- Şimdiden ürün için yapılan bir değerlendirmeye buradan ulaşabilirsiniz. Lenovo, DELL ve ASUS gibi markaların Macbook üzerine yaptığı alaylı paylaşımlar ise haber niteliği taşıyan diğer detaylardan oldu.
- 10 Nisan’da ön-sipariş, 24’de de nakliyatı başlayacak en ucuzu 349 dolardan başlayan Apple Watch’la ilgili de pek çok farklı detayla karşılaştık. App Store’da bileğinize ne kadar uyduğunu gösteren bir uygulamanın yer aldığı ve iOS 8.2 sürümünde herkesi silinemeyen bir Apple Watch uygulamasının bekleyeceği ilk yansımalardandı.
- 8 GB’lık hafızasının 2 GB’ında şarkı depolayabileceğiniz saatin düzensiz delik desenlerinden korkanlar için sakıncalı olduğu tespit edildi. Bu ilginç detay dışında saatle ilgili Apple’ın ortaya koymadığı kullanım nedenleri de konu oldu.
- The Verge‘ün yer verdiği etkinlikte gösterilen tüm saat kaplarına aşağıdan bakabilirsiniz.
- Teknoloji devlerine genel anlamda bakmaya ve Apple’la devam edersek; 11 Mart’ta çoğu ülkede App Store, iTunes gibi pek çok Apple servisine erişim sıkıntısı yaşandı. The Next Web olayla ilgili tüm gelişmeleri kaydetti.
- Apple sağ tıkı tarihe karıştıracak Force Touch Touchpad’ini geliştirdi.
- Apple teknoloji ekosisteminde çeşitliliği arttırmak için 50 milyon dolar bağışlıyor. Bağışlanan kurumlar arasında National Center for Women and Information Technology de bulunuyor.
- Apple’ın Tesla’yı satın alma ihtimalleri hissedarlarının “gerçekleşse iyi olur(du)” yorumlarıyla gündeme geldi.
- Google adına en büyük gelişmeler donanım satın alabileceğiniz platformu Google Store’un açılması ve ilk laptobu Chromebook Pixel‘e gelen güncelleme oldu.
- Takvim uygulamasını son olarak iPhone’a kazandırdı. Google Chrome’daki boş sekme görüntüsünü sanat eserlerine dönüştürebileceğiniz uzantı geliştirildi.
- Google akıllı telefonu Nexus 5’in Google Store’daki satışını durdurdu. Firma Nexus 6’i çıkarmaya odaklandı.
- Google’ın itirazı sonrasında NASA, astronotlara özel artırılmış gerçeklik gözlüğünü Osterhout Design Group iş birliğiyle çıkaracağını duyurdu.
- Bu hafta pek çok bitiş, kapanış gelişmesi öğrendik. Bunların arasında yine Google’ın programlama projeleri için verdiği sunucu hizmeti Code’un kullanılmaması nedeniyle kapanması vardı.
- Sony de başarısızlığı nedeniyle PlayStation Mobil Platformu’nu kapattı.
- Kapananlar arasında bir dönem Türk kullanıcıları arasında efsaneleşen fakat kullanıcısı kalmayan Friendfeed ile önemli teknoloji bloglarından Gigaom’un finansal sıkıntılar nedeniyle kapanması oldu. Gigaom’un kapanması dijital medya ortamını belli açılardan tekrardan değerlendirmeye yöneltti.
- Adidas 2001’den beri çalıştığı 180 ajansıyla yollarını ayırıp 72andSunny ile anlaştı. Yeni ajansıyla yaratacakları ilk işin sonbaharda yayınlanması planlanıyor.
- YouTube’un uzun zamandır konuşulan 360 derecelik video özelliğini Android destekli telefon ve tabletlerin desteklemeye başladığı; kullanıcıların cihazlarını hareket ettirerek özelliği deneyimleyebileceği duyuruldu. Özelliğin iOS’a kazandırılması için çalışmalar devam ediyor.
- Facebook büyüme hızı yüksek veya düşük bant genişliği olan gelişmekte olan pazarlara yönelik Creative Accelerator programını duyurdu. Mobil teknolojinin katlanarak gelişmesiyle başlayan programda Hindistan, Endonezya, Kenya, Güney Afrika ve Türkiye’nin adı geçiyor. Bu sayede markaların kullanıcılara daha iyi ulaşması ve kampanyalarının başarı kazanması hedefleniyor.
- Facebook’un çevrim içi alışveriş derlemesi sitesi The Find’i satın aldığı da haberler arasındaydı. Böylece kişilerin kendileriyle alakalı reklamları görme ihtimalleri artacak.
- Geçtiğimiz haftalarda ön plana çıkan #FatIsNotAFeeling protestosu üzerine Facebook, durum emojileri arasından “şişman hissediyorum” temsilini çıkardı.
- Twitter ise canlı yayın uygulaması Periscope’u satın aldı. Meerkat için ciddi rakip olabilecek uygulama beta testi aşamasında.
- Twitter’ın TV programlarına ikinci ekran oluşturma üzerine birtakım deneyler yaptığı söylendi.
- Twitter, “revenge porn” olarak geçen başka bir kişinin mahrem fotoğrafını veya videosunu paylaşmayı yasakladı. Wired ise yasağın olumlu olumsuz taraflarını değerlendirdi.
- Snapchat NCAA basketbol maçlarını canlı yayınlamak için haklarını satın almaya başvurdu.
- Snapchat’in politikada genç kitleye ulaşmak için kullanılma potansiyeli 2016 seçimlerinin adayı Rand Paul tarafından gündeme geldi.
- Foursquare’in konum bildirme uygulaması Swarm’a gelen güncellemeyle platform özel mesajlaşma özelliği kazanıp “plans” sekmesini kaybetti.
- Microsoft’un dijital asistanı Cortana’nın iOS ve Android’e başlı başına uygulama olarak kazandırılacağı duyuruldu.
- iOS platformuna yeniden kazandırılan uygulama da Nokia’nın harita ve navigasyon hizmeti HERE oldu.
- VAIO, MVNO B-Mobile adını verdiği; ses, veri ve donanım için aylık 33 dolar ödeyeceğiniz akıllı telefonunu duyurdu. Telefonun sadece Japon ve ABD pazarında satılması bekleniyor
- SXSW’teki panelde The Oculus Crescent Bay’e ait prototibin iki ekrana sahip olduğu açıklandı. Microsoft Hololens üzerine sorular gelmesiyle de Oculus ürün eş başkanı sanal gerçekliğin artırılmış gerçekliğe göre daha eğlenceli olduğunu, artırılmış gerçekliğin en iddialı uygulamalarını da biraz sıkıcı bulduğunu söyledi.
- Spotify, tam da Spotify House olarak katılacağı SXSW öncesinde, teknolojiden ziyade bir müzik markası olduğunu yansıtan yeni görsel kimliğini açığa çıkardı.
- The New York Times altı haftalık süre içinde her hafta Kickstarter tarafından fonlanmış bir belgeseli çevrim içi olarak yayınlamaya başlıyor. Amazon’un da ilk olarak başarılı Kickstarter kampanyaları desteklediği söylenmiş, sonrasında firmanın doğrudan proje yaratıcılarıyla çalıştığı öğrenilmişti.
- The New York Times’ın Instagram’daki yeni başlangıcı altında platform üzerine yeni stratejileri de konu oldu.
- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Facebook, Twitter ve YouTube başta olmak üzere sosyal medyada resmi hesaplar açacağı duyuruldu.
- En büyük webmail sağlayıcılarından Almanya’nın yakında müşterilerini tamamen uçtan uca e-mail şifreleme yöntemine teşvik edeceği gündeme geldi.
- Jimmy Kimmel’ın seriye dönüşen Mean Tweets içeriklerinin yeni konuğu Barack Obama oldu. Obama kendi hakkında rahatsız edici ve kimi zaman üzücü tweetleri kamera karşısında okuyarak halkını kucaklamayı başarıyor.
- Seriden daha önce Ağustos 2012‘de ve 8 Şubat Pazar Gazetesinde bahsetmiştik.
- Çeşitli Wiki uzantılı hizmetlerin temelinde bulunan Wikimedia Kurumu NSA’e (Ulusal Güvenlik Dairesi) kitlesel gözetleme yaptığı gerekçesiyle dava açtı.
- New York Polis Birimi tarafından öldürülen üç kişinin Wikipedia sayfalarındaki düzenlemelerden birimin sorumlu olabileceği iddiası yayıldı.
- Federal Hava Kurumu’nun (FAA) hobi olarak drone videoları yükleyen YouTube kullanıcısına caydırıcı mektuplar gönderdiği ortaya çıktı. Gösterilen neden uygun bir yetkiye sahip olmadan ticari amaçlarla drone yasalarını ihlal etmesi.
- Ocak ayının sonuna doğru Kaliforniya kıyısında drone uçuran bir grup, okyanustan geçen Gri Balina sürüsüne rastladı. Oldukça nadir görülen ve sayıları giderek azalan balinaların drone yardımıyla gökyüzünden görüntüsü alındı.
- BBC’de yayınlanan Top Gear programının sunucusu Jeremy Clarkson yapımcısı Oisin Tymon’ı yumruklaması sonrasında uyarı aldığı veya kovulmadan önce kendisinin şovu bırakacağına dair haberler yapıldı.
- BBC cephesinden yapıcı haberler arasında ise yeni nesle kodlamanın temellerini öğretmek amacıyla Birleşik Krallık’ta okuyan yedinci sınıflara ücretsiz mikrobilgisayarlar dağıtılacağı var. “Make It Digital” kampanyası dahilinde popüler video oyunu Grand Theft Auto hakkında bir belgesel de çekilecek.
- NASA, mikro-yerçekiminin insan bedenindeki etkilerini araştırmak amacıyla, 70 günlüğüne yatağa uzanacak gönüllere 18 bin dolar verecek.
- The Simpsons’ın yaratıcılarından Sam Simon ve Julianne Moore’un En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazandığı “Still Alice” filminin yönetmeni Richard Glatzer vefatlarıyla aramızdan ayrıldı.
- Disney bundan sonra filmlerinde sigara içeren karakterlere yer vermeyeceğini duyurdu. Bu kapsama bünyesinde bulunan Marvel, LucasFilm ve Pixal Film de girerken; yasağın dışında sadece sigara sahnesiyle kültleşmiş filmlerle ailenin izni doğrultusunda izlenebilecekler duruyor.
- Hafta başında vefat eden Alman mimar Freio Otto’nun bir gün sonrasında mimari alanının en prestijli ödülü Pritzker Prize’ı kazandığı kamuya duyuruldu.
- Marvin Gaye’in 1977 yapımı “Got to Give It Up” parçasını kopyalama gerekçesiyle Robin Thicke ve Pharrell Williams parçası “Blurred Lines”a 7.3 milyon dolarlık ceza geldi.
- Gaye’in ailesi tazminat üzerinde anlaşana kadar parçanın gelecek satışlarının durdurulmasını talep ederken, kararla ilgili parçaların aynı havaya fakat tamamen farklı notalara sahip olduğu yorumları da vardı. Bu kesim mahkeme kararını acımasız buldu.
- Hafta başında Türkiye dahil beş ülkeye açılan yüksek ses kalitesi vaat eden müzik servisine Jay-Z’nin yatırımda bulunmak istediği konuşuluyordu. TIDA ve WiMP servislerinin sahibi İsveçli şirket Aspiro Jay-Z’nin 56 milyon dolarlık yatırımını kabul etti.
- Geçtiğimiz hafta McDonalds’ın SXSW kapsamında performans teklifinde bulunduğu Ex Cops grubuna karşılığında ücret teklif etmemesiyle çıkan gerginlik markanın geri adım atmasıyla tatlıya bağlandı.
- Büyük başarı kazanan Frozen’ın ikincisi için hazırlıkların yapıldığı duyuruldu.
- CreativeLive kanalı, 8 Photoshop uzmanıyla iletişime geçerek teknolojinin gelişimini ortaya koyan bir çalışma hazırladı. Uzmanlar, gün içinde onlarca kez yaptığı basit düzenlemeleri Photoshop’un son sürümüyle değil 1.0 sürümüyle yapmaya çalıştı. Sonuç tabii ki, sinir krizlerine gebeydi.
- Star Wars: Lords of The Sith kitabındaki Moff Mors karakteri Star Wars’un ilk LGBT karakteri olarak tarihe geçiyor.
- Tim Burton Disney’in 1941 yıllık yapımı “Dumbo”yu CG (bilgisayar grafiği) ve canlı-aksiyon karışımı bir türe uyarlayacak.
- Zoolander 2’nin vizyona gireceğini Ben Stiller ve Owen Wilson’ın Paris Moda Haftası’nı basmasıyla öğrendik. Geride kalan paylaşımlar ise filmin hayranları için oldukça eğlenceliydi.
- Efsanevileşmiş filmlerden Back to the Future’ı konu alan belgesel “Back in Time” Ekim ayında gösterime girecek. Kickstarter sayfasından fragmanını izleyebilirsiniz.
- Star Wars’un ilk yan filmi “Rogue One”ın Aralık 2016’da, Star Wars: Episode VIII filminin ise 26 Mayıs 2017’de vizyona gireceği duyuruldu.
- Game of Thrones’un sevilen karakterleri Arya, Tyrion, Daenerys ve Jon Stark tüm seriyi 30 saniyede özetledi. Bakış açıları ve anlatım dilleri izleyicileri gayet içten güldürüyor.
- The Walking Dead’in yan dizisi (“spin-off”u) yazın birer saatlik altı bölüm yayınlayacak, ikinci sezon olarak söylenen diğer altı bölüm ise şimdilik gelecek yıla kalmış görünüyor.
- Marvel Sinematik Evreninin para babası, zengin ve demir adamı Robert Downey Jr., 7 yaşındaki bir çocuğa Iron Man zırhı kaplamalı protez kol hediye etti. Bu adımla birlikte Marvel’ın sosyal sorumluluk kampanyalarının çehresi de belli oldu.
- Breaking Bad ve Better Call Saul’un yaratıcısı Vince Gilligan, dizinin unutulmaz sahnelerinden Walter White’ın çatısına pizza atma sahnesini yeniden canlandırmaktan yorulmayan hayranların bu alışkanlıklarından vazgeçmesini istedi.
- Playstation’ın ilk özgün bilim kurgu dizisi Powers’ın fragmanı yayınlandı.
- Muse “Drones” adlı yeni albümünü Haziran’da çıkartacak.
- Azealia Banks’in “Wallace” parçasına hazırlanan videoyu Google Chrome’da izlerken etkileşimli görsellerin bilgisayar kameranızı kullanmasıyla sanatçının yüzünü kontrol edebiliyorsunuz.
- L’Oreal, Powa Technologies ile yaptığı anlaşma sayesinde ürünleri anlık e-ticaret satışına müsait hale geldi. Herhangi bir mecradaki reklamlara ve mağazadaki ürünlere atanan 2b barkodlar tüketicilerin ilgili uygulamaya okuttuklarında ürünü anında sipariş etmelerini sağlayacak.
- Sanat ve teknoloji stüdyosu Disk Cactus’ın Mac için yarattığı klavye haritalama programıyla tamamen emojilerden oluşan bir klavyeden yararlanabiliyorsunuz.
- Samsung Türkiye’nin duyma engelli Muharrem için işaret dilini öğrenen mahallenin hikayesini konu alan kampanyası son olarak TIME’da yer aldı.
- Geçen hafta bebek emziren annelerin selfie akımı gündeme geldi demiştik, bu hafta da bebek bezi değiştiren babaların ‘selfie’lerinden oluşan #smelfie etiketi öne çıktı.
Apple Watch Etkinliği
Görsel; The Verge
Görsel; Biz Carson
Görsel; The Verge
Görsel; The Verge
Görsel; Jayson Hanes
https://vine.co/v/OElBOTEbnPb/
Görsel; Breaking Bad
Görsel; Adam Hills
Katkıda bulunanlar; İpek Altun, Mert Serim, Yalçın Pembecioğlu