Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [9 Ağustos]

Bigumigu Pazar Gazetesi [9 Ağustos]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

İki markalı içeriğin interneti önemli ölçüde domine ettiği bir haftayı geride bıraktık. DC Shoes’un Robbie Maddison’la gerçekleştirdiği suda motosikletle sörf projesi ve Lexus’un uçan kaykayı Hoverboard’un videoları bu haftaya kelimenin tam anlamıyla damgalarını vurdular. Daha bir hafta geçmeden DC’nin sadece YouTube’da 15 milyon izlenmeye ulaşması, Lexus’un projenin 10’a yakın videosundan en popülerinin 7 milyon kere izlenmesi, her iki işin de yıla damga vuracak projeler olduklarının kanıtı gibi.

Sonbahara yaklaştıkça eğlence sektöründe de gelişmeler hızlanıyor. Prince’in yeni albümünü duyurması, Prison Break’in dönüşü ve Zoolander 2’nin fragmanı haftanın bu alanda öne çıkan gelişmeleri. Miss Piggy ve Kermit’in resmi olarak ayrılmaları, Time’ın sanal gerçeklik kapağı ve Kim Kardashian’ın Hillary Clinton selfiesini de içeren haftanın geniş özetine hoş geldiniz.

Bu hafta Pazar Gazetesi editörlerimizden Mert izinde olduğu için haftanın müziği bölümümüze ara verdik, önümüzdeki haftadan itibaren haftanın müziği de kaldığı yerden devam edecek.

Dizi ve Sinema

  • On yıl önce yayınlandığında sıkı bir hayran kitlesi edinen Prison Break ekranlara geri dönüyor. Fox dizinin tekrar çekilmeye başlanacağını resmi olarak duyurdu. Dizide iki kardeşi oynayan Wentworth Miller ve Dominic Purcell ile son iki sezondaki bazı karakterleri içerecek yeni bölümler, başlı başına bir sezon çıkartabilir mi? İlerleyen zamanlarda göreceğiz.
  • Steven Spielberg insanlığın The Oasis adlı sanal gerçeklik simülasyonunda zaman geçirdiği distopyayı konu alan Ready Player One romanını sinemaya uyarlıyor. Senaryosu X-Men, The Avengers, Pacific Rim 2 gibi filmlerde de çalışan Zak Penn tarafından yazılacak filmin 15 Aralık 2017’de vizyona girmesi planlanıyor.
  • X-Men serisinin yönetmeni Bryan Singer, İsrailli yönetmen Guy Shalen ve Same Name Productions’la beraber İsrail-Filistin çatışmasına yer veren bir belgesel çekecek.
  • İlk olarak Mart ayında Paris Moda Haftası’nı basarak vizyona gireceğinin sinyallerini veren Zoolander 2’nin fragmanı yayınlandı. 12 Şubat’ta vizyona girecek filmin fragmanı Big Bang’den Derek Zoolander’ın beynine uzanan başlangıcı ve Stephen Hawking’le sohbet ettiğini düşündüren diyaloğuyla dikkat çekiyor.
  • Angelina Jolie ve Brad Pitt’in Mr. & Mrs. Smith’ten sonra beyazperdede bir araya geldikleri By The Sea’nin fragmanı yayınlandı. Senaristliği ve yönetmenliğini Jolie’nin üstlendiği, 70’lerin Fransa’sında geçen film; evliliklerindeki sorunlardan kaçmak isteyen bir yazar ile eşinin hikayesini konu alıyor.
  • Martin Scorsese, Mick Jagger ve Terence Winter iş birliğiyle yaratılan drama serisi Vinyl’e ait ilk teaser çıktı. Gelecek yıl HBO’da yayınlanacak proje, American Century Records adlı kurmaca bir müzik şirketinde geçen olayları konu alıyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=n2irZnQMovI

  • Bu hafta fragmanları yayınlanan diğer yapımlar arasında Empire (dizi), The Leftovers (dizi), Deadpool, Stonewall, The Last Witch Hunter, About Ray ve Atomic: Living in Dread and Promise bulunuyor. Linklere tıklayarak fragmanları izleyebilirsiniz.

Popüler Kültür

  • British Museum bu hafta sonu, tarihindeki ilk sanal gerçeklik etkinliğinde, Bronz Çağı’ndan kalan üç değerli nesnenin sanal hallerini orijinal konumlarında gösteriyor. Proje Samsung desteğiyle gerçekleşiyor.
  • Bir Kickstarter başarı örneği ve gıda ihtiyacını sıvı olarak karşılatmasıyla dikkat çeken Soylent yeniden gündemde. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızın %20’sini içerdiğini belirten hazır içecek, 15 Ekim’den itibaren ön siparişlerin teslimlerine başlayacak.
  • 2015’in en çok kazanan aktörleri listesi bu hafta açıklandı. İlk beşte Adam Sandler (41 milyon dolar), Bradley Cooper (41,5 milyon dolar), Vin Diesel (47 milyon dolar), Jackie Chan (50 milyon dolar) de yer alırken birinciliği 80 milyon dolarlık yıllık geliriyle, üçüncü kez, Robert Downey Jr. elde etti.
  • Geçtiğimiz haftalarda eski kayıtlarını müzik akış sitelerinden kaldırması söz konusu olan Prince, yeni albümü HITNRUN’ı Eylül ayında sadece TIDAL’da yayınlayacak.
  • Geçen hafta 16 yıl sonra çıkartacağı albümle gündeme gelen Dr. Dre’nin yeni parçalarını içeren Compton: The Soundtrack’i Apple Music üzerinden dinleyebilirsiniz.
  • The Muppets’ın ayrılmaz ikilisi olarak görülen Miss Piggy ve Kermit the Frog şova devam etseler de ilişkilerini bitirdi. Ayrılığa dair basın açıklamasıysa Miss Piggy’nin Facebook sayfasında yapıldı. Görsel: Facebook, Miss Piggy

Google

  • Google, aldatıcı sitelerin ve reklamların Chrome üzerinden kullanıcıları istenmeyen uzantılar yüklemeye yönlendiren özelliğini devre dışı bıraktı. ‘Inline installation’ olarak geçen özellik, Chrome’un güvenliğini sıkılaştırmak için önemli bir adım.
  • YouTube ortamına yeni konulan videonun görüntülenme sayısını bir süre 301+ olarak gösterme geleneğini rafa kaldırıyor. Platform, görüntülenme sayıları hakiki olduğu müddetçe artan izlenme sayılarını olduğu şekilde seyirciyle paylaşacak.

Görsel: Twitter, YouTube Creators

Apple

  • iPhone 6s’in tanıtılması beklenen Apple etkinliğinin 9 Eylül’de yapılma ihtimali gündeme geldi.
  • Twitter ise iPhone 6 Plus’taki uygulaması için farklı bir kullanıcı arayüzü vaat eden (‘landscape’) seçeneğini sundu.
  • Haziran sonunda piyasada yerini alan Apple Music’in o zamandan beri 11 milyon kullanıcıyı ortamına çektiği öğrenildi. Hala üç aylık deneme süresi devam eden müzik servisinin bu aşamadan sonraki kullanım sıklığı şimdiden merak ediliyor.

Microsoft

  • Microsoft, geliştiricilerin iOS kodlarını Windows uygulama ortamına uyumlu hale getirmesini sağlayacak araçlarını açık kaynak olarak GitHub’da paylaştı.
  • Xbox One’ın gelecek yıl kendine has DVR çıkartacağı Microsoft tarafından gelen bir diğer haberdi. Xbox One konsolunun kayıt cihazı işlevi kazanmasıyla tv akışı ve oyunu bir araya getirilecek.
  • Microsoft bir sonraki çıkartacağı akıllı telefon modeli Lumia prototipinin ilk sızan görüntüsüyle de konu oldu. Henüz dedikodu bazında bilinense, teknoloji devinin yıl sonunda yeni Lumia 950 ile Lumia 950 XL adlı tabletimsi telefonu (phablet) çıkartacak olması.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Rus milyarder Yuri Milner uzayda yaşamın varolup olmadığı sorusuna yanıt arayan araştırmaya 100 milyon dolar yatırdı. Yatırımın büyük bir kısmı dünyanın en büyük radyo teleskoplarının kullanımına imkan verecek ve projede Stephen Hawking de yer alıyor.
  • Curiosity’nin Mars’a inişinin üçüncü yıl dönümünün kutlandığı haftada NASA, geçen zaman içerisinde gezegenle ilgili hangi bilinmeyenlere ışık tutulduğunu anlatan paylaşımlarda bulundu. Konuyla ilgili kısa video formatında sunulan raporu aşağıdan izleyebilirsiniz.
  • NASA’nın hafta içinde dikkate değer paylaşımlardan biri de Ay’ın Dünya çevresindeki hareketini gösteren GIF’ti. Harekete dair görüntüler EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera) ile çekilmiş.
  • Samsung ödeme sistemini akıllı televizyonla birleştiren Samsung Pay on TV hizmetini duyurdu. Böylece kredi kartı veya PayPal hesabı üzerinden yapacağınız ödemeleri dört basamaklı PIN kodunuzu soran televizyonunuz üzerinden yapabileceksiniz. Özelliğin şimdilik 32 ülkede uygulanacağı biliniyor.
  • Boston Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı kredi kartı okuyucusu hizmetiyle bilinen Square’a ait okuyucu cihazına 10 dakika içinde müşterinin kredi kartı bilgilerini çalmasına olanak verecek şekilde sızılabileceğini gösterdi.
  • Lexus’un bir yıldan fazla zamandır üstünde çalıştığı uçan kaykay projesi, detaylı tanıtım videosuyla beraber gündeme geldi. Sıvı nitrojen kapsülleri ve aşırı iletken bloklar içeren Slide adlı kaykayın hareket edebilmesi için mıknatıs barındıran özel bir alan da inşa edilmiş.
  • İsviçreli lüks saat markası Nico Gerard, Apple Watch ile zarif tasarımını bir araya getirerek ilgi çekici bir seri hazırladı. Bu ilginç seri bileğin üst kısmına kronometre alt kısmınaysa akıllı saat gelecek şekilde tasarlanmış.

Görsel: Design Boom


Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Geçtiğimiz hafta Zimbabwe’nin sembolü siyah yeleli aslan Cecil ve kardeşinin ölümü sonrasında; Güney Afrika’ya doğrudan uçan tek ABD’li hava yolu şirketi Delta Air Lines aslan, leopar, fil, gergedan ve bufaloların dünya çapında taşınmasını yasakladı.
  • Genellikle robotların insanların başına kötülük getirmesi üzerine hikayeler egemen olsa da ABD’de gerçekleşen bir olay bunun tersinin de olabileceğini gösterdi. Avrupa ve Kanada civarında otostopla seyahat etmiş HitchBOT adlı robot ABD’de kendisine çarpan bir arabayla parçalarına ayrıldı. Robotun yapılma amacı insanlara olan güvenlerini otostopla yolculuk yapabilme kapasiteleri üzerinden ölçmekti.
  • Kentucky eyaletinde yaşayan 47 yaşındaki William Merideth ise bahçesi etrafında gezinen 1800 dolarlık drone’a ateş etmesi sebebiyle tutuklandı.
  • Japonya yerel mahkemesi kişilerin bitcoin sahibi olamayacağı kararını verdi. Karar, adı bilinmeyen birinin hesabında yaklaşık 130 bin dolara varan bitcoin bulundurma vakası sonrasında gündeme geldi.
  • American Institute for Behavioral Research and Technology’deki araştırmacı psikologlardan Robert Epstein’ın meslektaşıyla birlikte yaptığı araştırma, Google’ın sıralama algoritması doğrultusunda ulusal seçimlerle ilgili çıkan olumlu ve olumsuz haberlerin seçim sonucuna yansıyabileceğini gösterdi.
  • Son zamanlarda ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi kanadı temsil eden Donald Trump’a yönelik nefret temalı paylaşımlar internette egemenken Networked Insights doğal dil işleme (NLP) tekniğiyle geçtiğimiz aydan 11 milyon küsur sosyal medya paylaşımını analiz etti. Buna göre Mike Huckabee hakkında en fazla nefret içerikli paylaşımda bulunulan adaydı.
  • Veri analizi sonucu en nefret edilen aday olmasa da Trump’dan hoşlanmayanlar arasında kamuya mal olmuş figürlerin bulunması duruma dikkat çekmeye devam ediyordu. Stephen King’in Trump için düşündüğü kampanya sloganı “eğer beyazsanız her zaman haklısınız. diğer renklerin herhangi biri, hiçbirinize güvenmiyorum.” oldu. King’in Trump’ı hedef gösteren diğer tweetlerini buradan okuyabilirsiniz.
  • ABD başkanlık seçimleri çerçevesinde tartışmalar ön plandayken Hillary Clinton da Kim Kardashian ve Kanye West çiftiyle tanışmasıyla gözleri üstüne çekti. Gerideyse Kardashian’ın Clinton’la beraber çektiği selfie kaldı.

Görsel: NyMag

  • Rezzan Hasoğlu’nun hazırladığı “İstanbul Zanaatkarları” projesi İstanbul’daki zanaatkarların hünerlerini ve çalışma şekillerini belgeleyerek zanaat işleyişinin kayıplara sahne olmasını önlüyor.
  • Yaklaşık 10 yıldır yumuşak doku sarkoma teşhisiyle kanserle savaşan Gözde Becerikli, dokuzuncu ameliyatının masraflarını karşılamak amacıyla Indiegogo kampanyası başlattı. 27.500 dolar toplamak amacıyla başlattığı kampanyaya iyileştikten sonra bitireceği suluboya ve akrilik işleri fonlayarak destek olabilirsiniz.
  • Kadın mühendislerin iş yerinde karşılaştığı istismarlar stereotip haline gelmişken 22 yaşındaki Anchalee #iLookLikeAnEngineer etiketiyle bunu tersine çeviren bir harekete başladı. Etiketle beraber kadın mühendisler hangi görevden sorumlu olduklarını işlerinden gurur duyarak paylaştı.
  • New Yorkers Against Gun Violence adlı organizasyon iPhone’da bulunan silah emojisinin kaldırılması için Apple CEO’su Tim Cook’a bir açık mektup sundu. Organizasyonun başlattığı emoji tartışması #DisarmTheiPhone etiketiyle de ilgi gördü.
  • Bu haftanın ‘meme’ malzemeleri arasında Prince Charles’ın Sandringham Flowe Show’da önünden bir kartalın geçmesiyle ekşiyen suratıyla TIME’ın sanal gerçeklik konusunu Oculus Rift kurucusu Palmer Luckey’le taşıdığı kapak fotoğrafı vardı. Görsel: Twitter, The Poke
  • Prince Charles’ın fotoğrafından ortaya çıkanlar #princecharlesbeingattackedbythings etiketi altında toplanırken, TIME için de gerek tasarlanan alternatif kapaklar gerekse de Luckey’in farklı ortamlara montajlanan halleri öne çıktı. Görsel: OC Register
  • Star Trek serisindeki Captain Kirk rolüyle ikonlaşan Kanadalı aktör William Shatner, Justin Bieber’ın kendisini takip etme ricasıyla beraber haftanın en ilginç tweetleşmesini başlattı. Gishwhes adlı derneğe farkındalık yaratmak hedefiyle Bieber’la başlattığı diyaloğun amaçtan habersiz olan Mashable’da haber olması sonrasında konu başka yerlere saptı.
  • Kelly Osbourne ise Donald Trump’ın Latin kökenli ABD’lilerle ilgili beyanı üzerine yaptığı gafla gündemdeydi. #QueridaKellyOsbourne etiketiyse Osbourne’un yorumuyla beraber gelen görüşleri bir arada topladı.
  • F1 pilotu Jenson Button ve eşi Jessica Michibata St. Tropez’de tatil için kiraladıkları evde soyuldu. Michibata’nın 388 bin dolarlık evlilik yüzüğünün çalındığı vakanın gerçekleşmesinde çiftin Instagram’da fotoğraflarını paylaşmasının payı olabileceğini düşünenler de vardı.
  • Dublin’in kuzeyindeki bir yola Minions karakterlerinden birini somutlaştıran devasa şişme balonun düşmesiyle yoldan geçenler sosyal medyada şaşkınlıklarını paylaştı.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook bu hafta Meerkat ve Periscope gibi ortamların sağladığı canlı yayın özelliğini kendi platformunda sadece yıldız isimlere vermesiyle gündeme geldi. Yalnızca iOS uygulamasında bulunan Live adlı özelliği ilk deneyenler arasında Serena Williams, Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Martha Stewart gibi isimler bulunuyordu.
  • Sosyal ağ, sayfa yöneticilerinin paylaşımlarına aldıkları yorumları özel mesajla yanıtlamalarını sağlayacak özelliğini de tanıttı. Gelen yorumun altında sayfa yöneticisinin görebileceği “Message” adlı komut bu işlevi gerçekleştirmeye yarayacak.
  • Facebook’ta gülme ifadesi olarak en çok kullanılanları saptayan araştırma, son zamanlarda ‘hehe’ kullanımının artmasına dikkat çekti. En çok kullanılan ifade ‘haha’yken bunu takip edenin gülümseyen emoji olduğu ortaya çıktı.
  • Instagram markalara platformuna giriş yapmadan otomatik olarak kampanyalarını ayarlama fırsatını veriyor. API’sini Sales Force, Brand Networks gibi üçüncü parti platformlara açmasıyla uygulamanın mobil reklamda ciddi bir yükselişe geçmesi bekleniyor.
  • Twitter reklam verenlerin Excel dokümanı üzerinden kampanyalarını yönetme fırsatı sunan Twitter ads editor özelliğini tanıttı.
  • Sosyal ağın reklam verenlere sağladığı bir diğer imkansa mobil reklamları için uygulamaya tıklama dışında yükleme sayıları üzerinden de fiyat vermek oldu.

Görsel: Venture Beat

  • Twitter’a kendine özgü hashflag örnekleriyle renk katan son etkinlik Premier League oldu. Ligdeki karşılaşmalarda oynayan takımların logoları ilgili etiketleri süslüyor.

Görsel: Twitter, Premier League

  • Tinder’in romantizm değeri taşımayan ilk özelliği duyuruldu. Uygulamanın kendisinde yer almayan özellik, sadece Forbes’un 30 yaş altındaki başarılı 30 lider ekosistemindeki kişilerin aralarında ağ kurmasını sağlayacak.
  • BitTorrent Sync uygulaması son güncellemesiyle farklı türde dosyalar yaratabilme ve bunları sync dosyalarına aktarabilme işlevine kavuştu.
  • OpenTED insiyatifi, ilham verici fikirlere sahip olduğunu düşünen TED Talks severlere fikirlerini en fazla 6 dakikalık video formatıyla anlatma imkanını veriyor. Fikirler için yerel, küresel, bireysel ve kitlesel ölçekte herhangi bir sınır konulmazken videolar için son teslim tarihi 15 Ekim.
  • Netflix Asya pazarına ilk olarak Japonya üzerinden açılıyor. Japonya’ya Netflix’in gelme tarihiyse 2 Eylül.
  • İnternetin en kapsamlı porno sitesi olarak geçen Pornhub, talebe bağlı akış hizmeti veren Pornhub Premium’u çıkardı. Porno için Netflix görevi gören servisten yararlanmak isteyenler ayda 9.99 dolar ödeyecek. Reklam içermeyen ve yüksek kalitede akış vaat eden hizmet 7 günlük deneme imkanı da sunuyor.
  • Bitcodin video akış hizmetlerinin kalitesini optimize etmek, hızlı geri oynatımlar sağlamak, arabelleğe almak gibi özellikleriyle filmlerinizi Netflix ayarında bir akışla izletmeyi amaçlıyor.
  • The New York Times sadece dijital okurlarının bir milyonu geçtiğini duyurdu. Duyuru, yayının dört yıl kadar önce ödeme duvarı yöntemine (belli bir ücret karşılığında içeriğini paylaşmal) geçtiği detayıyla beraber önem kazandı.
  • Kim Kardashian’dan sonra bir oyun markası haline de gelen yıldızlar arasına Nicki Minaj katılıyor. Jason Statham da Sniper X: Kill Confirmed adlı mobil oyunun yıldızı olarak sonbaharda karşımıza çıkacak.

Pazarlama

  • Aksiyon sporları ayakkabı markası DC, Avustralyalı motorlu araç dublörü Robbie Maddison’ın rüyasını gerçeğe dönüştürdü. Maddison’ın rüyası çoğumuz için “hayal” olarak kalabilecek türden: Arazi motosikletiyle sörf yapmak!
  • Lego, bağımsızlığının 50. yılına yönelik kutlamalara ev sahipliği yapan Singapur’da yaşayan çocuklara elli yıl sonrasındaki şehrin tablosunu hayal ettirdi. Ortaya çıkan şehir tasarımları da tahmin edildiği gibi Lego parçalarından yapılmıştı.
  • Boyutça en ince Oreo serisi olan Oreo Thins için hazırlanan reklam filmi, serçe parmağının diğer parmaklara göre geri planda kalışına bir ağıt niteliğindeydi.
    https://www.youtube.com/watch?v=s6AUCQAyC-w
  • JWT Kolombiya tarafından hazırlanan Kit Kat kampanyası bu kez mola fikrini reklam verme eylemi üzerinde denedi. “The Day Advertising Had A Break” adlı kampanya kapsamında reklamlarına Kit Kat temsilini katan markalar da kampanyayı sosyal medya hesaplarından paylaştı.
  • Tribal Worldwide İstanbul’un Vodafone Arena’nın devam eden inşaatı için hazırladığı uyarı levhaları, eski maçlara ve tarihi detaylara atıfta bulunmasıyla dikkat çekti.

Görsel: tribalistanbul.com

  • Youth Republic Tinder’da çekici figürlere sahip Metin ve Öykü adlarıyla profil hesapları açarak aradığı metin yazarına farklı bir yöntemle seslendi.
  • Evsiz kişilerin yaşam koşullarına farkındalık yaratmak amacını taşıyan Arrels Vakfı hazırladığı videonun izlenme sayısı başına bağış topluyor. Videonun dikkat çekme stratejisiyse konseptini “dünyanın en sıkıcı videosu” ifadesiyle şekillendirmek oldu.
    https://www.youtube.com/watch?v=AuX-KorBIZg

Haber manşet görseli: Lexus

Editör: İpek Altun
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu