Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [16 Ağustos]

Bigumigu Pazar Gazetesi [16 Ağustos]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Samsung gerek ödeme sistemi Samsung Pay gerekse Galaxy serisinin yeni elemanları Note 5 ile S6 Edge Plus’ın tanıtımıyla haftanın en göz önünde olan teknoloji deviydi. İnterneti yaygınlaştırma amacını çok sayıda ucuz ve küçük uydularla sağlama fikrini geliştirmek dışında dünyanın en geniş depolama kapasitesine sahip sabit diskini üreten de Samsung oldu. Esas farkını ise yeni telefonlarına kazandırdığı Live Broadcast özelliğiyle ödeme sisteminde MST (magnetic secure transmission) teknolojisini kullanmasıyla sağlıyor.

Yine de Google’ın geri planda kaldığını söyleyemeyiz. Hafta boyunca büyüyen iş kollarını Alphabet adlı şirket çatısı altında bir araya getirmesiyle Google, belki de hakkında en çok analiz yazısı ortaya çıkartan teknoloji devi olma şerefini üstlendi. Google’ın yeni yapılandırmasında Silicon Valley dizisine selam çakacak kadar ince düşündüğünü gördük.

Devam filmleri olan yapımlar kervanına Finding Nemo ve Beetlejuice da resmen katıldı. Toy Story 4’da da Woody’nin aşk hikayesinin ön plana çıkacağını öğrendik.

Thom Yorke birkaç yeni şarkısıyla, Martin Scorsese ve Leonardo diCaprio ikilisi altıncı iş birliğini temsil eden The Devil in the White City ile Sesame Street ise yıllar sonra beş sezonluk serüvenine HBO altında geri dönüyor. Geri dönüşler kadar bitişler de söz konusu. Pink Floyd’un resmi olarak dağıldığını duyurması bu anlamda en ses getiren bitiş oldu.

Obama’nın çalışma listesini kamuoyuyla paylaştığı, Edward Snowden’ın İsveç Hükümeti tarafından ödüllendirildiği, NASA’nın astronotlar için akıllı saat uygulaması tasarlama yarışması açtığı haftanın kapsamlı özetine hoş geldiniz.

Haftanın Müziği

Bu haftanın öne çıkan albümlerinde Noise merkezli müzik üreten Chelsea Wolfe ve HEALTH bulunuyor.

Los Angeles merkezli HEALTH, 3 yıl önce yayınladığı Max Payne 3 Official Soundtrack albümünden sonra üçüncü stüdyo albümü Death Magic’i yayınladı. Noise, deneysel rock ve elektronik rock altyapılarını harmanlayan grup, tam anlamıyla gürültü içerisinde ahenk yaratıyor. Parçaların kurgusu ve akışı gürültüyü anlamlandırarak akıcı bir forma sokuyor. Albümün ilk yarısı olarak niteleyebileceğimiz DARK ENOUGH parçasına kadar karanlık, yüksek seslerden oluşan bir albümken sonrasında elektronik rock’a biraz daha kayarak farklı bir dünyaya adım atıyor.

Bir diğer Los Angeles çıkışlı isim olan Chelsea Wolfe; noise, deneysel, neofolk ve goth altyapılarını birleştiriyor. Dinleti eşiği yüksek olduğu kadar müzikleri kalifiye üretim çizgisine de sahip. Sekizinci stüdyo albümü Abyss de 11 parçadan oluşan deneyimsel bir yolculuğu andırıyor. Parçalarındaki çıkışlar ve gürültüyle pop kadın vokal arasındaki geçişler albümün kendini konumlardırdığı noktayı da ortaya koyuyor.

spotify%3Aalbum%3A0fXkzTlbfDVSDSXpCSnqLN
Müzik:

  • Efsanevi İngiliz rock gruplarından Pink Floyd’un resmen dağıldığı David Gilmour tarafından duyuruldu. Gilmour, Richard Wright olmadan birleşmenin yanlış ve yeniden üretme çalışmalarının dolandırıcılık olacağını belirtti. Grup geçtiğimiz yıl The Endless River isimli bir albüm yayınlamıştı.
  • Thom Yorke, Osaka’da verdiği konserde birkaç yeni parça çaldı. Yeni Radiohead albümünün geleceği söylentileriyle birlikte parçalar hayranları için ayrı bir anlam kazandı.
  • Punk rock ikonlarından Patti Smith’in fotoğrafçı Robert Mapplethorpe ile ilişkisini anılaştırdığı Just Kids adlı kitabının dizi uyarlaması Showtime tarafından yayınlanacak.
  • Lana Del Rey, 18 Eylül’de yayınlanacak Honeymoon adlı albümünün ilk single’ı “High By The Beach” için çekilen müzik videosuyla tekrardan gündeme geldi.

Dizi ve Sinema

  • Finding Nemo’nun devamı niteliğindeki animasyonla ilgili detaylar belli oldu. Marlin ve Nemo’dan ayrıldıktan sonra ailesini aramaya koyulan Dory’nin hikayesini konu edinen Finding Dory, 17 Haziran 2016’da vizyona girecek.
  • Tim Burton’ın kültleşmiş yapımlarından Beetlejuice’un da devamı geliyor. İlk defa Aralık ayında Burton’ın sinyallerini verdiği devam filmiyle ilgili bu kez de Winona Ryder konuştu. Vizyon tarihi henüz açıklanmayan filmde Ryder’ın dışında Michael Keaton’ın da yer alması bekleniyor.
  • Martin Scorsese ve Leonardo diCaprio ikilisini altıncı kez buluşturacak film The Devil in the White City olacak. Erik Larson’ın aynı adlı romanından uyarlanacak filmde diCaprio, 19. yüzyılın ilk bilinen seri katillerinden H.H. Holmes’u canlandıracak.
  • The Dark Knight filmindeki performansıyla akıllara kazınan Heath Ledger’ın hayatını konu alan Heath Ledger: Too Young To Die belgeseline ait belki de en dokunaklı kesit yayınlandı. Ledger’ın Joker karakterini oluşturma sürecinde kendisine eşlik eden günlüğü kesitin odağındaydı.
  • Bir nesli büyüten animasyon yapımlarından Toy Story’nin dördüncü filmiyle ilgili ilk bilgiler Disney’in hayranları için düzenlediği D23 fuarında açıklandı. 16 Haziran 2017’de vizyona girecek filmde Woody’nin aşk hikayesi ön planda olacak.
  • Star Wars: Episode VII – The Force Awakens’ın tanıtımı için Güney Kore’de yayınlanan televizyon filmiyle birlikte hikayeye dair yeni kesitler ortaya çıktı.
  • Professor Charles Xavier karakterini canlandıran usta oyuncu Patrick Stewart, Wolverine 3’de yer alma ihtimalinden söz etti.
  • Çocuklara yönelik eğitim programı klasiklerinden Sesame Street, yepyeni beş sezonla geri dönüyor. The Sesame Workshop adlı yapım HBO üzerinden yayınlanacak.
  • Netflix’in yeni orijinal yapımı %3, dünyanın güzelliklerinden sadece %3’lük bir kesimin faydalandığı distopik bir evreni işleyecek. Yönetmeninden prodüksiyonuna kadar her kalemin Brezilya menşeili olması da %3’in bir diğer özelliği.

Popüler Kültür

  • Piksel sanatının bilinen isimlerinden Michael Myers, son 40 yılın en kültleşmiş reklamlarını 8 bit formatına uyarlayarak Copypop adlı websitesinde yayınladı.
  • Çinli sanatçı Cai Guo-Qiang, dedesinin 100. yaş günü için barut ve ateşi kullanarak büyüleyici bir gökyüzü merdiveni yaptı. 1994’teki başarısızlıkla sonuçlanan, 2001’de de 9/11 olayları nedeniyle gerçekleştiremediği denemelerinin üçüncü seferinde başarılı oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=6TIA-13epBk

  • Pixar’ın Oscar ödüllü filmi WALL·E için hazırlanan LEGO setinin ilk görüntüleri yayınlandı. 677 parçadan oluşan set içeriğinin nicelik olarak düşüklüğü tepki çekse de R2D2’dan başka robotların da LEGO ailesine katılması açısından olumlu karşılandı.

Görsel: Peter Nowak

  • Kendi kafasını bir dakika içinde 134 kez tekmeleyen Nepalli bir genç Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.


Görsel: Boing Boing

  • Reklamcı ve yazar Ateş İlyas Başsoy kolay yoldan reklam kampanyası yapmak ve yürütmek için birkaç maddelik altın kural paylaştı. Türk reklam sektörünün aldığı en temel eleştirileri kapsayan kurallar arasında aşırıya kaçan ünlü kullanımı, sadece cingılı önemseme, post testler yerine sosyal medya yorumlarını önemseme ve network ajansların başarıya ulaşamayan işleri bağlantıları ayrıcalığıyla ödülle taçlandırmaları bulunuyor.

Google

  • Google, hafta başında hizmetlerini Alphabet isimli şirkete satarak hem organizasyonel hem de marka konumlandırması açısından yeniliğe gitti. Google’ın eş kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, görevlerinden istifa ederek CEO koltuğunu boşalttı. Ardından bu iki isim Alphabet’i kurarak Google’ı ve altındaki tüm yan projeleri bu çatı altında topladı.
  • Google’ın bu hamlesinin altında hissedarlarla daha kolay iletişim kurabilmek, Microsoft gibi karmaşık hiyerarşilerde kaybolmamak, girişimlerini desteklemek için daha uygun yasal zemin yaratmak ve Google[x] gibi ütopik projeleri için de gerekli kaynağı yaratabilmek amaçları olduğu tahmin ediliyor.
  • Alphabet’in altındaki projeleri sıralayan alfabetik tabloda Loon, Nest, Fiber, Boston Dynamics, Wing (drone nakliyat hizmeti) gibi isimler bulunuyor.
  • Bunun yanısıra H harfinin yanına yazdıkları Hooli markası ve alan adı sonundaki .xyz ise verdiği referansla teknoloji dünyasını takip edenlerin yüzünü güldürdü. Teknoloji devinin inceden güldüren hareketi HBO’da yayınlanan Silicon Valley dizisinde bulunan Google ölçeğindeki Hooli isimli şirketi selamlamasıydı.
  • Google ve Alphabet ayrımıyla birlikte ortaya iki büyük durum çıktı. İlki yeni Google CEO’sunun kim olacağıydı. Google I/O sunumlarında gördüğümüz en yetkili kişi Sundar Pichai, şirketin yeni başkanı oldu. Pichai’nin Google macerasında yarattığı farklar da derlemelere konu oldu.
  • Pichai’nin Google’ın başına geçmesiyle Hintli teknoloji yöneticilerinin dünya üzerindeki yeri de tartışmaya açıldı. Hint asıllı üç CEO’nun; Satya Nadella (Microsoft), Rajeev Suri (Nokia) ve Sundar Pichai (Google) yönettiği şirketlerin yıllık kazançları dünya üzerindeki birçok ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasından daha büyük olması dikkat çekiyor.
  • Alphabet’in isim seçiminden yaşadığı ilk sorun ise internet üzerinde alan adı alırken karşılaştı. www.alphabet.com’un haklarına BMW sahipken Twitter’da @alphabet uzantısı da başka bir kullanıcı tarafından kullanılıyor.
  • Alphabet dışında Google cephesinde yaşanan gelişmelerden biriyse drone ile teslimat projesi Wing’in önündeki en büyük engel olan yasal yaptırımlardı. NASA ile iş birliği sayesinde bulunan yasal açık, projenin devam etmesini sağlayacak.
  • Google Play üzerinde yapılan geliştirme çalışmaları sırasında eklenen yeni bir özellik de algoritmanın görselleri tanıyarak çevrenizdeki insanların bulunduğu andan ve sizi görmekten ne kadar memnun olduğu söyleyebilmesi oldu.
  • Artırılmış gerçeklik oyunu Ingress’in geliştiricisi Niantic Labs, Google’ın altından çıkarak bağımsız bir oyun stüdyosu olduğunu duyurdu. Google Plus hesaplarından yapılan açıklamada yeni bir oyun üzerinde çalıştıklarını ve iOS platformu için de planları olduğunu paylaştı.
  • Android üzerinde yapılan deneysel çalışmaları derlemek adına Google, Android Experiments platformunu yayınladı. İşletim sistemi için yayınlanan çarpıcı ve vizyoner çalışmalar bu ağ üzerinde yer alacak.

Apple

  • Yeni Apple TV’nin Eylül’de çıkacağı içinde bulunduğumuz ayın ilk haftasında konuşuluyordu. Teknoloji devinin abonelik bazlı yeni video hizmetinin çıkışıysa, Bloomberg’ün haberine göre, gelecek ay yerine 2016’ya sarkacak gibi görünüyor.
  • Apple’ın geliştirdiği sürücüsüz otomobilleri zamanlama ve uygunluğu açısından test etme niyetini içeren not açığa çıktı. Deneme sürüşleri için plana dayalı detaylar ise henüz bilinmiyor.
  • Takvim, hatırlatma, rehber ve iCloud dosya formatında kaydettiğiniz bilgileri yanlışlıkla silip üzülenler için sevindirici bir gelişme… iCloud kullanıcıları Advanced – Settings kısmında bulunan yeni özellik sayesinde sildikleri bilgileri 30 gün içinde geri kazanabilecek.
  • Apple, Boot Camp Assistant aracılığıyla Mac modellerine Windows 10 yükleme imkanını kazandırıyor. Ayrıntılı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Microsoft

  • Microsoft Skype for Business uygulamasının iOS ve Android destekli versiyonlarını çıkarmaya hazırlanıyor. Geçen aydan beri Windows Phone kullanıcılarının erişebildiği uygulamayla iOS ve Android kullanan şirket çalışanları önizleme formatında tanışabilecek.
  • OneDrive ve OneDrive for Business kullanıcıları bu haftadan itibaren etkinleşen “Shared Folder” senkronizasyonu sayesinde başkalarıyla ortaklaşa belge ya da dosya hazırlayabilecek ve ortaklaşa hazırlanmış belgelerde kendilerini aratma, yapılan düzeltmeleri görebilme gibi imkanlara sahip olacak.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Fitbit Windows 10’e yönelik uygulamasını güncellemesiyle işletim sisteminin kişisel asistanı Cortana’yı da bünyesine dahil etti. Böylelikle, Windows 10 destekli telefonlar ve Xbox One konsolu da dahil olmak üzere, cihazınıza verdiğiniz sesli komutla Cortana üzerinden Fitbit’e aktarım yapabileceksiniz.
  • Samsung bu hafta Galaxy serisinin yeni ürünleri olan Note 5 ve S6 Edge Plus’ı tanıttı. Bir önceki modelinden daha ince olan ve dijital kalemi bulunan Note 5 ve kıvrımlı ekrana sahip S6 Edge Plus dışında mobil ödeme sistemi Samsung Pay hizmeti de tanıtıldı.
  • Tanıtılan telefonların önceki modellerden en belirgin farkıysa Live Broadcast adlı hizmete sahip olması. Bu hizmet Periscope, Meerkat gibi video akışı uygulamalarıyla benzer bir işlev taşıyor. Note 5 ve/veya S6 Edge Plus ile çektiğiniz videoyu başka cihazlarda canlı video akışı olarak değerlendirebilir, videoyu YouTube Live üzerinden halka açık şekilde de yayınlayabilirsiniz.
  • 21 Ağustos’ta ABD ve Kanada’da çıkacak Note 5 ile ilgili detayları buradan edinebilirsiniz.
  • Samsung Pay’e dair en ilgi çeken özellik ise “magnetic secure transmission” (MST) oldu. Bu da kredi manyetik kod işlevini gören ufak bir bobin bulundurmasıyla kredi kartlarının geçerli olduğu her yerde kullanılabilir nitelikte olması demek.
  • Samsung, şu ana kadar üretilmiş en geniş depolama kapasitesine sahip sabit diski de kamuoyuyla paylaştı. PM1633a model numaralı 16 terabayt kapasiteli 2.5 inçlik sabit disk kurumsal müşterilere odaklanacak. Sunucu olarak kullanıldığında ise 48 tanesini paralel bağlayarak 768 terabayt kapasiteye ulaşmak mümkün.
  • İnterneti yaygınlaştırma fikri üstüne çalışan son şirket de Samsung oldu. Şu etapta sadece araştırma raporu formatında öğrendiğimiz fikir, yüksek hızlı internetin yayılmasının dünyaya daha yakın hareket eden ucuz ve küçük uydularla (LEO satellites) mümkün olabilmesine dayanıyor.
  • Google, Amazon, Apple ve HTC’nin eski çalışanları bir araya gelerek Nextbit isimli yeni Android akıllı telefon şirketi kurdu. 300 – 400 dolar aralığında olması planlanan akıllı telefon 1 Eylül’de pazara sunulacak.
  • Akıllı telefon satışlarının düşüklüğü nedeniyle HTC ciddi bir işten çıkarma operasyonuna başlayacak. Tayvanlı üreticinin planlarına göre işten çıkartılacak çalışan oranı %15 olacak.
  • Wired, birkaç hafta önce bir Jeep’i hack’leyerek kontrolünü ele geçirmişti. Bu hafta ise Corvette’i gözüne kestirdi ve dahili araçlarından birine erişim sağlayarak fren, silecek, vites gibi aracın temel fonksiyonlarını akıllı telefonla kontrol etti. Otomobillerde bulunan teknolojik özelliklerin bu kadar kolay kırılabilmesi de hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından soru işaretleri doğuruyor.

Bilim/ Uzay

  • ABD’deki araştırmacılar bir maymun kolunu öncelikle teker teker hücrelerine ayırarak yapı iskeletini çıkardı. Hedefleriyse kırılganlaşmış iskeletten kan, iskelet, kas ve kıkırdak için yeni hücreler sağlayabilecek ve tamamen işlev görebilecek bir kol elde etmek.
  • MIT’ye bağlı CSAIL (Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory) ekibi barmen ve garson rollerine girebilecek robotlar geliştirdi. Bir bar ortamında içki servisinin sıra ve talepler doğrultusunda nasıl yapıldığına göre programlanan robotların geldiği noktayı buradan öğrenebilirsiniz.
  • NASA, freelancer.com’da başlattığı yarışmayla, ilgilenenleri Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotlar tarafından kullanılabilecek akıllı saat uygulaması tasarlamaya çağırdı. Samsung Gear 2 ile uyumlu olma şartı aranan uygulamaların en iyisini tasarlayan tasarımcı 1500 dolar sahibi olacak.
  • Kitle kaynak projesi ise SpaceVR Uluslararası Uzay İstasyonu’na 12 kamerayla video dizisini göndermeyi hedefliyor. İstasyondan ve gözlemleme modülünden kaydedilecek 360 derecelik sanal gerçeklik videolarına ait görüntülerin de her hafta Netflix benzeri abonelik bazlı bir hizmetle meraklılara sunulması planlanıyor.
  • Bilim insanları 200 bin galaksinin enerji durumunu ölçümleyerek evrenin yavaşça güç kaybettiğini gözlemledi. Yıldızların iki milyar yıl öncesine göre sadece yarısı kadar enerji ürettiği saptanırken evrenin yok olması için kentilyon yıldan fazla zaman geçmesi gerektiği de hatırlatıldı.
  • NASA’nın Mars’a araç göndermeyi sağlayacak Space Launch System teknolojisinin motoru RS-25’in testleri başarıyla tamamlandı. Her şey planlandığı gibi giderse 2018 yılında insansız araçlar uzaya çıkıp kontrol edilebilecek.

Drone

  • Hayvanat bahçesinde uçarak kayıt alan bir drone’u fark eden şempanzelerin, sopalarla drone’u düşürmesine 19 Nisan Pazar Gazetesi’nde yer vermiştik. Bu hafta ise Melbourne’da bir kartalın drone’u nasıl düşürebileceğine tanık olduk. Videoyu yükleyen Melbourne Aerial Video, doğal yaşam alanına girip tehlike arz ettiği için saldıran kartalın yaralanmadığı ve kartalın sağlığının drone’dan öncelikli olduğunu belirtti. Düşüş sonrası alınan görüntüyü ise buradan izleyebilirsiniz.
  • Federal Havacılık Kurulu drone ve uçak karşılaşmalarının ciddi bir sorun haline gelebileceğine dikkat çekti. Hava alanı, uçak ve helikopter yakınlarında düşüncesizce yapılan drone kullanımları 650’den fazla pilot şikayetini beraberinde getirdi. Geçen yıla göre üç katı geçen şikayet artışı üzerine kurul droneların uçuş yüksekliği için 122 metre sınırını koymaya hazırlanıyor.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Beyaz Saray, Başkan Barack Obama’nın tatil için hazırladığı Spotify’daki çalma listesini paylaştı. Gündüz ve gece olarak olarak ikiye ayrılan 39 şarkılık çalma listesi Obama’nın kişisel Twitter hesabı @POTUS üzerinden takipçilerine ulaştırıldı.
  • Son yılların en büyük kuraklığını yaşayan Kaliforniya eyaletinde içme suyu rezervlerini korumak için Sylmar Barajı’na elma büyüklüğündeki 96 milyon plastik top bırakıldı. Barajın yüzeyinde kalan toplar, suyun buharlaşmasını ve dış etkenlerle kirlenmesini engelleyecek.

Görsel: Buzzfeed

  • Edward Snowden NSA belgelerini ifşa ettiği için İsveç Hükümeti tarafından Right Livelihood isimli insan hakları ödülüne layık görüldü.
  • Yeni Zelanda, ulusal bayrağında İngiltere’nin sömürgesi olduğu dönemden kalan kolonileşme sembollerinden The Union Jack’e veda ederek kendi ulusal bayrağını seçiyor. Yeni bayrak, finale kalan 40 tasarım arasından referandum ile seçilecek.
  • Google, Microsoft, Facebook, Twitter ve Yahoo çocuk pornosunu engellemek için Internet Watch Foundation (IWF) tarafından işletilen dev veritabanını kullanacak. Dijital parmak izi olarak bilinen sağlama değerleriyle (“hash values”) yakışıksız görselleri silen veritabanı ileride video ve kataloglarla da müdahale etme amacında.
  • Yeni Zelanda’nın sabah kuşağı haberlerinden The Mike Hosking Breakfast, iki ineği baz alarak yaptığı ekonomik ve siyasi model açıklamaları haftanın en çok ilgi çeken içerikleri arasındaydı.

Görsel: The Mike Hosking Breakfast

  • Kim Kardashian’ın geçen ay Instagram hesabında Diclegis adlı ilacın reklamını yapması Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından olumsuz karşılandı. FDA yazdığı uyarı mektubuyla Kardashian’ı ilacın yan etkileri konusunda bilgilendirmediği için eleştirdi ve vatandaşlara ilacın düşünülenden daha zararlı olabileceğini hatırlattı.
  • Kim Kardashian’ın gündeme geldiği bir diğer konu; hamileliği hakkında süren spekülasyonlara son vermek için Instagram hesabından paylaştığı çıplak selfie’si oldu.

Görsel: Instagram, Kim Kardashia

  • Siri’nin gerçek anlamda hayat kurtarabileceğini gösteren bir vaka Tennessee’de yaşandı. 18 yaşındaki bir genç kamyonunun altında çalışırken üstüne düşmesiyle kolları sıkıştı. Hareket edemeyen ve kimseden yardım isteyemeyen genç, düşerken arka cebindeki telefonunda Siri’yi etkinleştirerek acil servisle iletişim kurabildi.

Pazarlama

  • Neutrogena Brezilya, Cara dergisiyle birlikte verdiği makyaj temizleme mendiliyle kapak kızının makyajının silinebildiği bir kampanyaya imza attı.

Görsel: Ad Week

  • Kağıt israfı, çevreyi koruma bilinci ve kimi zaman da üşengeçlik sonucu çıktı almamanın yeri geldiğinde büyük pişmanlık yaratabileceğine Canon Pixma son kampanyasıyla dikkat çekiyor. Grey New York imzalı “Never Again” kampanyası birbirinden eğlenceli beş reklam filmini içeriyor.
  • Stockholm’da bulunan havayolu şirketi SAS, daha hızlı hizmet verdiğini bir yürüyen merdiven deneyiyle gözler önüne serdi. Los & CO, Åkestam Holst tarafından hazırlanan sosyal deney, insanların iki yürüyen merdivenden daha hızlı hareket edeni tercih ettiğini kanıtladı.
  • TBWA Istanbul IKEA’nın düzenleyici üniteleri için hazırladığı posterlerde darmadağın bir odada eşyasını arayan kişilerin sorabileceği soruları etrafa savrulmuş eşyalar içine gizlenmiş şekilde konumlandırdı.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook, duyumlara göre, telefonunuza son dakika haberlere dair bağlantıları ve bildirimleri iletecek bir haber okuma uygulaması geliştiriyor. Henüz erken safhalarında olan projeyle ilgili Facebook yetkilileri yorum yapmayı reddetti.
  • Facebook, yazılım geliştirme kiti (SDK) Parse’ın kaynak kodlarını paylaşarak Github’a yükledi. Bu sayede yazılımcıların Facebook kodlarını kullanarak Mac OS X, Android ve iOS gibi platformlarda yazılım geliştirmesinin önü açıldı.
  • Facebook reklam verenler için sağladığı Audience Network reklam programındaki birimlerinden “click-to-play”, “auto-play video”, “multi-image carousel ads” ve alışveriş alışkanlıklarına göre kullanıcıları hedefleyen Dynamic Product Ads’i geliştiricilere açtı.
  • Twitter ise Full Archive Search API ile son dokuz sene içinde atılan tüm halka açık tweet arşivini pazarlamacılara açıyor.
  • Sosyal ağın özel mesajlaşma (DM) alanında 140 karakter sınırını kaldırmasıysa oldukça öne çıktı. Bununla birlikte kullanıcılar özel mesajlaşma sırasında karakter sınırına takılmadan, arka arkaya mesaj göndermeden iletişim kurabilecek.

Görsel: Twitter Blog

  • Digits adlı deneysel programıyla Twitter, sınırlı sayıdaki geliştirici ve kullanıcıdan hesaplarına girerken kimliklerini doğrulatmak için telefon numaralarını girmelerini istiyor ve onay kodu olarak da ses tanıma yöntemini kullanıyor. Bu iki aşamalı onaylama sistemi şifre hatırlamaya dayalı hesap girişine son verme amacını taşıyor.
  • Dropbox da iki aşamalı onaylama sistemi olarak USB ile güvenlik anahtarını kullanma olanağını sunuyor.
  • Twitter’ın yılın ilk çeyreğini gösteren şeffaflık raporu, Türkiye’nin ABD ve Japonya’dan sonra en fazla hesap bilgisi isteyen ülke olduğunu gösterdi. Bilgisini istediği hesap sayısı anlamında da sıralamada ABD, Hindistan ve Birleşik Krallık’ı takip ediyor. Son çeyrekte içerik kaldırma isteklerinin genel olarak %26 oranda arttığını kaydeden rapor, hakaret ve birey haklarına saldırı gibi nedenlerle mahkemelik vakaların da en fazla Türkiye ve Rusya’dan çıktığını gösterdi.
  • Mesajlarınızı şifreleme seçeneğiyle sağlam bir kitle edinen bedava mesajlaşma uygulaması Telegram, günlük mesajlaşma sayısının 10 milyar olduğunu duyurdu. Sekiz ay önce kullanıcılarının günde attığı mesaj sayısıysa bir milyardı.
  • Twitter’la birlikte Periscope da ilk üç ayına ait talepleri içeren şeffaflık raporunu yayınladı. Buna göre 1.391 içerik kaldırma talebinin 994 tanesi, yani %71’i, Twitter tarafından kabul edilerek kaldırıldı.
  • Spotify yaklaşık 1,5 yıl önce, Türkiye pazarına girdiği dönemde, ücretsiz dinleme özelliğini sınırsızdan aylık 10 saate düşürmüştü. Digital Music News’in bu hafta yaptığı habere göre bu özelliği tamamen kapatarak sadece Premium kullanıcılara hizmet verecek.
  • Snapchat yayınladığı son uygulamayla emoji desteği arttırıp mobil veri kullanımını düşürdü. Etiket seçme menüsü sayesinde artık emojilere daha kolay ulaşılabilecek. Seyahat modu ise Stories gibi yüksek veri kullanan özelliklerin otomatik yüklenmemesini sağlıyor.
  • Snapchat’in son güncellemesinde ortaya çıkan küçük menü, uygulamayı kullandıkça kazanılacak küçük rozetlerin müjdesini verdi. Foursquare benzeri bu rozetlerin olduğu menü yayınlanan ikinci güncellemeyle kaldırılsa da yakın gelecekte bu özellikle karşılaşabiliriz.
  • BiTaksi, kullanıcıların yolculuk sırasında güvenlik hissini arttıracak Yolculuğu Paylaş özelliğini duyurdu. Özellik, yolculuk sırasında uygulamadan alınan bir bağlantıyı kullanıcının yakınlarıyla paylaşmasını sağlıyor. Böylece linke sahip olan kişiler seyahati harita üzerinden izleyebiliyor.

Görsel: BiTaksi Blog

  • Pixar birçok bilgisayar animasyonu uygulamasına ortak ekran grafiği üzerinde çalışma imkanı vermesi ve filmin yapım aşamasında film ekibiyle uygulama tasarımcılarını buluşturmak için bir açık kaynak kod paylaşmayı planlıyor.
  • Adobe, içerik yönetimi platformu Experience Manager altında satışı yapılan ürünleri video formatında gösterecek. Pazarlamacıların anlık satış kapasitesini kolaştıracak bu formatta, ürünle ilgili herhangi bir bağlantı ve bilgi de videoda yer alabilecek.
  • Avrupa’nın meşhur takımlarından FC Porto, maçlarını “Dragon Seat” kategorisinden izleyen taraftarlarının bilet bilgilerini Apple Watch, Android Wear ve Microsoft Band cihazları üzerinden kabul edecek.

Manşet görseli: Engadget

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu