Elimizin altındaki arama motoru, internet tarayıcısı, komik video izleme ağı, telefonlarımızın yeşil robotu ve daha birçok popüler servisin sahibi Google hayatımızda çok büyük bir yer kaplıyor. Fark etmeden de olsa kullandığımız onlarca Google ürünü kimimizin el bebek gül bebek kullandığı hizmetler arasında. Ancak tüm bunların dışında Google’ın gelecek için yürüttüğü birçok sürreal proje devam ediyor. Google Glass, dünyayı balonlarla kaplayarak herkese sunulacak internet ağı, sürücüsüz otomobil projeleri de topluma yansıyan projeler arasında yer alıyor.
Google, bu iki ürün kategorisi arasında bir ayrım yapmak için hayalperest fikirlerini Google[x] departmanı altında topluyor ve ekibin günümüz için değil gelecek için çalışmasını teşvik ediyor. Google[x]’in genel yöneticisi Astro Teller, zaman içinde yarattıkları projeleri ve hatalardan aldıkları dersleri paylaştı.
Günümüzdeki giyilebilir ve çarpıcı ürün inovasyonlarından önce Body Media, akıllı denebilecek bir yelek tasarlamıştı. Ürün dönemine göre çarpıcı özelliklere sahip olsa da kullanıcıların ilgisini çekmemişti. İlk büyük projenin sonu da böylece hüsran oldu. Çünkü yelek tamamen ideolojik bilgiye dayanarak tasarlanmıştı ve kullanıcıların görüşleri alınmamıştı. Bu başarısızlık, ancak yenilgi olarak değil, ders çıkarılabilecek bir durum olarak algılanırsa gelecek projeler için başarı ışığı görülebilir. Son kullanıcıya ulaşan ürünlerin başarısızlığı en nihayetinde dersin zor yoldan öğrettiği için sonuçların daha kalıcı olmasını sağlıyor.
Görsel; Bigumigu
Astro Teller, Google[x] projesinin başından beri yani 5 yıldır projelerin genel yöneticiliğini yapıyor. Aldığı dersleri ise basit bir formülle açıklıyor. Yaşam tecrübelerini paylaşmak, fikirleri geliştirmek ve bunları yaparken nasıl sorusunu sormaya devam etmek.
John F. Kennedy, teknolojinin o anki konumunu sorgulayarak hedefini Ay olarak belirlemişti ve oraya bir fikir göndermişti. Bu düşüncenin devamındaysa insanlık kalp atışlarını uzaya taşımayı başardı. Bu düşünce yapısını günümüze uyardığımızda yapılabilecek her fikri, Google[x] çalışma alanı içine koyuyor. Çünkü bazı fikirleri 10 kat daha iyi yapmak yerine zamanın 10 kat ötesine fırlatmak insanlık için yaratılabilecek değerlerin özüdür.
Olumsuz örnekler, tecrübeler, hüsran, fikirlerin yıkılması ve başarısız olmak kararlı insanları daima ders çıkararak daha iyiye yönelmesini sağlar.
Görsel; Bigumigu
Google’ın şu anda kamuoyuyla paylaşmakta sakınca görmediği projeleri adım adım inceleyip hikayelerine değinelim;
Dünya’yı balonlarla çevirerek kablosuz internet ağır kurma projesi Loon süreç açısından sayısız hüsranla dolu. Atmosferin üzerinde, stratosferde sorunsuz gezecek bir balon yaparken onlarca farklı sorunla karşılaşabilirsiniz. Fırlatmayı yaptıktan sonra müdahale ve kontrol yetinizi kaybettiniz balonlar optimize edip kendi kendine varlığını sürdürmesini sağlamalısınız. Yoksa yukarı çıkmasıyla yere inişi bir olur.
Teller, başarıya en yakın kaplama malzemesinin lateks olduğunu belirtiyor. Havalanan lateks balonlar da yaklaşık 30 metre yükseldikten sonra basınç, ısı, rüzgar gibi değişkenlere dayanamayıp patlıyor. En kötü sonuçlarla karşılaşıp onlardan ders çıkarmamız gerektiğinin bir kez daha altını çiziyor. Aksi takdirde projeler sadece maliyet olarak ve boşa savrulan para olur.
Görsel; Bigumigu
Sürücüsüz otomobil projesi; zaman, enerji, para gibi dünya üzerindeki en değerli kaynaklarda tasarruf yapmayı sağlar. Çevresini algılayan ve sorunlara kendi kendine çözüm üretebilmesi Google’ın temel amaçlarından birisi. Çünkü mekanik dünyada her şey kusursuz ve plana uygun olabilirken insan faktörünün devreye girmesi sonsuz ihtimalleri doğuruyor.
Görsel; Bigumigu
Astro Teller ve ekibi bunu ihtimaller değerlendirmek için düzenli toplantılar yapıp yaşanabileceklerin bir listesini yapmış. Yüzlerce maddeden oluşan listeden sonra test sürüşü yapan sürücüsüz otomobil, seyir halindeyken bir anda karşısına bir ördek ve onu kovalayan bir kadın çıkmış. Ne kadar toplantı yaparsanız yapın bu ihtimal asla aklınızın ucundan geçmez diyor Teller. Bu absürt olasılıkları toplantı salonları değil denemelerle gözlemleyebiliriz. Bu nedenle teori kısmı ne kadar önemliyse pratik aşaması da en az o kadar önemlidir.
Görsel; Google
Google[x]’in tüm bilgilerini kamuoyuyla paylaştığı projesi Glass’ın başarısız olmasının sebebini de bu cümle içerisinde arıyor. Günün birinde hepimiz akıllı lenslerle ve artırılmış gerçeklik içinde yaşayacağız. Ancak o gün, bugün değil. Lakin Glass’ı sunarken prototipten ziyade son kullanıcıya yönelik bir olduğu algısını yaratırsanız insanlar da şu an kullanabileceği beklentisine kapılıyor. Ve başarısızlık da bu noktada filizleniyor.
Görsel; Google
Drone yardımıyla ulaşılamayan noktalara ulaşarak lojistik devrim amaçlayan projeleri Wing, fikir olarak uygulanabilir görünse de pratikte yaşadığı çelişkiler önündeki en büyük engel oldu. Daha hızlı araç, daha konforlu sürücü yerine kendi kendine tüm süreci kontrol eden araç tasarlamak, mümkün olmayanı uygulanabilir kılma vizyonuna verilebilecek güzel örnekler arasında.
İniş ve kalkışı dikey eksende yapacak ve uçarken yatay eksene geçecek olan Wing, bu sayede alandan azami tasarruf sağlayacaktı. Projenin üzerinden 1.5 yıl geçtiğinde Teller dahil Google[x]’in yarısı bu projenin başarısız olacağına inandı. Fakat diğer yarısı hala bu fikrin gerçek olacağına dair inancını koruyordu. Başarılı olacağına inanan ekip çalışmaya devam etti ve önüne bir zaman sınırı koydu. Bu sürede de görüş ayrılıkları devam etse çalışmaya devam ettiler. Fakat bu sürenin de sonuna gelindiğinde proje başarıya ulaştı. Projeye ve fikre olan inanç ve çalışma azmi başarıyı da beraberinde getirdi.
Yenilenebilir enerji üretecek ve sürekli olarak gökyüzünde uçacak rüzgar türbini projesi Makani ise öncekilerden biraz daha farklı bir hikayeye sahip. Bir noktada yere bağlanan ve sürekli havada kalan bir araç her ne kadar zararsız görünse de toplantı masasında düşünülenler asla pratikle paralel işlemiyordu. Bu ders önceki projelerdeki başarısızlıklardan çıkarılmıştı sonuçta. Hava yolu trafiğini engelleyebilir, gökyüzündeki yaşamaya zarar verebilir, türbülansa girebilir, kablodan geçen akım tehlike yaratabilir veya öngörülemeyen onlarca şey olabilirdi.
Tüm bu kararsızlıkla yola çıkılan deneme turları sonucunda tüm çalışanlar hayrete düşmüştü. Olumsuzları kabullenip başarısız olacaklarını düşünüyorlardı. Ve bu düşünce yapısıyla yapılan denemeler mutlak başarıya ulaştı. Tek bir olumsuz durum bile yaşanmadan Makani projesi başarılı sonuçlar vermişti.
Başarılı olmanın temel kaynağı hata yapabilmeyi kabul etmek ve sonuçlardan ders çıkarabilmektir. Başarısız olarak görmek yerine yanlışları analiz ederek özümsemek ve geleceğe yönelmektir. Google[x], bir insanın hayatında kendini kaybetmiş olarak tanımlayabileceği hata sayısından onlarca kat fazla başarısız olmuştur. Fakat bunları kabul edip nasıl tekrar edilmeyeceği konusunda çalışmak başarılı projeler yaratmalarının ana değişkenidir.
Manşet Görseli;