Bu haftanın sinema dünyasında en çok konuşulan gelişmesi Star Wars’un yayınlanan 2. fragmanıydı. Hayranları Lucas Film’in Disney tarafından satın alınmasından sonra seriye küskün olsa da her yeni fragman bu dargınlığın geçmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra Terminator serisinin 5. filmi de yayınlanan fragmanıyla heyecan tazeliyor.
Teknoloji devleri arasında Facebook’un iç işlerindeki gelişmeler ve Google’ın Android üzerindeki çalışmaları konuşuldu. SpaceX’in testlerini sürdürdüğü insansız uzay aracı Falcon 9’ı otomatik yakıt yenileme deneylerinin bir yenisi yapıldı.
Yeni sezonu yayınlanan Game of Thrones dizi dünyasının ilgi odağı olurken Netflix’in iç yapımlarından Daredevil’in görme engelliler için sesli açıklama hizmeti sunması dikkat çeken bir detay oldu.
Haftanın öne çıkan kültür sanat, teknoloji, dünya gündemi, popüler kültür ve pazarlama gündemini derledik.
Haftanın Müziği:
Tuscon merkezli alternatif country, Tex-Mex ve indie arasında bir tını ile 1996’dan beri müzikal hayatına devam eden Calexico, 9 stüdyo albümü Edge of the Sun’ı bu hafta yayınladı. Müzikal altyapıları geleneksel Latin müziğinden, ’60 ve ’70’li yılların güneyli country müziği ve ’90 – ’00 dönemindeki post-rock altyapısından beslenen Calexico, kendi müziğini Çöl Noir olarak açıklayabiliyor.
spotify%3Aalbum%3A6kEngl1EBs3fQ5VMOLqz1B
Müzik:
- Çevrim içi müzik servisleri arasında kullanıcı sayısını arttırmayı amaçlayan Jay Z’nin TIDAL’ı, yayınladığı bir araçla Spotify’daki çalma listelerini TIDAL’a aktarmayı sağlıyor. Bu tip ürünlerde kullanıcı sadakatinin en büyük ayağı olan kişiselleştirilmiş menülere böylece çözüm üretmeye çalışıyor.
- Dünyanın en büyük müzik ve sanat festivallerinden Coachella’nın ilk haftasını geride bıraktık. Tüm haftadan geriye Madonna’nın Drake’i sahnede öpmesi kaldı. Sosyal medyada en çok konuşulan olay olmasının sebebi ise Drake’in verdiği tepki ve Madonna’nın tavrıydı.
Görsel; Getty Images, Coachella
Dizi ve Sinema:
- Game of Thrones’un 5. sezonu Cnbc-e’den Amerika yayınıyla aynı günde yayınlanacak. Dizinin çevirilerini ise birçok dizinin çevirmeni Eşekherif resmi olarak yapıyor.
- Yeni sezon yayını televizyonla aynı anda Xbox Live üzerinden ücretsiz yayınlandı.
- Saçma ölümlerin eğlenceli formatı Dumb Ways To Die, Game of Thrones’un ilk 4 sezonundaki ölümleri kendi diliyle yorumladı.
- Dizinin senaryosunun kitaptan bir süre sonra ayrılacağı tahmin ediliyordu. Yeni sezonda bu ayrım kesin farklarla yaşandı. İlk bölümdeki 5 olay, kitaptan ayrılarak senaryoyu bambaşka noktalara götürüyor.
- Westeros’ta birçok farklı aile ve soylu sınıf bulunuyor. Peki ya tüm bu aileler Orta Doğu’da olsaydı? The Washington Post bu soruyu popüler aileleri eşleyerek yanıtlıyor.
- House of Cards, Orange Is The New Black gibi iç yapımlarıyla da kendinden söz ettiren Netflix, yapımcılığını yaptığı dizi sayısını da arttırıyor. Bloodline’dan sonra Marvel evreninden Daredevil’in dizisi de geçtiğimiz hafta yayınlandı.
- Kör süper kahraman Daredevil’ı görme engelli bireylerin de izleyebilmesi için sahneleri sesli açıklayan bir eklenti servis sunuyor. Çok yakında ise bu erişilebilirlik hizmetini tüm yapımlarına entegre edecek.
- Bir dönemin korku filmleri arasında büyük yeri alan Çığlık (Scream) MTV’de dizi olarak yayınlanacak. “Korku filminin dizisi mi olur?” sorusu fragmanda da sorulup yanıtlanıyor.
- Bir türlü beyazperdede potansiyeline ulaşamayan Spider-Man serisi, lisede okuyan Peter Parker kurgusuyla yeniden hazırlanıyor.
- Marvel Sinematik Evreni, sinemada bir dönem ile anılma konusundaki kararlılığını çeşitli markalarla işbirliği yaparak pekiştiriyor. Bir neslin Marvel ile büyüdüğünü düşünürsek bu hamleye şaşmamak gerek. Son anlaşmasını Gillette ile yapan Marvel, Avengers temalı jilet bıçaklarını tanıttı.
- DC Comics’in Marvel’a yanıtı niteliğindeki Batman v Superman: Dawn of Justice filminin ilk fragmanı bu hafta içi internete sızmıştı. Ardından yapımcılar düşük kaliteli sızmış görüntüler yerine resmi kanal üzerinden yayınladı.
- Geçen hafta Suicide Squad filminde Joker karakterini canlandıracağını yönetmenin tweetiyle fark ettiğimiz Jared Leto, bu sefer Snapchat hesabından karaktere büründüğü yeşil saçlı selfie’sini paylaştı.
- Steven Spielberg, Disney için yöneteceği ilk film The BFG oldu. 2016 yılında yayınlanacak olan filmin senaristi ise E.T.’de imzası olan Melissa Mathison olarak açıklandı.
- Quentin Tarantino’nun yeni filmi The Hateful Eight’in ilk fragmanı bu cuma internete sızmıştı. Bunun üzerine yapımcılar fragmanı aynı gün yayından çekme kararı aldı.
- Ülkemizde 3 Temmuz’da vizyona girecek Terminator Genisys için hazırlanan yeni tanıtım filmi meraklanan hayranlarına biraz daha ipucu sağladı.
- “Behzat Ç.” senaristlerinden İlke Yeşilay, polissiz polisiye hikayesini konu alan “Ayşe Nereye” dizisini açtığı Pis Filmler adlı YouTube kanalından yayınlayacağını duyurdu. Mayıs ayının ilk haftasında yayınlanması planlanan dizi için özellikle de savunma sporu kulüplerinin sponsorluk anlamda desteği bekleniyor.
- Bu hafta programını duyuran Cannes Film Festivali’nde Woody Allen, Gus Van Sant, George Miller, Natalie Portman gibi isimlerin yönettiği son filmlerin gösterimleri dışında Pixar’ın son animasyonu “Inside Out”un da dünya gösterimi gerçekleşecek.
- Baştan sona iPhone 6 ile çekilen Emmy ödüllü film, Romance in NYC, 10 Temmuz’da vizyona girecek. Filmin yönetmeni, çekim tekniklerini ve neden böyle bir medyayı tercih ettiğini IndieWire’e verdiği röportajla açıklıyor.
- Bu hafta yayınlanan fragmanlar arasında en çok heyecan uyandıran şüphesiz Star Wars: Episode VII – The Force Awakens’ın 2. fragmanıydı. Seriye bitmiş gözüyle bakan hayranları başta Genişletilmiş Evren (Expanded Universe) hikayelerini kabul etmeyip seriyi yeniden kurgulayan Disney’e kızsa da fragmanı izleyince heyecanını bastıramıyor.
- Twitter, 7. film için arayüzünde yer alan emojiler yayınladı. #3CP0, #BB8 ve #Stormtrooper etiketleriyle tweet atıldığında yanlarında minik emojiler beliriyor. Twitter minik emojilerini daha önce FIFA Dünya Kupasında kullanmıştı.
- Filmin anlamlı fragmanı taze taze yayınlanmışken ilk poster çalışmaları da internete sızan içerikler arasında oldu.
- The Verge ise fragmandaki neredeyse her sahneyi alıp minik GIF’ler halinde yeniden yorumladı.
- J.J. Abrahams ve yapım ekibinin katıldığı konferansta film ve yeni Star Wars vizyonu hakkında bilgiler paylaşıldı. Bilmediğimiz karakterleri böylece tanıma fırsatı bulurken BB8 isimli yeni droid’in de gerçek bir robot olduğu ortaya çıktı.
- Geçtiğimiz haftaki Pazar Gazetesi’nin önemli konu başlıklarından olan Apple Watch’un medyada görünürlüğü Star Wars’la devam ediyor. J.J. Abrahams’ın kolundaki Apple Watch, gözden kaçmayan detaylar arasındaydı.
- Yayınlanan yeni fragmanla birlikte yapılan bir hayran videosu iki popüler filmi bir araya getirmiş. Interstellar’ın başrolü Matthew Mcconaughey, yeni fragmanı izlerken verdiği tepki takdire şayan.
Video Oyunları:
- Bilgisayar dünyasının en uzun serilerinden GTA’nın 5. oyunu bilgisayar platformu için geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı. Rockstar, aynı zamanda oyun içi film çekmek için hazırladığı düzenleme aracı geliştirdi.
- Oyun konsollarına bir dönemine damgasını vuran Guitar Hero serisinin yeni oyunu duyuruldu. PS4 ve Xbox One’a hazırlanan oyunda konser görüntüleri ve MTV’nin klasik müzik videoları arka plan olarak kullanılacak. Oyundaki parçaları değiştirmekten öte yenilik katamayan oyunun değiştirebileceği yegane öğe olarak arka plan görüntülerini seçtiği öngörülüyor.
Basın Yayın:
- Müzisyen Jonathan Coulton ve çizgi roman yazarı Greg Pak el birliği yaparak The Princess Who Saved Herself isimli bir çocuk kitabı yayınladı. Birden fazla ırka mensup olan Prenses, kurtulmaya ihtiyacı olmayıp kendi kendini kurtaran hikayesiyle geleneksel hikayelerin ve kadın ikonunun hatlarını değiştiriyor.
Görsel; BuzzFeed
- Dijital kitap alanında geniş kütüphanesiyle kullanıcılarına hizmet veren Scribd, arşivine 9.000’den fazla sesli kitap ekledi. Bu kitapların arasında A Song of Ice and Fire (Game of Thrones), Gone Girl, ve Fifty Shades of Grey gibi popüler yapımlar da bulunuyor.
- Düşünen Spor Dergisi sloganıyla yayınlanan Socrates Dergi, Nisan ayıyla birlikte yayın hayatına başladı. Sporu sadece futbol, istatistik veya spor olarak görmeyen dergi, her olayın ardındaki hikayeyi sosyolojik, siyasi ve toplumsal yönleriyle değerlendiriyor.
Drone:
- Havadan görüntü almak drone’larla birlikte ne kadar kolaylaşsa da GoPro’ların görüntü kalitesi sinema endüstrisi için yeterli olmuyordu. Blackmagic Design, bu sorun için geliştirdiği Micro Cinema Camera’yı tanıttı.
- Drone’ların nerede uçup uçmayacağı konusunda kesin bir tavır da Hollanda’nın Arnhem kentindeki Burgers’s Hayvanat Bahçesindeki şempanzelerden geldi. Primatlara yakın uçup görüntü alan drone’u tanımlamakta güçlük çeken şempanzeler birlik olup sopayla kovaladı.
- Birkaç ay önce Paris’te uçan kimliği belirsiz drone’lar endişe yaratmıştı. İzinsiz veri toplayabilmeleri veya patlayıcı yüklü olabilmeleri endişelerine karşılık Fransasız güvenlik şirketi ECA, dronesavar drone geliştirdi. Şüpheli drone’ları takip edip etkisiz hale getirebiliyor.
Uzay:
- Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) 1.950 kilogram değerinde yemek, kıyafet ve birtakım bilimsel deneyler götürmeyi amaçlayan SpaceX’in Falcon 9 roketi bu yılki üçüncü denemesinde de başarılı olamadı. SpaceX CEO’su Elon Musk, kalkışı sorunsuz bulsa da yanal hızın aşırıya kaçmasıyla roketin devrildiğini belirtti.
Görsel; Twitter, Elon Musk
- Roketin götüreceği malzemeler arasında yerçekimsiz ortama özel tasarlanan espresso makineleri de bulunuyordu.
Görsel; Twitter, NASA
- Testin başarısızlığı sonrasında Mark Ronson’ın “Uptown Funk” parçasına ait sözleri Space X’e uyarlayarak hazırlanan parodi video Elon Musk için umutlu bir gelecek çiziyordu.
- Salı akşamı gökbilimiyle amatör olarak ilgilenen Dr.Jack Lee Bristol’den yakaladığı görüntüde çıkanın iridyum ışığı olduğundan şüphelenmişti. Kısa sürede Lee’nin farkında olmadan Falcon 9’ı görüntülediği ortaya çıktı.
Görsel; Daily Dot, Jack Lee
- Uluslararası Uzay İstasyonunu konu alan bir diğer gelişmeyse Hyundai Genesis tanıtımı ve burada çalışan babasına mesaj göndermeyi isteyen Stephenie’yle ilgiliydi. Babasını sevdiğini söylemek isteyen Stephenie’ye ait mesajın uzaydan görünebilmesi amacıyla Hyundai, 18.229 km2’lik dünyanın en büyük lastik izi görselini oluşturdu.
- Hyundai rekorluk bir harekette bulunurken Nike da Tumblr’da konumlandırdığı “Embrace Your Uncomfort Zone” kampanyasıyla ön plana çıktı. Kullanıcılar panolarında Nike Women Tumblr hesabına yönlendiren sloganı görünce dilbilgisi açısından tuhaf görünmesi ve reklamın panolarını işgal etmesi nedeniyle mizahla karışık tepki gösterdi.
Politik Gündem:
- Bu hafta internete damgasını vuran konu tamlamasını kullanmamız gerekirse Hillary Clinton’ın başkanlık adaylığını rahatlıkla gösterebiliriz. Kampanya internet sitesi, videosu ve logosunun duyurulmasıyla birlikte paylaşımlar artarken en çok da logosuyla ilgili olanlar dikkat çekiciydi. Ağırlıklı olarak olumsuz yorumlarla karşılaşan logo; Kosta Rika ve Küba bayrakları, hastane tabelası, FedEx logosu, stok görseli gibi farklı temsillere benzetildi. Adweek ve FastCo, bu temsilleri ve logonun yaratıcılığı körükleyen yorumlarını derlerken Daily Dot da logonun 11 Eylül saldırısını çağrıştırdığı hakkındaki yorumları ön plana çıkardı.
- Grafik tasarımcı Rick Wolff ise logodan bir alfabe dizisi tasarlayarak adını da “Hillvetica” koydu.
Görsel; Twitter, Rick Wolff
- Kampanyanın internet sitesinde erişilemeyen bir sayfayla karşılaştığınızda karşınıza eski eşi Bill Clinton, kızı Chelsea ve Donald Duck’la çektirdiği aile fotoğrafının çıkması, geçtiğimiz haftalarda adının karıştığı e-mail skandalı üzerine senatör Rand Paul’un çevrim içi mağazasında sahte Hillary Clinton hard diski satışına başlaması ve kampanya videosunu izlerken ağlayan bebeğin videosu Clinton’la ilgili öne çıkan diğer içeriklerdendi.
- Cumhuriyetçi Ulusal Komite ise “Stop Hillary” kampanyasının tanıtım filmini Clinton’ın adaylık duyurusu öncesinde FOX’ta yayınlamıştı.
- Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) suç içeren hareketleri izlemek için teknoloji şirketlerinden şifreli veri erişimi talep etti. Herhangi bir cihazda kırılabilecek birden fazla parçadan oluşan şifre anahtarı geliştirme önerisi üzerine karşıtlar güvenlik kusuru ihtimalini hatırlattı.
- Federal İletişim Kurulu’nun internet tarafsızlığı adına geniş çaptaki yeni yasa teklifleri ve mobil bandı ortak taşıyıcı faydası olarak yeniden sınıflandırması üzerine ABD’deki kablolu ve kablosuz şirketler dava açtı. Konunun detaylarını buradan okuyabilirsiniz.
- ABD, geçtiğimiz yıl siber casusluk yapmakla suçladığı Çin’le beraber kara para aklama, çocuk fuhuşu gibi konularla savaşmak amacıyla hükümetler arası siber suç müzakeresi başlatıyor.
- Çin ise bu hafta agresif hamleleriyle dikkatleri çekti. Ülkenin internet devi sayılan Tencent’in piyasa değeri bu hafta 200 milyar doları aşarak ilk kez Amazon, IBM ve Oracle gibi ABD’li şirketleri geride bıraktı.
- Çin’in Netflix’i olarak anılan LeTV, Amerika pazarına mobil platformlarla giriyor. Verdikleri servisin kullanıldığı ekran sayısını arttırarak Apple TV, Smart TV’ler ve sonra olarak da akıllı telefonlarla pazar payını yükseltmeyi amaçlıyor. LeTV, Netflix’ten 3 yıl önce kurulduğu için karşılaştırma yaparken Netflix’i batının LeTV’si olarak görmekse daha doğru bir yaklaşım.
- Geçtiğimiz haftalarda tanıtım filminde Apple’ı Hitler’e benzeten teknoloji firması LeTV ise akıllı telefonu Le Superphone’u tanıttı. Ön plana çıkan farkının da telefonun temel renk ayarlarını değiştirebilme imkanı olduğu söylendi.
- Hindistan’daki akıllı telefon piyasasının Çin’in 2013 yılı sonunda yakaladığı kapasiteye ulaştığı gözlemlendi. Hindistan’da akıllı telefon sevkiyatında son iki yıla göre dört kat artış görülürken Çin ham sevkiyat oranlarında egemenliğini koruyor.
- Dünyanın en büyük drone üreticilerinden Çinli firma DJI’nınsa ucunda 10 milyar dolar değerinde yatırım vaadi elde edebileceği görüşmeler yaptığı öğrenildi.
- Çinli ‘hacker’ların Güneydoğu Asya ve Hindistan’ı on yıldır gözetlediği ortaya çıktı. Söz konusu bölgelerle ilgili politik, askeri ve ekonomiyle ilgili bilgileri taşıyan figürlerin gözetlendiği bilgisi FireEye şirketi tarafından ortaya atıldı.
- Hindistan’ın Lucknow kentinde eylemcilere karşı biber gazı müdahalesinin drone’lar tarafından yapılması kararlaştırıldı.
- Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında ilginç bir protestoyla karşılaştı. Draghi konuşmasını yapacağı sırada bir kadın masanın üzerine çıkarak konuşmacıların üzerine konfeti döktü.
- Birleşik Krallık intikam pornosu altında kişilerin tanıdıkları veya başka birinin cinsel içerikli görüntüleri paylaşmalarına iki yıla kadar hapis cezası getirdi.
- Geçtiğimiz hafta bitiminde İspanya’da yapılan hologramlı protesto kadar etkisi olmasa da, Washington’da açılacak Subway şubesini protesto etmek amacıyla alana projektörle gülen kaka emojilerinin yansıtılması da yaratıcı eylem örnekleri arasında yerini aldı.
- Ülkemizde ise nükleer karşıtı bir kalabalık Akkuyu Nükleer Santrali açılış törenine katılanların dönüş yolunu trafiğe kapatarak yaratıcı bir protesto yapmıştı. TOMA’ların müdahalesiyle birlikte protesto 20 dakika sürdü.
- Barış Sulu, Türkiye’nin ilk eşcinsel milletvekili adayı başlığıyla 200 dolarlık bir Indiegogo kampanyası başlattı. HDP Eskişehir milletvekili adayı; kampanyasına destek verenlere editörlüğünü yaptığı “Öteki Erkekler” kitabını ve/veya çektiği “Dikkat! Okulda Trans Var” belgeselini hediye etme, illerini ziyaret etme, destekçi olarak adlarını sosyal medya hesaplarında belirtme gibi vaatler veriyor.
- Birkaç ay önce metroda kitap okuyan birini kıyafetiyle ilişkilendirerek yargılayan fotoğraf bir süre sosyal ağlarda paylaşılmış. Bu hafta ise o kitabı okuyan kişi, Ali Uçar, Facebook hesabı üzerinden konu hakkında görüşlerini belirtti. Verdiği yanıtın ahlaki seviyesi de fotoğraftan daha çok konuşulmasını sağladı.
Görsel; Twitter, @madxclaim
- Geçtiğimiz Pazar akşamı Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekşi Sözlük üzerinde soru cevap oturumu düzenledi. 2 saat süren oturum sürecinde yaklaşık 125 sayfa içerik üretildi.
- Liberal Demokrat Parti Başkanı Cem Toker de Pazartesi günü İnci Sözlük üzerinde yaptığı Soru Cevap Oturumuyla bu trendi takip eden ikinci lider oldu.
Facebook:
- Bu hafta siyasi liderlerin soru cevaplarını konuşurken Mark Zuckerberg de 1 saatlik soru cevap oturumu yaptı.
- Facebook, Messenger platformunu web sürümünü yayınlandıktan bir hafta son masaüstü için bağımsız yazılımı da gayriresmi geliştiriciler tarafından yayınlandı.
- Ara sıra da olsa yıllardır güvenliği konusunda şüphe duyulan Facebook’taki gizli mesajların Recorded Future adlı üçüncü şahıs şirket tarafından tarandığı iddia edildi. Bir blogger tarafında ortaya atılan iddiaya karşı Facebook söz konusu şirketle çalışmadıklarını ve sadece kamuya açık veriye ulaşımları olduğunu bildirdi.
- Bazı Hintli firmalar Facebook’un interneti demokratikleştirme amacıyla başlattığı Internet.org programından internetin tarafsızlığını ihlal etmesi nedeniyle sitelerini geri çekti.
- Mark Zuckerberg ise Internet.org’un internet tarafsızlığını ihlal etmediğini, tüm interneti bedavaya getirmenin zor olması nedeniyle internete hiç erişimi olamayanlar için sadece yerel hükümetler ve taşıyıcılar tarafından seçilmiş websitelere erişme imkanı verilebildiğini belirtti.
- Geçtiğimiz hafta Facebook’un çıplaklık ve taciz gibi konulardaki politika güncellemesinin bir yansımasını bu hafta Instagram için gördük. Platformun güncellenen kılavuzu ırk, cinsiyet, din, cinsel yönelim, engel, hastalık gibi konular üzerine birine saldırmanın net olarak aykırı olduğunu bildirirken meme ameliyatı ve bebek emzirme gibi fotoğrafların müstehcenlik açısından sakıncası olmadığı belirtildi. Güvenlik açısından çocuklarından çıplak veya yarı çıplak fotoğraflarının kaldırılacağı durumların olabildiği de eklendi.
- Instagram’ın marihuananın alkol ve sigara gibi yasaklanmayacak içerikler arasında saydığı da konuşuldu.
- Tinder son güncellemesiyle eşleştiğiniz kişilerin 34 kadar Instagram fotoğrafına bakabilme ve Facebook’taki ilgi alanlarıyla ortak arkadaşlarınızı görebilme imkanı veriyor.
- Pew Research Center tarafından 13-18 yaş arasındaki gençlerle yapılan araştırma %92’sinin her gün, %24’ünün de sürekli çevrim içi olduğunu ortaya koydu. %72’si Facebook’u kullandığı sosyal medya platformları arasında sayarken, sosyoekonomik değişkenlere göre düşük gelirli gençlerin %51’inin temel olarak Facebook kullandığı saptandı. Katılımcıların gelir seviyesi yükseldikçe, Facebook (yine diğer sosyal ağların önünde olsa da) kullanım oranının azaldığı, Snapchat ve Twitter gibi platformlar için oranın arttığı bulundu. Facebook’tan sonra en sık kullanan platformların genel dağılımı da sırasıyla; Instagram, Snapchat, Twitter, Google Plus, Tumblr ve Vine.
Görsel; Pew Research Center
Google:
- Google, mobil ve giyilebilir ürünlerinde kullanmak üzere yeni bir batarya teknolojisi üzerinde çalışıyor. Şık, esnek ve vücuda nakledilebilen teknolojiyi Apple, Tesla Motors gibi kendi bataryasını üreten şirketler arasına girmek için geliştirdiği tahmin ediliyor.
- Play Store’da yer alan uygulama dağılımının çocuk ve ailelere yönünde artmasını isteyen Google, geliştiricileri teşvik ediyor.
- Google’ın “Project Fi” projesiyle ABD’nin üç büyük mobil hizmet sağlayıcısına rakip olacağı ile “Works With Google Cardboard” sertifika programı kapsamında daha iyi menü ve arayüz deneyimi için geliştiricilere başlığı ve ilgili uygulamayı otomatik olarak ayarlama imkanı veren yeni bir araç ve tasarım kılavuzu çıkaracağı heyecanlandırıcı gelişmelerdendi. RESTful arayüzüyle birlikte veri ve tahmin analizleri için Prediction API’sinin kullanıma açık olduğu da gündeme geldi.
- Bir süredir sinyalleri alınan bir gelişme ise Avrupa Birliği’nin Android cihazından yapılan arama sonuçlarında kendi lehine hizmetleri ve uygulamaları ön plana çıkartarak haksız rekabet yaratması nedeniyle Google’a soruşturma başlatması oldu. Avrupa Birliği komisyon temsilcisi Margrethe Vestager’in konuyla ilgili röportajını buradan okuyabilirsiniz.
- Daha açık bir Android geliştirme amacı taşıyan girişim Cyanogen Microsoft’la yaptığı anlaşmayla geliştirdiği yazılımı Bing, Skype, OneDrive, Outlook, Microsoft Office gibi ortamlara taşıyacak.
Apple:
- Apple cephesi geçtiğimiz haftaki akıllı saat fırtınasından sonra biraz daha durgundu. Akıllı saatlerle ilgili en merak edilen gelişme cihazların Haziran ayına kadar mağaza satışına kapalı olmasıydı. Jony Ive ise Milano Tasarım Haftası’nda Apple Watch Sports serisine ait rengarenk kayış serisini açığa çıkardı.
- Apple’ın bu yılki WWDC etkinliğinin 8 Haziran’da başlayacağı ve etkinlikte selfie çubuklarının yasaklanacağı da şirketle ilgili öğrendiklerimizlerdendi. WWDC ile ilgili açıklananlar arasında yine iOS ve OS X adına gelecek yenilikler dışında etkinliğin 12 Haziran’a kadar süreceği ve bu sürecin de canlı yayını olacağı bulunuyordu. Etkinliğe katılmak isteyenler ise biletlerini bu yıl kura sonucuna göre satın alabilecek.
- Neo-pop art sanatçısı Romero Britto, Apple ürünleri kullanılarak yapılan sanat eserlerini öne çıkartan “Start Something New” kampanyasında bulunan bir ilüstrasyonun tarzını taklit etmesi nedeniyle teknoloji devi ve ilgili tasarım şirketine milyon dolarlık bir dava açacağını söyledi.
Twitter:
- Twitter’ın yeni giriş sayfasında herkes en popüler kullanıcıları barındıran teknoloji, haber, ünlü kişiler ve tv şovları gibi kategorilerle önemli konu başlıkları hakkında bilgilendiriliyor.
- Twitter yetkililerinin Meerkat kullanan meşhur isimleri Periscope kullanmaya ikna ettiği öğrenildi. Periscope kullanmayanların platformun içerikleri daha fazla kitleyle buluşturan Amplify hizmetine erişimi hakkını kesebilecek kadar ileri gidebileceği de iddia edildi.
- HBO ise Periscope’un ciddi çapta bir telif hakkı ihlali yaratabileceğini öne sürdü. Buna geçtiğimiz Pazar günü yayınlanan Game of Thrones gösterimini içeren yayınları platformdan geri çekme isteği de eşlik etti.
- Twitter, Periscope’u yayınlaştırarak Meerkat’in önünü kesmeye çalışırken Meerkat Android uygulamasını önce yayınlayarak henüz iki uygulamayı da kullanamayan kullanıcılara ulaşmayı hedefliyor.
- Yahoo, Skype ve Snapchat’in ortak paydasında buluşan Meerkat’i satın alacağı yönünde rivayetler dolaşmaya başladı.
Teknoloji Girişimleri:
- Snapchat, reklam hizmeti olan Brand Stories hizmetini durduracağını duyurdu. Hizmeti bitirme kararının ardında daha farklı reklam modellerinin düşünülebileceği ihtimalleri arandı.
- LinkedIn, şirketlerin belli çalışanları üzerinden içerik paylaşmalarına imkan veren Elevate uygulamasını çıkardı. İleride de bedava olmayacak, ilk etapta paralı test mantığında ufak bir grubun denediği uygulama çalışanların daha fazla erişim sahibi olmasıyla şirketlere ait içeriklerin onlar üzerinden yayılmasını sağlıyor.
- Tumblr; iOS güncellemesiyle yeni bildirim çubuğu, yedek bloglar açma, kolaylaşan video paylaşımı, blog silme, gönderi türüne göre arama yapma, daha kolay GIF yükleme gibi gelişmeler kaydetti.
- Birkaç hafta önce AirBnb’nin Küba’ya açılması üzerine bu hafta da Sarah Kessler’ın yazısı ön plana çıktı. Yazı sadece %5 oranda açık internet kullanımının ve nakit ödemenin egemen olduğu bir coğrafyada çevrim içi hizmet veren bir şirket olarak nasıl yer alabileceğini anlatıyor.
- AirBnb’nin bu anlamda yaptığı orta sınıfa internet kullanımını öğretme, “sunucular için internet kafe” ayarındaki işletmelerle anlaşması gibi hamlelerle ülkenin ilk kamuya açık ücretsiz, kablosuz internet erişimiyle MasterCard ve American Express’in geçebildiğine işaret ediliyor.
- Nokia, Alcatel-Lucent’i 16,6 Milyar Dolar’a satın alacağını açıkladı. Bu satın almanın altında ise ağ ve telekom araçları sağlayıcısı olarak pazar payını arttırmak olduğu düşünülüyor.
- BI Intelligence bu hafta duyurduğu araştırma sonucunda nesnelerin interneti (IoT) kapsamına giren cihaz sayısının 2019’da 24 milyara varacağı tahmin edildi. Söz konusu teknolojinin yayılmasına en büyük engel olan güvenlik hususu üzerine de en çok veri toplama, mahremiyet endişesi, şifresiz erişim, yetersiz doğrulama/onaylama gibi maddelerin soru işareti bıraktığı ortaya çıktı.
Popüler kültür:
- İnternetin en bilinen ‘meme’lerinden biri olan “Success Kid”le özdeşleşen sekiz yaşındaki Sammy Griner babasının hastalığıyla gündeme geldi. Böbreklerinin işlevini kaybetmesi üzerine gereken böbrek nakli ve ilaç masraflarını karşılayamayan Sammy’nin babası için eşi 75 bin dolarlık kitlesel fonlama kampanyası açmıştı. Kampanyaya dokuz gün kala hedeflenen miktarın da üstünde fon elde edildi.
- Adidas, dört çizgili eşofman üstü tasarımlarıyla ikonik üç çizgi motifini taklit ettiği gerekçesiyle Marc Jacobs International’a dava açtı. Adidas, markadan para cezası dışında tasarımlardan elde ettiği tüm kazançtan vazgeçmesini talep etti.
Görsel; Dezeen, dava dosyası
- Dr. Oz programıyla ABD’de ikonlaşan Mehmet Öz’ün Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki görevinden alınması için bir grup akademisyen dekanlığa mektup verdi. Kanıt odaklı tıp anlayışını hor görmek, besin ürünleri üzerine genetik mühendisliği karşısında dayanıksız durmak ve bireysel çıkarları uğruna sahte tedavi yöntemlerini öne çıkarmakla suçlanan Öz ise programında kamuoyuna yönelik bilgilendirme yaparak kişilerin kendileri için en iyi yolu bulmalarına yardım ettiğini ve kendisininki dahil birden fazla görüşe yer verdiğini belirtti.
- Özel renkler yaratan ve binlerce rengi barındıran paletiyle Pantone, 3 yıl aradan sonra kataloguna yeni bir renk ekledi. Despicable Me’nin Minion’larının sarısı katalogun yeni rengi oldu.
- Pantone 2015 yılının rengini de Marsala olarak belirlemişti.
Görsel; Pantone
- Son iki haftadır California’daki kuraklık tehlikesi üzerine tartışmalar dönerken usta oyuncu William Shatner 30 milyar dolarlık bir su borusu için Kickstarter kampanyası açarak California’nın kurtarılabileceğini iddia etti.
- New York’taki Robert Groff isimli ilkokul, öğrencilerine sunduğu yemek menüsünü değiştirerek vejetaryen öğünler sunmaya başladı. Amerika’da ilk vejetaryen menüsü olan ilkokul olarak da ayrı bir değer yarattı.
- W+K Amsterdam ve S7 Havayolları yeni kampanyasında alışveriş merkezindeki insanlara “Hiç bilmediğiniz bir yere beyin dalgalarıyla seyahat edebilir misiniz?” sorusunu yöneltti. Gitmek istedikleri yere, düşünerek varan katılımcılar uçak biletiyle ödüllendirildi.
- Sony, Yeni Zelanda’daki yeni kampanyasında dünyanın ilk ahtapot fotoğraçısıyla çalıştı. Rambo isimli ahtapot, bir grup çocuğun fotoğrafını çekti.
Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Görsel; Star Wars