Bu hafta, teknoloji ve popüler kültür kendi gündemine sahipti. Dizi dünyasının takipçileri True Detective‘in yeni sezon fragmanıyla ve bugün yayına başlayan Game of Thrones 5. sezonuyla heyecanlandı. Ana akım yayından ayrılan kablolu veya dijital yayınlardan HBO, AMC ve Hulu kendi kulvarında önemli adımlar attı. Furious 7 rekora doymazken yayınlanan yeni fragmanlar ise sinema dünyasındaki gündemi sıcak tutmaya yetti.
Teknoloji dünyasının odağında ise Apple Watch‘un ön sipariş dönemine girmesi ve pazarlama faaliyetleri yer alıyordu. İnternet devleri arasından bu hafta en yoğun gündeme sahip olanlar ise Facebook, Microsoft ve Google oldu. Birçok farklı alanda çalışmalarını yürüten bu şirketler, gelişmelerini kamuoyuyla paylaştı.
Haftanın yaratıcı işlerini ise her disiplin ve alanda görmek mümkün oldu. Ofisindeki tek renk duvarlardan sıkılan bir ajans çalışanı, duvarları post-it’ten süper kahramanlarla doldurdu. Coca Cola ise açıkhava reklamlarını içilebilir olarak tasarladı. Giyilebilir terimiyle dünyamıza giren ve anlamı değişen bileşik fiiller arasına böylece içilebilir kavramı da yer aldı. Elbette her şeyi içebilir hale getiremeyiz ancak çoklu disiplinlerin çalışma alanına yönelik çizgi dışı bir örnek teşkil ediyor.
Pazar Gazetesi’nde haftanın öne çıkan müzik, sinema, internet dünyası, kültür sanat, reklam ve pazarlama gelişmelerini derledik.
Haftanın Müziği:
Bu hafta elektronik müzikle hip hop altyapısını başarılı bir karışımla bir araya getiren Shlohmo’nun yeni albümü Dark Red yayınlandı. İkinci stüdyo albümünü yayınlayan sanatçı, iki albüm arasında geçen sürede üretken kimliğini kaybetmeyen isimler arasında. Modern müzik endüstrisinin tuzaklı sorularından EP ve LP yayınlama politikası, kimi sanatçılar için çıkmaz sokağa dönüşse de kimileri yayınladıkları parçaları birleştirip albüm demek yerine yeni parçalar sunmayı tercih ediyor. Shlohmo da bu vizyona sahip bir isim, Dark Red’in dili ise kolay dinlenebilir dediğimiz müzikten bir nebze uzak. Anlattığı öyküleri anlamak için duymaktan öte kulak vermek gerekiyor.
Shlohmo dışında bu hafta, Toro Y Moi de yeni albümünü yayınlayan isimler arasındaydı. Filipinli anne ve afro amerikan babanın çocuğu Chazwick Bradley Bundick indie, elektronik ve synth altyapılarıyla “What For?” da keyifli bir dinleti sunuyor. Shlohmo’nun Dark Red’ine ne kadar kolay dinlenebilir diyemiyorsak, bu albüme de o sıfatı bir o kadar yakıştırabiliriz. Albüm henüz Spotify Türkiye’de yayınlanmadığı için doğrudan dinleme bağlantısı paylaşamasak da iTunes üzerinden dinleyebileceğinizi.
spotify%3Aalbum%3A5Qcg83PihIxOIuoPQN3RJ0
- Çizgi roman dünyasının ve popüler “geek” kültürünün portfolyosu en geniş isimlerinden Stan Lee’nin hareketli figürü hazırlandı. Das Toyz ve Stan Lee Collectibles ortalığında hazırlanan 1:6 oranındaki figür, 4 değiştirilebilir el, 2 baş, 2 gözlük ve birçok ilave aksesuarla birlikte satılacak.
- AMC ve Dolby güçlerini birleştirerek geleceğin lazer projeksiyon tabanlı sinemalarını yaratacak. Dolby Vision’ın sinema salonuna uygun versiyonuyla Dolby’nin geçtiğimiz yıl ilk kez küresel çapta çıkardığı ses teknolojisini bir araya getiren anlaşma daha açık, daha iyi kontrasta ve ayrıntılı görüntü kalitesine sahip bir projeksiyon teknolojisi vaat ediyor. İlk gösterimi Mayıs’ta yapılacak teknolojinin 2024 yılında 100 farklı yerde kullanılması amaçlanıyor.
- The Perfect GIF, televizyon şovlarından türemiş 1.400’den fazla GIF barındırıyor. Hulu’ya ait websitesinin temel amacı ise GIF kültürünün cezbedici yanıyla platforma yeni aboneler kazandırmak.
- Ayda 15 dolara yasal olarak HBO işlerini izleyebileceğiniz abonelik tabanlı çevrim içi akış hizmeti HBO Now; iOS App Store, Apple TV ve Optimum Online sahiplerinin kullanımına açıldı. Canlı yayının olmadığı; fakat televizyonla eş zamanlı olarak yayına erişebildiğiniz HBO Now ile ilgili bilinen bilinmeyen tüm detayları buradan öğrenebilirsiniz.
- The Simpsons adına hazırlanan ev serisi için artık DVD ve Blu-Ray gibi fiziksel dağıtımın yapılmayacağı kararı da tarihe geçecek nitelikteydi. Fox Home Entertainment’ın kararının altında DVD piyasasının çöküşü yatsa da, kararın The Simpsons özelinde uygulanması dizinin halihazırda Simpsons World adlı çevrim içi kanalı ve uygulama seçeneğine sahip olmasına bağlandı.
- 5. sezonu bugün yayınlanacak olan Game of Thrones’un sevilen karakterlerinden Jon Snow, Seth Meyers’ın ailesiyle akşam yemeği yedi. Televizyon şovunun parodi bölümü olarak yayınlanan sahne, Snow’un kültürüyle gerçek dünya arasında eğlenceli bir köprü olmuş.
- Japon kültürünün büyük canavarlarından Godzilla, bu kez turizm elçisi olarak geldi. Tokyo’nun restoran ve barlarıyla ünlü bölgesi Shinjuku’ya Godzilla’nın 52 metre yüksekliğindeki başı konuldu.
- Lucasfilm tarafından Star Wars filmlerinin iTunes ve Google Play gibi platformlar üzerinden ilk defa dijital formatta piyasaya sürüleceği duyuruldu. Cuma günü özel seçenekler eşliğinde çıkan dijital seride ilk etapta en çok dikkat çeken detay ise açılış müziğinin tamamen farklı olmasıydı.
- En çok The Hunger Games ile tanıdığımız film stüdyosu Lionsgate, sadece filmlerinin “geek” hayranlarına yönelik içeriklerin yer alacağı bir akış hizmeti sunmayı planlıyor. Çıkış tarihi ve düşünülen abonelik sistemiyle ilgili detaylarsa henüz belli değil.
- Başrolleri arasında Will Smith’in bulunduğu DC Comics’in yeni filmi Suicide Squad vesilesiyle Jared Leto’yu da Joker rolünde izleyeceğiz. Bunu farkına varmamızı ise yönetmenin hafta içinde hesabından attığı alttaki tweete borçluyuz. Jared Leto’nun pozu ise The Killing Joke çizgi romanının kapağındaki pozun yeniden kullanımı olarak karşımıza çıkıyor.
Görsel; Twitter, David Ayer
- Furious 7 vizyona girdiği hafta sonunda dünya çapında elde ettiği 384 milyonluk gişeyle, Nisan ayının galibi gelerek, tüm zamanların en büyük açılış gişesi listesinde de dokuzcu sıraya ulaştı. Aynı zamanda 14 yıllık Fast and Furious serisinin de açıldığı hafta sonu en yüksek gişesini elde eden filmi oldu. Birleşik Krallık’ta ise Fifty Shades of Grey’in gerisinde kaldı.
- TARS, sorgulayan yapısı ve filme kattığı renkle Interstellar’ın en sevilen karakteri olmuştu. Bilgisayar destekli görüntü kullanılmadan yaratılan karakterin bir hayranı da Emerald City Comic Con’da kostümünü hazırladı ve etkinlik boyunca TARS olarak gezdi.
Görsel; Youtube, Ochre Jelly
- Haftanın öne çıkan fragmanları arasında True Detective, Orange Is The New Black ve Sinister 2 yer alıyordu.
- 2. sezonu hakkında uzun süredir bilgi beklenen True Detective’in bu sezonundaki yıldızları arasında Colin Farrell ve Vince Vaughn olduğu da bu fragmanla ortaya çıktı.
- Giyilebilir ürünleri günlük hayatın modasına uydurarak tasarım dersi veren Jawbone UP3’nin piyasaya çıkış tarihi açıklandı. Akıllı bileklik, vaad edilen tarihinden 4 ay sonra, 20 Nisan’da Amerikalı kullanıcılarla buluşacak.
Apple Watch;
- Yeni çıkan ürünleriyle beraber efsaneleşen mağaza önü kalabalıklarını azaltmak için Apple yeni yöntemlere başlıyor. Apple Watch, 12 inch’lik MacBook gibi ürünlerinin satışı için müşterilerini Apple Store uygulaması veya çevrim içi mağazayı kullanmalarına teşvik edecek.
- Apple Watch henüz piyasaya çıkmamışken, Pharrell Williams ürünü kullanmaya ve sosyal medya hesaplarında yer vermeye başladı bile. Hatta Instagram üzerinden yaptığı ürün incelemesi dikkatleri üzerine çekmişti.
Görsel; Twitter, Dan Simon
- Sözünü ettiğimiz yöntemle Cuma günü ön sipariş dönemi açılan Apple Watch, gündemi en çok işgal eden teknoloji ürünüydü. Altı saat içinde satışı tükenen cihazların nakliyat süresi de en az dört ila altı hafta sonrasına ertelenmek durumunda kaldı. Cihazlar çevrim içi mağazalarda ve Çin’de de benzer tablolar çizdi. Saatlerin satışı bir daha ne zaman olur, netlik kazanmamışken binlerce saatin eBay’den son derece yüksek fiyatlar üzerinden satın alınabildiği de öğrenildi. Apple’ın çalışanlarına %50 indirim yapacağı ise Cuma günü öncesinde çıkan haberler arasındaydı.
Görsel; apple.com
- TIDAL, ortağı olduğu meşhur sanatçılarla ön plana çıktıktan sonra Apple’ın da belli sanatçılara özel akış hakkı vermeyi planladığı konuşuldu. Beats Music’te özel akış hakkı tanımak amacıyla teknoloji devinin aralarında Taylor Swift ve Florence and The Machine’in bulunduğu birtakım sanatçılarla görüştüğü bildirildi.
Apple;
- OS X Yosemite 10.10.3 güncellemesiyle birlikte kullanıcılar iPhotos yerine artık Photos uygulamasını kullanmaya başladı.
- Apple’ın yıl içinde çok yüksek görüntü çözünürlük değerinde (8K) bir iMac çıkartacağı iddiasını ekran ortağı LG’den duyduk. İddianın doğrululuk payına biraz şüpheyle yaklaşılsa da söz konusu ekranların 2016 pazarında öne çıkacağı da göz önünde bulundurulunca iddia daha çok ilginç bulundu.
- LG’nin ilginç iddiası bir yana, Apple bir sonraki Apple TV modelinde 4K çözünürlüğüne geçiş yapmayacağını belirtti.
- 4K çözünürlüğünü Prime Instant Video seçeneğine sahip kullanıcılarına veren Amazon ise akışındaki film ve tv şovlarını 2015 sonrasında HDR kalitesinde yayınlayacağını duyurdu. Geliştirme geçmişi 1980’lere dayanan HDR (High Dynamic Range) video sinyali daha canlı görüntü vaat ediyor.
- iPhone emojilerine farklı ırk seçenekleri ve gay ailelerin ekleneceğini Şubat ayında duyurmuştuk. Bu hafta yayınlanan iOS 8.3 güncellemesiyle bu emojiler klavyeden kullanılabilir hale geldi.
- Değişen görseller arasında en çok tepki çeken ise dua eden eller olarak kullanılan çak bi’ beşlik emojisi oldu. Arkasındaki ilahi ışıkları kaybeden emoji, tartışmaya kapalı bir şekilde bu haliyle “çak bi’ beşlik” emojisine dönüşmesiyle eleştirildi.
- Emoji güncellemesindeki eğlenceli detaylardan biri de sistemini güncellemeyen kullanıcıların yeni emojileri uzaylı kafası olarak görmesiydi.
Görsel; Twitter, Ross Miller; İnteraktif görüntü, The Verge
Facebook;
- Facebook, F8 konferansında mesajlaşma arayüzünü bir platforma dönüştürdüğünü duyurmuştu. Bu konudaki son adımı ise platforma özel bir tarayıcı arayüzü sunması oldu. Messenger.com adresi üzerinden Facebook’a giriş yapmadan mesajlaşabilirsiniz.
- Instagram fotoğraflarınızın rengini yumuşatabileceğiniz ve/veya vurgusu ve gölgesinin tonlarıyla oynayabileceğiniz yeni düzenleme araçlarını ilk olarak Android kullanıcılarıyla tanıştırdı. Birkaç gün sonra da iOS’a geleceği duyuruldu.
Microsoft;
- Microsoft, uygulama geliştiricilerini kendi yanında toplamak için bulut üzerinde çalışan nanosunucular geliştirdi. Linux egemenliğindeki uygulama yazılımları kontrol ve deneyim açısından optimum kullanımı alanı sunuyordu. Microsoft’un Windows üzerindeki geliştirme çalışmalarıyla Google ve Twitter gibi büyük markaları kendi sistemine çekti.
- Microsoft Windows 10 ortamında tüm uygulama, film, tv şovu ve müzikleri tek bir bölümde toplayacağını duyurdu. İlgili bölüme de masaüstü, mobil, tablet ve Xbox One oyun konsolu gibi çeşitli cihazlar üzerinden ulaşılabilecek.
- Windows 10 mobil versiyonuna yönelik ikinci ön gösterimden de işletim sisteminin daha fazla Lumia modelini desteklemesi dışında takvim, mesajlaşma, harita, e-posta, arama gibi uygulamalarla yeni tarayıcısı Project Spartan’ın ilk halini içerdiğini öğrendik.
- Skype, simültane çeviri hizmetiyle farklı kültürleri bir araya getiren bir köprü inşa etmişti. Başlangıçta İngilizce ve İspanyolca destekleyen servise İtalya ve Çince de eklendi.
Google;
- Ters tutarak da görüşme yapabileceğiniz Android telefon Alcatel OneTouch Idol 3 için ön sipariş tarihinin 21 Nisan olduğu duyuruldu. Cihazın resmi satış tarihi için tahminler Mayıs ayını gösterse de henüz belli değil.
- Google cephesinden genel olarak çeşitli güncellemeler ve gelişmelerle karşılaştık. İki yıl içinde ilk büyük çaplı güncellemesini yaptığı fotoğraf düzenleme uygulaması Snapseed bunlardan biriydi. 2012’de bünyesinde kattığı uygulamaya gelen yenilikler arasında telefon veya tablette profesyonel fotoğraf düzenlemesi, fırça seçeneğiyle fotoğrafın belli bölümlerine filtre veya efekt ekleme ile lens bulanıklığı ton kontrastı, akıllı perspektif geçişi gibi özellikler bulunuyor.
- 21 Nisan’da güncellemesini yapacağı mobil algoritmasıyla ise Google’ın mobil ortamda bir devrim yapacağı bekleniyor. Halihazırda dünyanın en büyük mobil platform sağlayıcısı olan ve en büyük mobil uygulama mağazasına sahip Google aradığınız sitenin mobil dostu olup olmadığı detayını bir sıralama kriteri olarak verecek. Sitenin mobile uyumluluğunu sayfa bazında analiz edebilmesi ve işleyişin gerçek zamanlı oluşu, gelişmeyle ilgili en kayda değer detaylardan. Bu kapsamda Android’deki uygulamalara özel uygulama endeksleme özelliği de uygulama ve arama arasındaki bağı güçlendirmeyi amaçlıyor.
- Facebook’un doğal (native) reklam değiş tokuşu üzerine yaptığı patent başvurusu ise Google’ın zor durumda kalabileceğini akıllara getirdi. Söz konusu sistem reklamverenin verisiyle (normal reklam, video, fotoğraf, makale gibi herhangi ilgili içeriğini) Facebook sosyal grafiğindeki kullanıcı profilini eşleştiren değiş tokuş işleyişinden oluşuyor. Patentin uygulamaya sokulacağı ise bilinmiyor.
- Bunun dışında geçmişte konu edindiğimiz Google Art Project, içeriğine üç boyutlu nesneleri de dahil etti. Müzelere ve galerilere verilen ekleme imkanıyla ilk etapta 200’den fazla üç boyutlu taranmış eser çevrim içi paylaşım platformuna kazandırıldı. Eklenenlerin arasında 9000 yıllık bir maske ile çok büyük ve korkunç bir hayvan kafatası koleksiyonu da bulunuyor.
- Google’a dair geriye kalan gelişmeler gidişatını gelecekte takip edebileceğimiz türden. Örneğin, iOS platformuna uyumlu Android Wear akıllı saat projesinin son teknik detaylarını kararlaştırma aşamasında olduğu öğrenildi. Apple ve Google açıklama yapmaktan kaçınsa da projenin resmiyet kazanmasıyla birlikte Apple Watch’a ciddi bir rakip olması bekleniyor.
LG G Watch üzerinde çalıştığı görülen FaceTime.
Görsel; The Verge
- Sosyal medyadaki içerik “spoiler”larını engellemeye dair patenti ise ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından onaylandı. Google’ın söz konusu teknolojiyi ne zaman uygulayacağı ya da uygulayıp uygulamayacağı henüz belli olmasa da kullanıcının izlemediği şovları tespit edip engelleme fikri günümüzdeki sistemin çok daha sofistikeleşebileceğini gösteriyor.
- Google adına en olumsuz gelişme ise YouTube Kids uygulamasındaki reklam kullanımının aldatıcı ve yanlı olması gerekçesiyle tüketim gözlemcileri tarafından Federal Ticaret Komisyonu’na şikayet edilmesi oldu. Reklam ve tv klibi dağılımındaki içerik sıkıntısı dışında bir kısmı üretici firmalarla ilişkili yeni ürünü açma (“unboxing”) temalı videoların yaygınlığı göz önüne çıkan nedenler olarak gösterildi.
- YouTube’un paralı abonelik hizmetinin birkaç ay içinde hazır olacağı konuşuldu. Aylık 10 dolar tutacağı tahmin edilen hizmetin kapsamında reklamsız video, mobil cihazlarda videoları çevrim dışı tutabilme, içerik yaratıcılarının sadece abonelere videolarını izleme imkanı tanıması gibi özellikler bulunuyor. Çocuk programı ve müzik gibi daha belirli kategorilere ait içeriklerin de bu kapsama alınabileceği düşünülüyor.
- YouTube’la ilgili kesinliği halihazırda belli olan gelişmeyse video reklamlarına TrueView adı altında etkileşimli kartlar eklemesi üzerineydi. Reklamverenlere yeni bir dikkat çekme olanağı verdiği bu özellikle videoya markayla ve/veya ürünle ilgili bilgiler (video, çalma listesi, websitesi, görsel gibi) dahil edilebiliyor. TrueView kartları tablet, akıllı telefon dışında Apple TV ve Chromecast gibi internete bağlı televizyonlarda da etkin olacak, böylece önceden kullanılmış “annotations” seçeneğine göre önemli bir yol katedilmiş olacak.
Görsel; Adage
Twitter;
- Twitter yapılan retweetlere 140 karakterlik yorum ekleme özelliğiyle RT/MT kodlarıyla paylaşım yapma eğilimimizi tarihe karıştırdı. Platform ABD’de de “discover” ve “activity” bölümleriyle bölgedeki trendleri arama seçeneklerini kaldırdı. Artık en çok konuşulan konulara ait tweetler etiketlerini ve konunun neden popüler olduğu detayını içerecek.
- Meerkat’in bünyesine yeni kazandırdığı, yapılan yayının sonlandığını temsil eden ekran butonuyla ilgili konu ve/veya kişi hakkında başka sayfalara yönlendirilebileceksiniz. Özellik için bir örnek olarak, Madonna’nın ilk kez gösterimini yaptığı Ghosttown parçasının yayını bitiminde seyircinin Madonna’nın iTunes sayfasına yönlendirilmesi verilebilir.
- Canlı akış uygulamalarının gözde olduğu bir dönemde porno odaklı bir ortam yaratılabilir mi sorusunun cevabını beta sürümünde olan Peniscope veriyor. Cinsel yaşamlarını sergilemek isteyen çiftlere ve teşhircilere hitap eden uygulama, genel anlamda bakıldığında bir ilk olmasa da, trendden yararlanan ana akım porno ortamı olmayı amaçlıyor.
Teknolojik gelişmeler ve bağlamsal olaylar;
- Snapchat’in meşhur bir oyunun tanıtımında kullanıldığına rastladık. Call for Duty: Black Ops 3 oyununa ait ön gösterim videosunda Snapchat QR kodunu andıran bir damga beliriyor. Söz konusu kod kişiyi Call of Duty’nin Snapchat hesabına yönlendiriyor ve hesapla arkadaş olduğunuzda da alttaki “snap” ile karşılaşıyorsunuz.
- Geçen hafta Snapchat’in ardından rastladığımız bir başka şeffaflık raporu da Kickstarter’a aitti. İlk kez yayınlanan raporda geçtiğimiz yıl 68.668 projeden 282’sinin telif nedeniyle kaldırılma uyarısı aldığı dikkat çekti. Sadece %44’ü için işlem yapılan kampanyalar ağırlıklı olarak tasarım, oyun, film ve teknoloji kategorilerine ait.
- SoundCloud, YouTube’un telif hakları alanında çalıştığı şirket Zefr ile anlaşma yaptı. Anlaşma sonucunda nasıl bir hizmet alacağı net şekilde açıklanmasa da telif hakkı bulunan içeriği tespit etmekten çok konunun parasal kısmı üzerine çalışacakları tahmin ediliyor.
Görsel; The Verge
- BitTorrent’in güvenli tarayıcısı Project Malestrom beta sürümüne geçti. Windows’tan erişilebilen sürümde web geliştiricilerine içerik ve etkileşim deneyimlerinde fark yaratacak araçlar da bulunuyor.
- Beyaz Saray, internet sitesini modern tasarıma ayak uydurdu. Kullanıcı deneyimini arttırıp etkileşimi yükselten bir tasarımla teknolojiyi takip eden bir yönetim olduğunu gösterdi. Bu değişimin ilk sinyali de Birliğin Durumu (State of the Union) konuşmasında verilmişti.
- Federal Havacılık Kurulu, Amerikan sigorta şirketi AIG’nin hasar tespit raporlarında drone kullanmasına onay verdi. Böylece fırtınadan hasar gören evinizin çatısını bilirkişiler yerine drone’lar kontrol edecek.
- BBC beş yıl içinde internet temelli yayın politikasına geçeceğini duyurdu. Mobil cihazlarıyla internet üzerinden gelişmeleri takip eden nesle uyum sağlamak kurumun temel nedeni olarak sayılıyor.
- 2015 Şangay Otomobil Fuarında, Mini kendi artırılmış gerçeklik gözlüğünü tanıttı. Sürücülere daha kontrollü sürüş tecrübesi için tasarladığı ürün, yol ve araç hakkındaki önemli bilgileri el altında tutuyor.
- Mike isimli bir aşık, sanal gerçeklik teknolojisini gerçek dünyayla birleştirerek sevdiği kadına evlilik teklifi hazırladı. Google Cardboard ile sevgilisine 5 yıl önce şaka amaçlı evlilik teklifinde bulunduğu yere gelip bir sahne hazırladı. Gözlüğü çıkardığında ise tüm arkadaşları o sahneyi canlandırıyordu.
- Nikon 59.95 dolara ön satışa çıkardığı selfie çubuğuyla gündeme geldi. Fotoğraf alanının kültleşmiş markasının diğer selfie çubuklarına göre farkı kullanıcılara Nikon kameralarını güvenli bir şekilde bu formda kullanabilme imkanını tanıması.
- Intel’in HDMI girişine takarak kullanılan mini bilgisayarı Compute Stick’in ön sipariş dönemi başladı. USB Bellek görüşündeki ürün, televizyonu Windows veya Linux tabanlı bilgisayara dönüştürüyor.
- Sosyal teknolojiyi kullanarak sosyal değişim hedefleyen Things projesi 11 Nisan’da İstanbul’da tam günlük bir etkinlik düzenledi. Bigumigu kurucusu Yalçın Pembecioğlu, Alemşah Öztürk, Erkan Saka, Gülay Özkan, Bager Akbay gibi farklı disiplinlere sahip isimler sosyal fayda için tecrübelerini aktardı. Etkinliği özetini önümüzdeki haftaiçi Bigumigu’da okuyabilirsiniz.
- Stanford Üniversitesi’nde geliştirilen akıllı telefon pili, 1 dakika gibi bir sürede tamamen şarj oluyor. Alüminyumdan geliştirilen pil, hem daha hızlı şarj olup daha yüksek enerji sağlıyor hem de lityum pillere göre çevreye daha az zarar veriyor. Üniversitenin kimya profesörü Hongjie Dai pilin delindiğinde bile yanma gibi tehlikeli olaylara yol açmadığının da altını çizdi.
- Android ve iOS’in arasına geç katılan Windows Phone işletim sistemi, uygulama çeşitliliği konusunda da birkaç adım geriden geliyor. Vine da Windows Phone uygulaması için düzenleme, mesajlaşma ve tekrar sayma özelliklerini getiren güncellemesini bu hafta yayınladı.
- Tek düze duvar renklerinden sıkılan bir yaratıcı ajans çalışanı, post-itleri kullanarak süper kahramanların piksel sanatı tadında resimlerini yaptı. Atıl durumdaki post-it’leri yeniden değerlendirerek birçok kahramanı ofisine konuk etti.
Görsel; Imgur
- San Francisco’da Leap isimli girişim, kullanıcılarına Cafe – otobüs servisi sunuyor. İşe giderken ve dönerken normal otobüse binmek yerine cafeye binip eve gidene kadar kahvenizi yudumlayabiliyorsunuz.
- Geçtiğimiz hafta konu aldığımız California’yı alarma geçiren susuzluk tehlikesiyle ilgili endişeler ve öneriler bu hafta da ön plandaydı. “California Rüyası”nın doğayla imtihanı ekseninde özetlenebilecek beyanlarda %25’lik oranda su kesiminin kültürel anlamda değişim yaratıp yaratmayacağı dışında, yerleşim yerlerinde azalma ve tarımın geleceğiyle ilgili endişeler göze çarparken kuraklığın ekonomiyi olumsuz yönde değiştirmeyeceğini, California’nın her zaman farklı sorunlarla boğuştuğunu düşünenler de vardı. Forbes ise suyu fiyatlandırma politikalarını gözden geçirmeye yönelten bir makaleye yer verdi.
- Peta, menüsüne Vegan köfte de eklemesi için 2011 yılından beri görüştüğü IKEA ile anlaşmaya vardı. Yakın zaman içinde köfteleriyle ünlü IKEA, vegan köfteyi de menüsüne ekleyecek.
- Ülkemizde de üniversite yemekhanelerinde vegan menü yer alması için imza toplanıyor. İstanbul Üniversitesinde başarılı olan kampanyanın ardından Marmara Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde de benzer kampanyalar başladı.
- Elbise ya da “the dress” sonrasında, onun kadar fenomen olmasa da, hatırı sayılır derecede paylaşılan bir optik illüzyonla karşılaştık. Bu illüzyon ise barındırdığı kedi figürünün merdivenden aşağı mı yukarı mı çıktığını soruyordu. Söz konusu illüzyon sıradan bir şekil ve arka plan ilişkisine bağlı bir algısal düzenleme örneği.
Görsel; 9gag
- Amaçsız ürünlerin, ticari yutturmacıların ve boş retoriklerin egemenleştiği tasarım alanının durumu karşısında tasarımcı Hella Jongerius ve araştırmacı Louise Schouwenberg bir manifesto hazırladı. “The Beyond the New” adlı manifesto pazarlama dinamiklerine göre organize edilmeye başlayan tasarım fuarlarının depresif hali dışında “yeni”ye olan takıntının yıkıcı taraflarını içeriyor.
- Dove, dünyanın farklı noktalarındaki alışveriş merkezlerinin kapılarını Güzel ve Ortalama yazan tabelalar koydu. Kadınların tepkileri ve kendilerine bakış açılarını ölçen proje olumlu tepkilerle karşılaştı.
- Ogilvy & Mather New York yaratıcılarından Jeff Scardino tarafından hazırlanan The Relevant Résumé, hata yapmaya teşviğin yaygın olduğu bir dönemin büyük bir eksiğini kapatan alışılmadık bir özgeçmiş şablonu. İnsan kaynakları uzmanlarını ve adayları farklı bir değerlendirme ihtimali ve trendi üzerine düşünmeye sevk eden şablonda kişiler; yeteneklerinin olmadığı alanları, kaçırdıkları şeref dereceleri, kötü referans olarak haklarında olumsuz yorumlar yapacak kişileri ortaya seriyor.
- Coca Cola, açık hava reklamlarındaki iletişimi tek taraflı olmaktan çıkaran bir proje hazırladı. Dev bir pipet yardımıyla reklamı görenler aynı zamanda kola içebiliyor.
- Randy Paul başkanlık seçimi kampanyasını sürdürürken YouTube’un kötü sürprizine yakalandı. Herhangi bir telif sıkıntısı potansiyeli olan materyali şüpheli bularak videoya erişimi engelleyen platform, hakları Warner Music Group’a ait “Shuttin’ Detroit Down” adlı parçanın kullanılması nedeniyle Paul’un videosunu da kaldırdı.
- Ali Taran, 2015 seçimleri için hazırladığı CHP kampanyası Milletçe Alkışlıyoruz sosyal medyada büyük ilgi topladı. Partiye ait bilgi bulunmasa da yayınlanan kısa ve meraklandırıcı filmde kedi ve trafo ikilisi de gözlerden kaçmadı.
- Mobil uygulama içine alınan reklam harcamaları geri dönüş verimliliği sebebiyle önlenemez bir yükselişe geçiyor. Reklamların etkilerini ölçme konusunda son derece işe yarayan bu formatın ABD pazarında 2019 yılının sonunda 6.8 milyarlık bir büyüme yaşayacağı tahmin ediliyor.
- Rusya ise kamuya mal olmuş figürlerle dalga geçen “meme” ve parodi hesapları yasadışı ilan ederek yasakladı. Söz konusu yasağın temelinde Rus şarkıcı Valeri Syutkin’in annesini rencide eden parodi hesabı ve devamında gelişen dava süreci yatıyor.
- Geçen hafta bahsettiğimiz Airbnb’nin Küba’ya açılma haberine ekleyebileceğimiz bir nokta ise firmanın New York Times’ın Pazar sayısı kapağına tam sayfa ilan vermesiydi. “Nezaket adına atılan kocaman bir adım” sloganını içeren ilan, iki ülke arasındaki hizmetin başlangıcına ayrı bir tarihsel boyut kazandırdı. İlanda kullanılan başlık astronot Neil Armstrong’un Ay’a ayak basarken attığı cümleye atıfta bulunuyor.
Görsel; Twitter, Ali Rafat
- Uber Kanada, Uber Safe adlı alkolmetre barındıran ‘kiosk’u hizmete sundu. Yakın zamanda dünyanın ilk akıllı telefon alkolmetre uygulamasıyla anlaşan firma, bu prototipiyle de alkollü Toronto sakinlerine bedava taksi hizmeti önerdi. Fikir özellikle gece yarısından sonra ciddi miktarda artan alkollü araç kullanımına bağlı trafik kazalarını önleme amacıyla öne sunuldu.
- Geçtiğimiz haftalarda Pazar Gazetesi’nde de yer verdiğimiz Uber’in dünyanın çeşitli noktalarında yasaklanması, bu veriyi görselleştiren bir harita çalışmasını da beraberinde getirdi. ABD, Hindistan, Japonya’nın belli bölgelerinde ve Tayland’da tamamen yasaklanan hizmetin Avustralya’nın belli bölgelerinde ve Hollanda, Belçika ile Almanya’nın tamamında kısmen yasaklandığı görülüyor. ABD’nin bazı eyaletleri, İspanya ve Güney Kore’de şüpheli operasyon kapsamında değerlendirilirken, yasaklanmasına rağmen hizmet verdiği ülkeler arasında da yine Tayvan ve belli bölgeleriyle Hindistan, Avustralya, Güney Afrika bulunuyor.
Görsel; Global Post
Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu
Manşet görseli; apple.com