Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Facebook Geliştiriciler Konferansı F8’te Açıklanan Önemli Yenilikler

Facebook Geliştiriciler Konferansı F8’te Açıklanan Önemli Yenilikler

Gelecek yılların Facebook'u F8 konferansında tanıtılıyor.

Facebook Geliştiriciler Konferansı F8, 25 – 26 Mart’ta San Francisco’da düzenleniyor. Şirket bünyesinde ve yaptıkları satın almaların sonuçlarını paylaşan Mark Zuckerberg ve ekibi birçok yeni özelliği F8 konferansında paylaşıyor. Tabii konferans yazılımcılar ve geliştirilen için düzenlendiği için çok detay ve gereksiz gelişmeler konuşulduğunu düşünebilirsiniz. Fakat birkaç gelişme var ki mobil uygulama ve Messenger başta olmak üzere birçok ürünü kökten değiştiriyor.

Facebook’un ana mobil uygulaması dışında Messenger, Groups, WhatsApp ve Instagram uygulamalarıyla 1 Milyar’dan fazla aylık aktif kullanıcıya hitap ediyor. Konferansın odağında ise WhatsApp ve Instagram gibi oturmuş uygulamalardan ziyade gelişimine devam eden Messenger yer alıyordu.

Messenger, yeni kiracısı gelecek ev gibi elden geçirilerek üçüncü parti bağlatılar ve görsel süslemelerle WeChat, Kik gibi uygulamalara rakip olacak bir uygulama haline geliyor. Böylece Facebook’un mesaj servisi olmaktan çıkıp rüştünü ispat edecek.

Uygulama markalara da müşterileriyle bire bir iletişim kurma imkanı sağlayacak. Everlane bu konudaki öncü markalardan olarak gerçek zamanlı kargo takibi ve müşteri hizmetleri gibi servisleri Messenger üzerinden verebilecek.

Messenger’ın sunduğu bir diğer özellik ise üçüncü parti katılımın ve markaların uygulama geliştirmesine uygun zemin hazırlaması. Giphy, JibJab, ESPN, Imgur, The Weather Channel gibi tanıdık isimlerin yanına birçok eğlenceli ağ doğrudan Messenger’a dahil olarak medya gömme (embed), GIF veya video paylaşma gibi özellikler eklenecek. Bu sayede hem bitmek tükenmek bilmeyen komik içerik ihtiyacımıza derman olacak hem de markalara yeni bir iletişim kapısı açılacak.

Youtube’un video içerik konusunda internetin dört bir noktasında popüler olmasının temel sebepleri arasında internet sayfalarına kolayca gömülebilmesi geliyor. Böylece her medya kendi alanında kolayca yer alıyor. Facebook, bu tekele son vermek adına kendi video oynatıcısını geliştirerek diğer internet sitelerinde kolayca yer alabilir hale geldi. Bundan sonra videonun olduğu gönderiyi değil doğrudan videoyu gömebileceğiz.

Sanal gerçeklik gözlüğü üreticisi Oculus Rift‘i geçtiğimiz yıl 25 Mart’ta satın alan Facebook, bu teknolojiyi sosyal ağıyla nasıl birleştireceğini de F8’de açıkladı. Alan, konum veya çevre odaklı paylaşımları veya video içerikleri tıpkı Google Street View gibi 360 derece ve gezerek görebiliceğiz. Oculus Rift kullanmak ise tüm bunlar için yeterli olacak.

Görsel; F8, Business Insider