Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Instagram’a Toplu Video Sohbet, Zorbalık Karşıtı Denetim ve Birçok Yeni Özellik Ekleniyor

Instagram’a Toplu Video Sohbet, Zorbalık Karşıtı Denetim ve Birçok Yeni Özellik Ekleniyor

Facebook, geliştiriciler konferansı F8'in açılış konuşmasında Instagram'daki yenilikleri açıkladı.

Facebook, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi. Ve yıllık düzenlediği geliştiriciler konferansı F8 de şirketin büyük yeniliklerini duyurduğu en önemli sahnesi. Apple’ın WWDC’si, Google’ın I/O’su gibi Facebook’un F8’i de hem geliştiriciler için platform, servis ve hizmetlerin yeni özellikliklerini deneyimleme hem de tüketicilere yenilikleri duyurma imkanı sunuyor. Bu yıl Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica skandalından sonra güvenlik ve gizlilik konularına da eğildi. Ayrıca Hikayeler (Stories), video sohbet, flört, artırılmış gerçeklik efektleri ve sanal gerçeklik yapılan yeniliklerin ana başlıklarını oluşturuyor.

Facebook’un sahip olduğu ürünler arasında belki de podyuma en yakışanı Instagram. Görsel dünyası, fotoğraf denilince akla gelen ilk platform olması, Hikayeler özelliğini kendi keşfi gibi sahiplenmesiyle adeta her rakibini alt ediyor. F8 2018’de yapılan açıklamalarla birlikte mecraya video sohbet, zorbalığı engelleyen yorum filtresi, müzik ve video odaklı 3. parti uygulamalardan doğrudan Hikaye paylaşımı, yenilenen Keşfet bölümü, Facebook’taki artırılmış gerçeklik filtreleri eklenmeye başladı.

Spotify, Soundcloud ve GoPro’dan doğrudan Hikaye paylaşımı

Hikayelerde en çok kullanılan içeriklerden birisi dinlenilen parçanın ekran görüntüsünü paylaşmak. Ruh hali duyurusu minvalindeki bu paylaşımlar aslında sosyal medyaların bu derece görselleşmediği zamanlardaki #nowplaying etiketinin yeni formu. Facebook, Snapchat’e karşı koz kaybetmemek ve kitlesini genişletmek için 3. parti uygulamalardan doğrudan hikaye paylaşımını kullanıma sundu. Bu özelliği uygulamalarınız güncelse şu an da deneyebilirsiniz.

Zorbalığa karşı yorum filtresi

Instagram geçtiğimiz yıl ofansif yorumları otomatik olarak görünmez kılan bir filtre yayınlamıştı. Instagram deneyimini baltalayacak ve nefret söylemi içeren yorumlar, ayarlar üzerinden aktifleştirilen bir butonla internetin kara deliğine sevk ediliyordu. 1 Mayıs’ta Instagram bu filtresini iyileştirerek sadece ofansif değil kişinin görünümüne, karakterine, ruhsal sağlığına karşı yapılabilecek zorbalık içeren yorumları da filtreleyecek. Bu özellik şu anda sadece İngilizce dilini destekliyor. Ancak gelecek dönemde diğer diller için de yayınlanacak.

Arkadaşlarla video sohbet keyfi

Messenger ve WhatsApp video görüşmeler konusunda bir hayli popüler. Pek çok kişi tarafından kullanılıyor ve hatta bu iş birincil uygulama olarak görülüyor. Instagram görsel olarak daha fazla içerik sunarken bu yönü hep geride kalıyordu. Mart ayında beta sürümleriyle tespit edilen video sohbet F8 2018’de resmi açıklamaya kavuştu. Instagram’ın özel mesajlaşma alanının ismi olan Direct -aynı zamanda bağımsız uygulaması da var- üzerinden hem bire bir hem de dört kişilik toplu video konferanslar yapılabilecek. Bu özellik şu anda test aşamasında ve yakın gelecekte tüm dünyada kullanıma sunulacak.

Facebook’un artırılmış gerçeklik filtreleri Instagram’a geliyor

Metin düzenleme, yüz filtreleri, çıkartmalar, GIF’ler sayesinde Hikayeler bölümü kişiselleştirilebilir bir alan sunuyor. Facebook’ta bir süredir mevcut olan artırılmış gerçeklik (AG) filtreleri ise yepyeni bir ifade alanı sunacak. Pokémon GO’dan anımsayabileceğiniz artırılmış gerçeklikle bir noktaya sabitlenip orada duran dijital eklentiler bu mecrada da var olacak. Instagram şu anda Ariana Grande, Baby Ariel, Liza Koshy, Vogue, Buzzfeed gibi popüler hesaplarda üzerinde AG filtrelerini görebileceğimizin ipucunu veriyor.

Instagram GIF - Find & Share on GIPHY

Keşfet bölümü yenileniyor

F8’te açıklanan bir diğer yenilik ise Keşfet bölümünün yeni ihtiyaçlara karşılık olarak daha da kişiselleştirilmiş bir yapıya bürünecek. Yeniden tasarlanan Keşfet’te içerikler daha organize halde karşımıza çıkacak. Belirli temaya sahip içerikler aynı konu başlığında listelenecek. Ve etiketler de üst menünün altında daha erişilebilir bir noktada bulunacak.

Görsel: Instagram