Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gençlik Fotoğraflarınız Facebook’ta Sanal Gerçeklikle Canlanıyor

Gençlik Fotoğraflarınız Facebook’ta Sanal Gerçeklikle Canlanıyor

Facebook, F8'te tanıttığı VR memories ile eski fotoğraflarınızı sanal gerçeklikte canlandırarak mazide yolculuğa çıkaracak.

Facebook, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi. Ve yıllık düzenlediği geliştiriciler konferansı F8 de şirketin büyük yeniliklerini duyurduğu en önemli sahnesi. Apple’ın WWDC’si, Google’ın I/O’su gibi Facebook’un F8’i de hem geliştiriciler için platform, servis ve hizmetlerin yeni özellikliklerini deneyimleme hem de tüketicilere yenilikleri duyurma imkanı sunuyor. Bu yıl Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica skandalından sonra güvenlik ve gizlilik konularına da eğildi. Ayrıca Hikayeler (Stories), video sohbet, flört, artırılmış gerçeklik efektleri ve sanal gerçeklik yapılan yeniliklerin ana başlıklarını oluşturuyor.

Facebook’un sahiplenmek için büyük çaba harcadığı teknolojilerden birisi sanal gerçeklik. 2014’te Oculus’u satın alan Facebook, F8 2015’te video ve fotoğraftan sonraki basamağın sanal gerçeklik (SG) ve artırılmış gerçeklik (AG) olduğunu söylemişti. Ve şirketin bu noktadan sonraki her hareketi bu vizyona yatırım niteliğindeydi. Dün akşam gerçekleşen F8 2018 açılış konuşmasında da Mark Zuckerberg, eski fotoğraflarımızla sanal alan modelleyen VR memories’i tanıttı.

Sanal gerçeklikte anılara yolculuk

Garip ve etkileyici bir sunumla tanıtılan VR memories, eski fotoğraflarınızda bulunan objeleri tanıyarak onlardan bir oda yaratıyor. Baştan sona modellenmiş ve taranmış bir oda olmadığı için oda buzlanmış, flulaştırılmış bir izlenim yaratıyor. Alanla etkileşime geçtiğinizde ise o alana ait anılarınızla karşılaşıyorsunuz. İki boyutlu fotoğrafların 3 boyutu alan yaratabilmesiyle de teknolojinin makine öğrenme ve yapay zekadan faydalandığını tahmin ediyorum.

Facebook’ta Sosyal SG’nin başındaki Rachel Franklin tarafından yapılan sunum teknoloji üzerine çok fazla detay paylaşmazken kaba hatlarıyla yapılan bir demo hissi yarattı. VR memories hakkındaki detaylar yakın gelecekte açıklanacaktır.

Yakında 3 boyutlu fotoğrafları ana sayfanızda görebilirsiniz

Facebook’un F8’te açıkladığı bir diğer gelişme ise 3 boyutlu fotoğrafların Haber Kaynağı’nda çıkmaya başlamasıydı. 3B görsel yükleme iki ay önce duyurulmuştu, dün ise daha geniş kitlelere ulaşacak ve herkesin yükleyebileceği bir format üzerinde çalıştıkları açıklandı. Hem Facebook’un AG kamerası çekilen hem de 3B modellenmiş objeler Facebook’a yüklenebilecek.  Bu özelliğin de 2018 yazında yayınlanması hedefleniyor.

Sunumun tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Görsel: Facebook