Drone’lar günümüzde kargo teslimatı, ağaç dikme, etkinlik gösterileri, fotoğraf ve film çekimi gibi pek çok farklı alanda kullanılıyor. Drone’ların çizimleri tuvale ressamla eş zamanlı olarak kopyalamasını sağlayan A Flying Pantograph projesi ve siber illüzyonist Marco Tempest’ın drone’larla yaptığı sihirbazlık gösterisi de dikkate değer gelişmeler arasındaydı. Yine Mackenzie Sheppard’ın yılın kişisi seçilen bir drone’un hikayesini anlattığı bilim kurgu kısası Donny the Drone‘a ve Michael Perry’nin drone’un kullanım alanlarına ilişkin öngörülerine tekrar göz atmakta fayda var. Peki bu uçan makineler, sağlık alanında nasıl kullanılabilir? Bilim-kurgu filmlerindeki araçları aratmayan Ambular, bu soruya yanıt veren bir konsept tasarım olarak karşımıza çıkıyor.
Ambulansın giremeyeceği, helikopterin inemeyeceği yerlerde Ambular devreye girebilir
Ambular, hastaları taşımak için tasarlanmış acil durum müdahale drone’u. Hastaları kısa ve orta mesafeler arasında güvenle taşıyabiliyor. Şehirlerde ve kırsal alanlarda, helikopterle veya kara yoluyla erişilemeyen alanlara hızlı bir şekilde erişebilmek üzere tasarlanmış.
Ambular, her biri 1,2 metre çapında altı pervaneyle donatılmış. Her bir pervane 20 kw güç üretme yeteneğine sahip. Bu güç sayesinde 100 kilonun üzerindeki hastaları bile 28 km kadar taşıyabiliyor. Hastayı en yakın hastaneye güvenle taşıyabilecek bir otonom sürüş sistemiyle donatılması planlanmış.
Ambular’ın tasarımı henüz son halini almamış. Tasarımın hayat geçirilmesi durumunda Ambular’ın şekli, hastayı içeri çeken asansörü optimize etmek üzere geliştirilecek ve kokpite hastanın hayatta kalmasını sağlayacak kurtarıcı aparatlar yerleştirilecek. Uçağa kalkış için ek destek sağlamak için ek mikro türbinler veya küçük jet iticilerin eklenmesi düşünülüyor. Yine iniş kızaklarının da farklı türde yüzeylere inebilecek şekilde geliştirilmesi, vinç sistemiyle donatılarak en zorlu arazideki kurtarmaları gerçekleştirmesi sağlanabilir.
Ambular, kar amacı gütmeyen organizasyon Imaginactive için tasarlanan fütüristik konseptlerden yalnızca biri
Ambular bir fikir olarak geçtiğimiz yıl Charles Bombardier tarafından ortaya atıldı. Fikri tasarıma döken isim ise Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (International Civil Aviation Organization/ICAO) için çalışan Arjantinli endüstriyel tasarımcı Martin Rico. Tasarımı Imaginactive için gerçekleştirmişler. Imaginactive; gelecek nesillere, geleceğin araçlarını hayal etmek, tasarlamak ve inşa etmek için ilham verme misyonuyla kurulmuş kar amacı gütmeyen bir organizasyon. Organizasyon, 2013 yılından bu yana dünyanın dört bir yanından endüstriyel tasarımcılarla iş birliği içinde üretilen 330’un üzerinde fütüristik konsepte imza atmış.
Görsel: Imaginactive