Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İlişkide Kendini Eksik Hisseden Taraf Neler Yaşar?

İlişkide Kendini Eksik Hisseden Taraf Neler Yaşar?

Ala Nunu "Ahead" isimli kısa animasyonda, zor dönemden geçen bir karakterin ve ona destek olmaya çalışan sevgilisinin iç dünyasına odaklanıyor.

Animasyon, sınırsız ifade imkanlarıyla aşkın ve ilişkilerin en iyi irdelendiği alanlardan biri. Korku türünden beslenerek aşkın felsefesini yapan kısa animasyon Wild Love son dönemde yer verdiğimiz en etkileyici örneklerdendi. Hem malzeme seçimi hem de soyut anlatımıyla büyüleyen A Love Story de unutulmazlarındandı. Sebaldo’nun IRON MAN adlı kara mizah yüklü kısacık filmi, stop-motion animasyon yapan bir çiftin sorunlu ilişkisini stop-motion animasyonla ele alan Dolls Don’t Cry da göz atmak isteyebileceğiniz etkileyici işlerden. Şimdi yine soyut bir anlatımla ilişkileri irdeleyen animasyon Ahead var karşımızda.

Kafası olmayan bir karakterin mücadelesi

Bir ilişkide, bir taraf zor bir dönemden geçiyorsa diğerinin ona destek olması önemli. Belki de ilişkiyi ilişki yapan en önemli şey bu “zor günlerde yanında olma” tutumu. İlişkilerden kaçan insanları da en çok korkutan şeylerden biri de bu olsa gerek. Zor durumda olan tarafın çözüm için adım atmasını sağlamak bile doğru zamanı beklemeyi gerektirir. Örneğin depresyondaki bir partnere telkinlerde bulunarak ertesi sabah hemen iyileşmesini bekleyemezsiniz. Sorunların düzelmesi sabır, zaman ve adanmışlık gerektirebilir. İşte Ahead ilişkilerde yaşanan bu zorlu ve belirsiz süreçleri konu alıyor.

ahead

Ahead, uluslararası film yapım kooperatifi COLA’nın üyesi olan genç animatör ve sanat yönetmeni Ala Nunu’nun imzasını taşıyor. Film biri tamamlanmış, diğeri eksik hisseden iki insan arasındaki aşk ilişkisini anlatıyor. Kendini eksik hisseden karakter ise kafası olmayan bir figür tarafından temsil ediliyor. Kafası olmayan karakterin kaygı bozukluğu ya da depresyon benzeri bir rahatsızlıkla mücadele ettiğini görüyoruz. Hâl böyleyken her iki karakter de günlük yaşamın rutinlerini yerine getirmeye çalışıyor. Film, rahatsızlığı yaşayan tarafın ve ona destek olmaya çalışan tarafın gözünden ikili bir perspektif sunuyor.

ahead

Bir kafaya sahip olmamak, kahramanı eksik hissettiriyor. Herhangi bir yardım ve destek girişimi ise işleri daha da kötüleştirebiliyor. Korkuların ötesine geçmek ayrılık ihtimalini doğururken aynı zamanda harekete geçme ve tepki verme yetersizliğini de ortaya koyuyor. Filmde hiç diyalog bulunmuyor. Dolayısıyla tüm bunlar filmin görsel diliyle izleyiciye aktarılıyor. Filmin müzikleri Natalia Czekała ve Krzysztof Guzewicz’in imzasını taşıyor. Ses tasarımı ise Edward A Guy’a ait.

Vimeo’da 2 hafta önce yayına giren ve Staff Pick olarak öne çıkarılan film, açıklamalarda  göreceğiz üzere Türkiye’de Canlandıranlar Film Festivali dahil pek çok yarışmadan dereceyle ve ödülle dönmüş. Ala Nunu’yu instagram’ı üzerinden takipleyebilirsiniz.

Görsel: Vimeo