Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2017’nin En Dikkat Çekici Tasarımları [Bigumigu’da 2017]

2017’nin En Dikkat Çekici Tasarımları [Bigumigu’da 2017]

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: üründen deneyime, yazılımdan görsel projelere yılın en yenilikçi, en çarpıcı tasarım çalışmaları.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2017’nin Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

2017 yılı tasarım dünyası için oldukça zengin bir yıl oldu. Dijital sanatlar, hareket tasarımı, animasyon, sanat çalışmaları, analog fikirler, arayüz ve deneyim tasarımları derken düşsel dünyamızda oluşan imgeleri ve akışları gerçeğe dönüştürdüğümüz bir yıl oldu. Öyle ki tasarım kelimesi bile hayatın her noktasından karşımıza çıkar oldu. Bu alışkanlığın bir kanıksamaya dönüşmediği ve çıktılar kadar fikirlerin de değer yarattığı yılın dikkat çeken tasarım çalışmalarını bir seçkiyle derledik.

 

Köprü Altında Gizli Ofis

İspanya’nın Valensiya özerk bölgesinin başkenti olup bölgeyle aynı adı paylaşan şehirde yaşayan Fernando Abellanas, kendi kendini yetiştirerek ürün ve mobilya tasarımcısı unvanını elde etmiş bir isim. Kişisel markası Lebrel de tasarımlarının vitrinini oluşturuyor. Abellanas, üzerinden her otomobillerin vızır vızır geçtiği, araç trafiği için yapılmış bir köprünün altına ray ve metal kutu düzeneğiyle kendi pop-up stüdyosunu kurmuş. Öyle ki raf, masa, sandalye ve yoldaşı olduğu iki köpeğin fotoğraflarını bu minik alana koyan tasarımcının üretmesi için gereken her şey mevcut.


Park Yeri Kadar Ev

Finlandiyalı mimari stüdyosu Casagrande Laboratory’nin tasarladığı TIKKU, tek otomobillik park alanına sığabilen fonksiyonel ve çevre dostu bir ev. Daha önce TIKKU’ya benzer pek çok kapsül evi gündemimize taşımıştık. Ancak doğayla iç içeyken konforu yakalama amacını taşıyan bu kapsül evlerin aksine TIKKU, şehir yaşamı için tasarlanmış. Şehirlerdeki nüfus artışına paralel olarak çözüm bekleyen kısıtlı yer sorununa odaklanıyor. Casagrande Laboratory’den Marco Casagrande’nin imzasını taşıyan tasarım, “tek bir park yerine sığan ve bir gecede dikilen mikro yapı” konseptiyle yaratılmış. Mikro yapının bir prototipi, Eylül ayında Helsinki Tasarım Haftası’nda tanıtıldı ve böylece dikkatleri üzerinde topladı.


IKEA’da Alet Kullanmadan Hızla Birleştirilebilen Mobilya Devri

IKEA mobilyalarının kimi zaman espri konusu olan karmaşık montaj ritüeli, yapboz parçaları gibi kolayca birbirine tutturulan yeni mobilyalarla son buluyor. Yeni mobilyalarda kullanılacak sistemde alet kullanımına da ihtiyaç kalmıyor. Mobilya devi, wedge dowel (takoz dübel) adını verdiği yeni bir tür birleştirme sistemi geliştirdi. Bu sistemde ahşap birer vida görünümündeki tırtıklı parçalar, karşılık gelen parçadaki yuvalarına geçiriliyor ve böylece sabitleniyor. Bu da montaj sırasında vidalara, cıvatalara, tornavidalara ve alyan anahtarı gibi araçlara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.


Bizi Gözetleyen Kameralara Kızılötesiyle İfşa

Alman sanatçı Paul-Ruben Mundthal, yüksek lisans tezi için hazırladığı Beschattung projesinde Berlin başta olmak üzere Almanya’nın farklı şehirlerinde bulunan kamuya açık alanlardaki kapalı devre kameraları, modifiye edilmiş kamerasıyla fotoğraflayarak yönetimin gözetlediği bölgeyi ortaya çıkardı. Proje; hem analog tekniklerle fütüristik, bilim kurgu evreni gibi görüntüler yaratırken, hem de bu görsellerin oluşumunu bir mantık çerçevesine oturtmayı başarıyor.


Kavanozdaki Manzaralar

Fotoğrafçı Christoffer Relander, Finlandiya’nın eşsiz manzaralarını cam kavanozlar içerisine yerleştirdiği “Jarred & Displaced” isimli fotoğraf projesine geçtiğimiz yıllarda başlamıştı. Şimdi ise serinin ikinci halkası fotoğraflarla projeyi devam ettiriyor. Relander, baba olduktan sonra çocukluğuna bir özlem duymaya başlamış. Bu nedenle son 3 yıldır Finlandiya’nın kırsalında çocukluğunun geçtiği yerleri dolaşarak o yerleri fotoğraflıyor. Projesinin bir anlamda bu anıları saklamayı, biriktirmeyi ifade ettiğini söyleyen Relander; köklerinin geçtiği yerleri adeta kavanozlayarak koleksiyonuna dahil ediyor.


Analog Bekleme Ekranları

Tasarım odaklı animasyon projelerinde uzmanlaşan Londra merkezli yönetmen Raphael Vangelis, adeta otobiyografisi niteliğindeki bekleme ekranlarını analog formlarda baştan yaratarak bir kısa film hazırladı. Bir ay önce yayınladığı bu film, 30 farklı yazılım veya servisin kullanıcılarını beklettikleri anda ekran gösterdikleri dolan veya döngü içinde hareket eden animasyonları baş rolünde koyuyor.


Tarık Tolunay’dan Detay Dolu İllüstratif Harita: Fractal İstanbul

İstanbul birçok yerde farklı farklı adlandırılır. Herkesin İstanbul’u özeldir ama herkesin İstanbul’la aşk ve nefret ilişkisi çok benzerdir. “60’lı yıllarda çekilmiş bir İstanbul belgeseli var. Belgeselde İstanbul hakkında yapılmış benim duyduğum en doğru tanımlama var. “Yaşlı ve Huysuz Kadın” diyorlar İstanbul’a” diyor Tarık Tolunay. Herkesin aşk ve nefret ilişkisi varken, Tarık Tolunay kendini yıllardır İstanbul’a borçlu hissediyormuş. Tarık Tolunay da, yaşlı ve huysuz bir kadın olan İstanbul’a, dünyanın en büyük kültür çorbası olan bu kente biraz tuz katarak ödemek istemiş borcunu. Ve gerçekten de çizgileriyle İstanbul’a herkesin iştahını kabartacak bir iş ortaya çıkarmış.


İklim Değişikliğini Temsil Eden Duman Bayrak

İrlandalı sanatçı John Gerrard’a göre 20. yüzyılın bize bıraktığı en büyük miras, atmosferde yükselen yoğun karbondioksit oranları. Sanatçının Western Flag adlı filmindeki dumandan bayrak yerleştirmesi, bu görünmeyen gaza, bu küresel riske bir görsellik kazandırmayı amaçlıyor. Filmdeki görüntüye bakıldığında bayrak yerleştirmesinin gerçek olduğu zannediliyor ancak bunun sanal bir simülasyon olduğunu şimdiden belirtelim.


Ses Dalgalarıyla Yaratılan Dijital Coğrafyada Yolculuk

Alman elektronik müzik ikilisi Meier & Erdmann‘ın Moniker Eggplant plak şirketi etiketiyle bu sene başında yayınladığı Howler Monkey albümünün aynı isimli çıkış parçası için hazırlanan müzik videosu bu ay başında yayınlandı. İspanyol sanatçı Victor Doval tarafından hazırlanan müzik videosunda parçada kullanılan her ses farklı bir yapıya dönüşüyor ve bir günlük döngüyü dijital bir timelapse formatında aktarıyor.

OFFF London’ın Akıllara Zarar CGI Tanıtım Filmi

17 yıldır dünyanın farklı şehirlerini gezen ve hareketli görsellerle tasarımı, teknolojiyi buluşturan OFFF festivali, merkezini Barselona’da kurmuş. Ancak dünyanın farklı şehirlerinde de organizasyonlar düzenlemeye devam ediyor. OFFF’un en yakın etkinliği ise Londra’da gerçekleşti. 29 – 30 Eylül’de ziyaretçilerini ağırlayan OFFF London‘da yer alacak sanatçıları ve toplulukları duyurmak için de bir tanıtım filmi hazırlandı. Animasyon, tasarım ve teknolojiyi kullanarak yaratıcı içerikler üreten Future Deluxe‘ün imzasını taşıyan çalışma hem animasyon kalitesi hem de katılımcıların sunumuyla beraber sürükleyici bir yapıya bürünüyor.


Altın Oranla Hazırlanmış Portfolyo Sitesi

Tasarımcı ve yazılımcı Nick Jones, hem işlerini sergileyebileceği hem de müstakbel müşterileriyle tanışmasına aracı olacak bir internet sitesi hazırladı. Serbest ve şirketlerden bağımsız çalışan Jones’un kendi markası Narrow Design tasarladığı internet sitesi matematikte ve sanatta kullanılan Altın Oran’a uygun olarak hazırlanmış.


Mimarinin Sınırlarından Kurtulmuş Sonsuzluk Odası

SXSW 2017’de Art Program başlığı altında sergilenen sanat çalışmaları arasında Refik Anadol’un Infinity Room isimli yerleştirmesi de bulunuyor. İlk olarak 2015’te Artnivo’da sergilenen Infinity Room’un, o halinin aslında küçük bir versiyonu olduğunu söylüyor Anadol. 10 – 18 Mart tarihleri arasında SXSW kapsamında Austin Convention Center’da sergilenen halinde ise Epson’un özel olarak Japonya’dan gönderdiği ve henüz piyasaya çıkmamış projeksiyon cihazları kullanılmış. Buna ek olarak da kullanılan ekran kartını geliştirerek yeni algoritmalar ekleme fırsatı yakalamış. Bu sayede desenler sürekli olarak birbirini tekrar eden bir döngü oluşturmak yerine her seferinde yeniden yaratılmış. Refik Anadol ile yaptığımız canlı yayında Infinity Room’un ilk gününde 1.200 kişinin deneyimlediğini söyledi.


Zamanı Durduran Performans: Tarihin Mekaniği

Fransız dansçı ve koreograf Yoann Bourgeois’nın Paris’te yer alan anıt mezar Panthéon’da sergilediği sanat performansı “The Mechanics of History” dünya çapında büyük yankı uyandırdı. Théâtre de la Ville iş birliğiyle Ekim ayı başında gerçekleştirilen performans, Panthéon’un kubbesi altına yerleştirilen bir platform merdiven ve trambolin eşliğinde ilerliyor.


​Hırsızların Aklını Karıştıran Sırt Çantası

XD Design, Bobby Anti-Theft Backpack adlı tasarım aracılığıyla şehir insanının güvenlik konusundaki endişelerine son vermeyi amaçlıyor. Kumaştan yapılmış bir sırt çantası olan Bobby Anti-Theft Backpack şık bir tasarıma sahip, dışarıdan bakıldığında hiçbir yerinde fermuar görünmüyor. Hırsızları, çantanın nereden açıldığı konusunda mücadele vermek zorunda bıraktığından caydıracak bir görünüme sahip. Aslında çantanın fermuarı var, ancak ön tarafında değil, arka tarafında kumaşın altına gizlenmiş. Su geçirmez, leke tutmayan, hafif ve formunu kaybetmeyen kumaştan yapılmış olan çantanın içinde bilgisayar ya da tableti hasarlara karşı korumalı bir şekilde taşımak mümkün. Kumaş kesici bir aletle delinmeye karşı da korumalı.

Görsel: Fernando Abellanas