Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kırık Ekran Sorununa Karşı Kendi Kendini Onarabilen Cam

Kırık Ekran Sorununa Karşı Kendi Kendini Onarabilen Cam

Tokyo Üniversitesi'nde keşfedilen kendi kendini onarabilen cam "polyether-thioureas", kırık ekran sorununa çare olma potansiyeli taşıyor.

Telefon ekranınız çatladığında ya da kırıldığında pek çok ikilemle karşı karşıya kalırsınız. Kırık ekranı yaptırmak masraflıdır. Üstelik ekranı yaptırmak cihazınızın eskisi gibi olmasını sağlamayabilir. Zaman içinde görüntüde bozulmalarla karşılaşabilirsiniz. Yeni bir telefon almayı düşünürsünüz. Ancak tüketim manyağı değilseniz, çevre konusunda duyarlıysanız sırf ekranı kırıldı diye bir telefonun çöp olması ve yeni bir telefona bütçe ayırmak size ayrı bir rahatsızlık verebilir. Yakın gelecekte bu sorunlar son bulacak gibi görünüyor. Zira düşük ağırlıklı polimerden yapılmış polyether-thioureas adlı yeni bir tür cam, eritmek için yüksek ısıya gerek kalmadan, yalnızca elle basınç uygulayarak onarılabiliyor. Tokyo Üniversitesi profesörlerinden Takuzo Aida yönetiminde yürütülen ve Science dergisinde de yer bulan araştırmaya göre yeni cam; akıllı telefon ekranlarında ve kırılabilir parçalara sahip diğer cihazlarda kullanılma potansiyeli taşıyor. Araştırmanın hedefi kırık ekran sorununa son vererek bu ürünleri sürdürülebilir hale getirmek.

Oda sıcaklığında iyileşebilen ilk dayanıklı madde

Kendini iyileştiren kauçuk ve plastik gibi materyallerin icadı yeni değil. Ancak daha önce keşfedilen kendi kendini iyileştirme yeteneğine sahip dayanıklı materyallerin en az 120°C ısıyla birbirine bağlanabildiği kaydedilmiş. Dolayısıyla araştırmacılar, yeni polimer maddenin “oda sıcaklığında iyileşebilen” ilk sert madde olduğunun altını çiziyor.

Kırık ekran sorununu tarihe karıştıracak cam, tesadüfen keşfedildi

Polieter-tioureas cam, malzemeyi tutkal olarak kullanmak üzere hazırlayan lisansüstü öğrencisi Yu Yanagisawa tarafından kazara keşfedilmiş. Yanagisawa, polimer yüzey kesildiğinde parçaların 21°C’de 30 saniye boyunca elle sıkıştırıldıktan sonra kuvvetli bir tabaka oluşturacak şekilde birbirine yapıştıklarını gözlemlemiş. Yanagisawa, ilk önce gördüklerine inanamamış ve birkaç kez işlemi tekrarlamış. Bunun üzerine daha geniş kapsamlı deneyler yapılmış ve iyileşen yüzeyin birkaç saat sonra orijinal halini ve gücünü tamamen geri kazandığı görülmüş. Yanagisawa keşfinin, çevre dostu yeni bir ürün anlayışı yaratmasını umuyor.

Üreticinin yaklaşımı nasıl olacak?

Aslında bazı akıllı telefon üreticileri, kendi kendini onarabilen bu tür materyalleri cihazlarda zaten kullanıyor. LG, 2015’te piyasaya sürdüğü G Flex 2 modelinde ağır hasarları olmasa da hafif çizikleri iyileştirebilen bir kaplama kullanmıştı. Umarız, ekranlarda kendi kendini onarabilen cam kullanmak konusunda da tüm üreticiler olumlu bir tutum sergiler ve kırık ekran sorunu bu sayede tarihe karışır.

Görsel: YouTube