Doğayla ilgili sanat ve arşiv çalışmalarının büyüsüne kapılmamak elde değil. Elektronik müzik yapan sanatçıların, nesli tükenmekte olan kuşların sesleriyle müzik yaptığı A Guide to the Birdsong aklımıza kazınanlardan biriydi. Andy Thomas’ın Amazon omanlarındaki sesleri dijital heykellere dönüştürdüğü Visual Sounds of the Amazon da nefisti. Türkiye de dahil dünyanın dört bir yanındaki ormanlardan alınan ses kayıtlarını herkese açan ücretsiz ses kütüphanesi Sounds of the Forest da burada anmadan geçemeyeceğim projelerdendi. Bu defa da sessiz dostlarımız ağaçların sesine odaklanan Hidden Life Radio var sırada.
Benzersiz ve sürekli değişen şarkıların radyosu: Hidden Life Radio
Hidden Life Radio, ağaçların biyolojik süreçlerinden aldığı elektrik sinyalleri sese dönüştüren bir sanat projesi. Projenin amacı, ağaçlar için “müzikal bir ses” yaratarak insanların ağaçlar hakkında duyarlılığını artırmak. Cambridge, Massachusetts’te gerçekleştirilen bu sanat projeyle herkes ağaçların sesini dinleyebiliyor. Radyo, Cambridge Bayındırlık İşleri Kentsel Ormancılık Bölümü’nün ve Cambridge Sanat Konseyi’nin desteğiyle sanatçı Skooby Laposky tarafından yaratılmış.
Laposky, yaprağın üzerindeki su damlasının hareketi gibi faaliyetler tarafından üretilen mikro voltajı ölçmek için yapraklara güneş enerjisiyle çalışan sensörler bağlamış. Daha sonra benzersiz ve sürekli değişen bir şarkı yaratmak için elektrik sinyallerine anahtar nota ve aralık atamış.
Projede yer alan ağaçlar şimdilik bir bakır kayın, bir bal keçiboynuzu ve bir de kırmızı meşe. Müzik, proje için hazırlanan internet sitesi üzerinden gerçek zamanlı olarak dinlenebiliyor. Sesler, yaprakların döküldüğü Kasım ayına kadar 24 saat boyunca dinlenebilir olacak. Dinleyiciler ayrıca hava durumu gibi çevresel koşulların üretilen sesleri nasıl etkilediğini de duyabiliyor.
Ağaçları buradan dinleyebilirsiniz. Ancak zaman zaman teknik aksaklıklar yaşandığından sayyaı yenileyip yeniden play tuşuna basmanız gerek. Bir ağacı dinlerken ondan hiç ses gelmiyorsa sebebi o ağacın o anda aktif olmamasından da kaynaklanabiliyormuş. Örneğin bir fırtına çıktığında ağaç daha aktif olmaya başlıyor. Bu nedenle günün farklı saatlerinde yeniden denemeniz gerekiyor. Bu nedenden olsa gerek, haberi yazdığım şu dakikalarda sadece kırmızı meşe ağacının şarkısını dinleyebiliyorum.
Görsel: unsplash