Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​Çürümüş Ağaçları Ayakta Tutan Dev Sekoya Gökdelenler

​Çürümüş Ağaçları Ayakta Tutan Dev Sekoya Gökdelenler

Güney Koreli tasarım ekibi, Tribute: The Monument of Giant adlı projeleriyle yıkılmaya yüz tutmuş ölü sekoya ağaçlarını ayakta tutmayı ve bir anıt haline getirmeyi hedefliyor.

Modernleşme, dev sekoya ağaçlarına (mamut ağacı) büyük zarar verdi. Yalnızca kesilerek değil, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri de bu ağaçların yaşam süresini kısalttı. Kulağa bir parça çelişkili gelebilir ancak Güney Koreli 4 tasarımcı, bu dev ağaçların geride bıraktığı miras olan gövdelerini Tribute: The Monument of Giant adlı gökdelen projesiyle korumaya almayı hedefliyor.

Ko Jinhyeuk, Cheong Changwon, Cho Kyuhyung ve Choi Sunwoong tarafından yaratılan Tribute: The Monument of Giant projesi ölü ağaçların gövdelerinin yıkılmasını önlemek için tasarlanmış. Ölü ağaçların gövdesiyle bütünleşmiş gökdelenler aracılığıyla ağaçların birer anıt gibi ziyaretçilere açılması ve ağacın içini gezenlere doğa hakkında eğitim verilmesi hedefleniyor. Ağacın içindeki platformlar ayrıca sergi, fotoğraf çalışmaları, gözlem güverteleri ve laboratuvarlar oluşturmak için de elverişli olacak şekilde tasarlanmış.

Ağaç kesimini “doğadaki en büyük suçlardan biri” olarak nitelendiren tasarımcı ekibin projesi, temsili açıdan ölmüş bir ağacı dahi ayakta tutarak ağaçların ayakta kalmasının önemini vurguluyor. Bu projeleriyle eVolo mimari dergisinin düzenlediği eVolo Gökdelen Yarışması‘nda da mansiyon ödülü almışlar.

Dev sekoyalar 90 metre ve üzeri yüksekliğe erişebiliyor ve 6-8 metre çapında genişliğe sahip olabiliyor. Ancak kökleri derin değil. Bu nedenle göbek kısmından çürümeye başladıkları zaman bir süre sonra devrilebiliyorlar. İçlerine yerleştirilmiş gökdelen ise devrilmelerini önleyebilir. Tasarımcı ekibe göre proje, insanların doğayla bir arada var oluşuna dair yeni bir mimari yaklaşım. Dev bir sekoya’nın boşluğuna yuvalanmış gökdelenler, ağacın nefes kesen güzelliğini gölgeleyemiyor. Gökdelenin rolü yapay bir organ gibi işlev görmek.

Modernleşme nedeniyle zarar gören ve ölen doğal varlıkları, bina restorasyonu yapar gibi canlı tutmaya çalışmak bir parça çelişkili görünüyor. Özellikle de ormanın içindeki ağaçlara insan müdahalesi ve orman bölgesine insanları çekmek söz konusu olduğunda bu projenin sonuçlarının iyi mi kötü mü olacağı tartışmalı. Öte yandan ziyaretçilere yönelik eğitim ve benzeri diğer farkındalık çalışmalarıyla, iyi niyetli ve bundan sonra gelecek zararı önlemeye yönelik bir çalışma olduğu da görülüyor. Siz ne dersiniz?

Görsel: eVolo