Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Turistin Gözünden Anadolu Ekspresi Yolculuğu

Bir Turistin Gözünden Anadolu Ekspresi Yolculuğu

Stanislas Giroux, trenle Türkiye'nin batısından yola çıkıp doğuya gidip geri dönüyor. Ve yolculuğunu bir kısa filme dönüştürüyor.

Film yapımcısı ve fotoğrafçı Stanislas Giroux, seyahat etme tutkusunu uzmanlığıyla birleştirerek yolculuk filmleri hazırlayan isimlerden. Daha önce İstanbul, Sibirya, İran, Güney Hindistan’a giden Giroux’un Nisan ayındaki rotası bir ucundan diğer ucuna Türkiye turuydu.

Stanislas Giroux, iki haftalık yolculuğuna İzmir’den başlıyor. Sırasıyla Denizli, Konya, Göreme, Kayseri, Batman, Hasankeyf, Van’a giderek doğuya doğru yolculuğunu tamamlıyor. Ve ardından Erzurum, Ankara, İstanbul ve Edirne’ye giderek Türkiye’nin kuzeybatıdaki en uç noktasına ulaşıyor. Giroux, bu yolculuğuyla Türkiye hakkında bu ülkede yaşayan pek çok kişiden daha fazla bilgiye ve deneyime kavuşuyor. Nasıl ki, ABD’nin herhangi bir eyaletindeki herhangi bir şehrinde yaşayan bir kişi diğer eyaletler hakkında sadece duydukları kadar üstün körü bilgiye sahipse, Avrupa’nın herhangi büyük şehrine gidince o ülkenin diğer şehirleri hakkında bilgi sahibi olamıyorsak aynı durum yaşamın olduğu her nokta için geçerli. Bir şehrin dokusunu, doğasını, insanını dağların denize uzanışıyla veya iklimiyle öğrenmek pek mümkün değilse, gidip görmeden tanımak olası değil.

3 dakikalık ANATOLIA EXPRESS – Chronicles of Turkey ile Pamukkale’ye, Hasankeyf’e, Göreme’ye, Galata’ya göz kırparak iki haftalık bir yolculuğun ne kadar çok anıya kucak açabileceğini gösteriyor. Yol boyunca tanışılan insanlar ise cabası.

Filmin tamamı 28 mm lens kullanılarak çekilmiş. Sony A7s gövde, 28 mm lens, DJI Mavic, iPhone 6s Plus ise yolculuğu boyunca bu kısa filmi çekmesini sağlayan ekipmanları oluşturmuş.

Görsel: Vimeo