Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Her Bisikleti Elektrikli Bisiklete Dönüştüren Taşınabilir Motor: CLIP

Her Bisikleti Elektrikli Bisiklete Dönüştüren Taşınabilir Motor: CLIP

Her bisiklete kolayca takılabilen elektrikli motor CLIP, yokuş tırmanmayı gerektiren zorlu yollarda ve uzun mesafelerde sürücüye destek sağlıyor.

Elektrikli bisiklet sahibi olmak için çok sevdiğiniz bisikletinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Artık, her bisikleti elektrikli hale getiren teker GeoOrbital ya da e-motor Semcon gibi çözümler eski dostuyla yola devam etmek isteyenlerin yardımına koşuyor. Şimdi de CLIP var karşımızda. CLIP de tıpkı Semcon gibi kolay taşınabilen bir elektrikli motor olarak alternatifler arasındaki yerini alıyor.

CLIP sırt çantasında taşınabiliyor

Bisiklet bazılarımız için bir hobi, bazılarımız içinse bir yaşam biçimi. Dünyada çevre duyarlılığının yükselmesiyle birlikte, şehir içi ulaşımda da vazgeçilmez bir araç halini alıyor. Öte yandan bir toplantıya ya da özel bir buluşmaya giderken kan ter içinde kalmadan hedefe hızlı bir şekilde ulaşmak hayatı kolaylaştırabilir. Dahası bisikletin tercih edilme sıklığını artırabilir. Bu noktada elektrikli bir motordan destek almak iyi bir seçenek gibi görünüyor. Sırt çantanızda taşıyabileceğiniz CLIP, yokuş yukarı bir tırmanış ya da uzun mesafeler için ekstra güç sağlayan hafif bir elektrikli motor. Hedefe varıldığında, dönüş yolu için hızlı bir şekilde şarj edebiliyorsunuz. 450 watt motor ve 4 Ah / 36 volt lityum iyon pille donatılan CLIP, yalnızca 1,7 kilogram ağırlığında. Cihaz, herhangi bir bisikletin ön çatalına kolayca uyacak şekilde tasarlanmış.

Brooklyn’de çalışmalarını sürdüren MIT’li girişimci Somnath Ray, Hindistan’da Delhi’de doğmuş. Delhi’yi dünyanın ne kalabalık ve hava kirliliği yaşanan şehirlerinden biri olarak tarif eden Ray, 20’li yaşlarında kentsel mobilite üzerine çalışmalar yapmak için MIT Media Lab’deki Smart Cities’e katılmış. O zamandan beri, katlanır otomobil gibi karmaşıktan projelerden, engelliler için üç tekerlekli bisiklet gibi ultra düşük maliyetli olanlarına kadar çeşitli mobilite projeleri üzerinde çalışmış. CLIP de Somnath Ray’in bu deneyimleri ışığında Mart 2018’de başlattığı bir başka projesi. Geçtiğimiz yıl CLIP’in Alpha prototipi tasarlanmış, test edilmilş ve FIA Smart Cities Challenge’ın (FIA Akıllı Şehirler Yarışması) finalistlerinden biri olmuş. Ayrıca yüzlerce bisiklet kullanıcısı ve çeşitli bisiklet paylaşım şirketleriyle kullanıcı deneyimi hakkında anketler ve araştırmalar yapmışlar. Proje şu anda Kickstarter’da fonlanıyor ve kampanyanın sona ermesine 2 hafta kala hedefine oldukça yaklaşmış görünüyor.

Görsel: Kickstarter