Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yılmaz Şen’den Balenciaga’ya Anatominin Sınırlarını Zorlayan Videolar

Yılmaz Şen’den Balenciaga’ya Anatominin Sınırlarını Zorlayan Videolar

Yılmaz Şen, Balenciaga’nın 2019 ilkbahar koleksiyonu için hazırladığı videolarda, insan anatomisinin sınırlarını keşfederken sanatsal yaklaşımıyla da izleyiciyi hayran bırakıyor.

3B animasyon yapan CG sanatçılarında, insan vücudunun anatomisini ve hareketini sınayan deneysel çalışmalara rastlamak mümkün. Esteban Diacono’nun akışkan hareketlere sahip deforme figürlerinde ve Simon Christoph Krenn’in deneysel kısası Parasitic Endeavours’da bunu görmüştük. Yılmaz Şen’in Balenciaga için yönettiği etkileyici tanıtım videoları da insan bedenine dair algılarımızla oynayan birer sanat eseri adeta.

Yılmaz Şen, Balenciaga’nın 2019 ilkbahar hazır giyim koleksiyonu için 6 kampanya videosu hazırlamış. Amacı, insan bedenin anatomik sınırlarını keşfetmek. Bunun için vücut fotogrametri taramalarını ve canlı aksiyon görüntülerini bir araya getirmiş. Ardından da her bir görünümü çeşitli şekillerde deforme etmiş.

Anatomik absürtlük, paranormal aktivite ve bahar neşesi bir arada

Yılmaz Şen’in geçmişteki çalışmalarına göz atıp üzerine de Balenciaga için hazırladığı videoları izlediğinizde sanatçının ifade biçimine dair daha fazla şeyi kavrayabiliyorsunuz. Figürlerin hareketleri, deforme ediliş biçimleri ve bulundukları mekanlar; varoluşa dair soruları ve boşluk hissini tetikliyor aslında. Balenciaga kampanyasında da yine aynı hislerle birlikte biraz daha paranormal bir hava var. Modellerin yüz ifadeleri, onları ruhani bir yaratık ele geçirmiş gibi. İlkbahar konseptiyle, modellerin anatomisi ve bu tavrı arasında da ilginç bir zıtlık yaratılmış. Anatomik absürtlük, paranormal aktivite ve bahar neşesi bir arada tuhaf hisler veriyor izleyiciye. Modellerin bazıları eğilip bükülürken kiminin omuzları genişliyor, kiminin de bacak gövde oranı bozuluyor. Gerçekten çok yaratıcı ve özgün çalışmalar. Ayrıca bir moda koleksiyonunun tanıtımı için de son derece cesur ve sıra dışı bir kampanya olmuş. Balenciaga’yı da yeniliklere açık vizyonundan dolayı kutlamak gerek belki de.

Görsel sanatçı ve tasarımcı Yılmaz Şen, çalışmalarını Kopenhag’da sürdürüyor. Animasyon, projeksiyon haritalama, illüstrasyon, sahne tasarımı, müzik videoları, grafik tasarım vb. gibi çok çeşitli alanlarda üretim yapabiliyor. Sanatçıyı blogu ve Vimeo kanalı üzerinden takip edebilirsiniz.

Balenciaga tüm videoları tek parça halinde paylaşmış:

Künye:

Yönetmen: Yilmaz Sen
Styling: Lotta Volkova
Prodüksiyon: Makropol
Sinematografi: Peter Hjort
Fotogrametri: Rigsters
Post prodüksiyon: Viljam Smed, Lennart Wendt
Prodüksiyon tasarımcısı: Anna Cathrine Colberg
Prodüksiyon koordinatörü: Sarah Chheiber
Ses: Mads Michelsen

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.