Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Balenciaga’dan Distopya Tadında 2020 İlkbahar/Yaz Videosu

Balenciaga’dan Distopya Tadında 2020 İlkbahar/Yaz Videosu

Balenciaga bu yılki ilkbahar/yaz koleksiyonunu, iklim krizi odaklı bir karanlık gelecek videosuyla tanıtıyor.

Balenciaga, tanıtım kampanyalarındaki avangart yaklaşımıyla takdir toplayan bir marka. Onun tanıtım filmlerini izlerken adeta bir video sanatı işi ya da deneysel bir kısa film izlermiş gibi hissediyor insan. Geçtiğimiz yıl markanın ilkbahar/yaz koleksiyonu tanıtım videolarını ve gözlük tanıtımı videolarını görsel sanatçı Yılmaz Şen hazırlamıştı. Anatomik sınırlarla oynayan bu “tuhaf” videolar tam anlamıyla zamanın ruhuna uygundu ve tanıtım videosu olmanın çok ötesinde sanat eseriydi sanki. Balenciaga bu avangart yaklaşımını bu yıl da sürdürüyor. Markanın 2020 İlkbahar/Yaz videosu dünyanın şu anki temel gündemi olan iklim krizine odaklanıyor ve insanın karanlık geleceğine ayna tutuyor.

Geleceğin ana akım medyasından bir haber bülteni

ABD’li sanatçı Will Benedict tarafından yönetilen ve müziği ABD’li deneysel müzik grubu Wolf Eyes’a ait olan video temelde bir ana haber bülteni formatında. Bu bültende su krizi, meslekleri ele geçiren yapay zekalı avatarlar, seçimler, otonom araçlar ve sanki her şey normalmiş gibi ortada gezinip duran insanlar görüyoruz. Spiker arada uzmanlara bağlanıp görüş alıyor, kimi zaman sokaktaki insanlarla röportaj yapan diğer ekip arkadaşlarına bağlanıyor. Spiker ve diğer çalışanlar Samsung’un bu yıl CES’te tanıttığı yapay zekalı avatarlara benziyor. Videoda gördüğümüz tüm figürler oldukça şık ve stil sahibi. Balenciaga’nın bu yılki ilkbahar/yaz koleksiyonunu taşıyorlar.

“Bazı kedilerin insanlara alerjisi vardır”

Haber bültenlerinden alışkın olduğumuz açıklayıcı altyazılarda ise görüntülerle alakasız şekilde “Soğan doğrarken sakız çiğnemek ağlamayı engeller”, “Bazı kedilerin insanlara alerjisi vardır”, “Hawai pizzası Kanada’da bir Yunan tarafından icat edildi” gibi genel bilgiler sıralanıyor. Yani videoda tuhaflık, absürtlük, sosyal mesaj vs her şey bir arada. Dört dakika boyunca sıkılmadan izliyorsunuz.

Bu arada distopik dünya içine yerleştirilen yeni sezon koleksiyonun, aksine iyimserliği savunduğunu ve  “hayal etmenin gücü”, “aşk herkes için” gibi söylemlerle sunulduğunu da belirteyim.

Balenciaga Balenciaga Balenciaga

Görsel: YouTube, Balenciaga