Lezzetli bir yemekten herkes bir kaşık daha almak ister ama ne yediğimiz kadar nasıl ve ne kadar yediğimiz de önemlidir. Gıda bilimi de mutfakta bu noktada devreye giriyor. Yemeklerin tadını nasıl algıladığımızı, yemeklerin sunum şeklinin yemeğe karşı algımızı nasıl etkilediğini inceliyor. DDB Unlimited imzalı The Helping Plate kampanyası yemek tabağında yapılan ufak değişikliklerle algımızın nasıl etkilendiğini ve çocukların nasıl daha sağlıklı bir öğün yiyebileceğini gösteriyordu. Bir babanın ve oğlunun (Ken ve Cameron Davidov) tasarladığı SpoonTEK isimli kaşık ise dildeki tat tomurcuklarını fark edilmeyecek bir elektrik akım ile hareketlendirerek gıdalardan daha fazla lezzet almamıza imkan tanıyor.
SpoonTEK dildeki tat tomurcuklarını harekete geçiriyor
İnsan dilinde tatlı, tuzlu, ekşi, acı ve tuzlu için beş farklı tat reseptörü bulunuyor. Bu reseptörler yemek yerken harekete geçiyor ve bu sayede duyular devreye giriyor. Geçmiş deneyimlerinden ve bedenin açlığından etkilenen beyin nihai tat ve lezzet algısını belirliyor. SpoonTEK, dildeki tat reseptörlerini hafif bir elektrik akımı ile uyararak bir nevi daha lezzetli bir yemek yeme deneyimi için dil üstündeki tat tomurcuklarını harekete geçiriyor.
Ken ve Cameron Davidov, SpoonTEK’i dil için çalışan bir çeşit dürbüne benzetiyor. Nasıl gözlerimiz belirli bir uzaklığı yakınlaştırmak için bir çift merceğe ihtiyaç duyuyor ve bu sayede daha net bir görüntü şansı edebiliyorsak SpoonTEK de dildeki tat reseptörleri için aynı işlevi gerçekleştiriyor.
SpoonTEK, galvanik duyusal teknoloji (galvanic sensory technology) adı verilen bir sistem sayesinde dil duyusunu ve galvanik uyarıyı birleştiriyor. Kaşığın sapında ve içinde yer alan iki elektrot koordineli şekilde çalışıyor. Kullanıcı kaşığın sapını tutarken yemek kaşığın içindeki elektrota yemek temas ediyor. Kullanıcının kendi enerjisini kaşık aracılığıyla yiyeceğe ileten SpoonTEK, elektrotlar sayesinde bu mikro akımları kaşığın önündeki bölüme yönlendiriyor.
Bu mikro akım yediğiniz gıdanın lezzetini daha da zenginleştirmek için dil ve damak üzerindeki noktaları hedefleyerek çalışıyor. Kullanıcı yemeği yediği sırada bu akımı hissetmese dahi damak tadı farklılığı algılıyor. Kaşığın tüm bağlantıları ve devreleri içerisinde yer aldığı için suyla kolayca temizlenebiliyor.
Diyet yemeklerinden daha fazla lezzet almak mümkün
Bu kaşık özellikle tadı pek iç açıcı olmayan düşük kalorili gıdaları tüketmek durumunda kalan kullanıcılar hedeflenerek geliştirilmiş. Bu sayede gıdalar tuz ve şeker açısından düşük miktarda olsa dahi kaşık yiyeceklerin tat açısından daha doyurucu olmasına yol açıyor.
SpoonTEK tasarımcıları kaşığın COVID-19 gibi tat ve duyu kaybı yaşatan hastalıklarda da etkili olabileceğini iddia ediyor. Ağızdaki tat tomurcuklarını harekete geçiren kaşık tadı daha iyi bir hale getirmekle kalmıyor aynı zamanda yemek sonrası yemeğin tadının damakta kalmasına yardımcı oluyor. SpoonTEK sayesinde tadı damakta kalan lezzetler ifadesinin gerçek manada karşılığı olacağı söylenebilir.
Indiegogo üzerinden fonlanan ürün geçtiğimiz aylarda fonlanma sürecini tamamladı ve toplu üretim sürecine geçildi.
Görsel: indiegogo