Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sürreal Karakterlerin Dünyasına Yolculuk

Sürreal Karakterlerin Dünyasına Yolculuk

İllüstratör Dani Choi, canlı renk paletine sahip gerçek üstü karakterlerle bezeli çizimleriyle mistik evrenlere götürüyor.

Dani Choi, Güney Kore’de doğan ve şu anda Brooklyn, New York City’de yaşayan kendi deyimiyle sadece zevk için çizim yapan bir illüstratör. Gerçek dışı işleriyle bilinen ve aynı zamanda resimli çocuk kitapları da hazırlayan Dani, eserlerinde dünyadan yabancılaşma, ayrılık ve bireysellik duygularını ön plana çıkarıyor. Canlı renklere sahip tuhaf karakterlerle bezeli kompozisyonlarında birden çok katman bulunuyor ve her katmanda farklı bir hikayeyi yakalamak, bakış açısına göre farklı anlamlar çıkarmak mümkün oluyor.

Sanatı bir yolculuğa benzeten Dani, eserlerinin merkezine hikaye anlatımını koyuyor. Büyüleyici ve tuhaf karakterlerin yar aldığı çizimlerde hikayenin yanı sıra merak uyandırıcı ögeler veya orantısız nesneler de dikkat çekiyor. Devasa hayvanlar, bitkiler, meyveler veyahut orantısız uzuvlara sahip insan bedenleri parlak ve canlı renklerle birleşince ortaya bambaşka evrenlerden fırlamış hayatlar çıkıyor.

Dani Choi, kurgudan ve gerçek hayattan besleniyor

Eserlerinde kimi zaman sadece gözlemlerine dayalı sonuçlar elde ederken bazı işlerinde kurgusal evrenlere de adım atıyor. Filmlerdeki renkli ve absürt karakterlerin dünyasından beslenmek onların hayatının tamamına ortak olmadan bu kurgusal evrene adım atabilmek en büyük ilham kaynaklarından. Dani Choi’nin Hollandalı ressam Hieronymus Bosch’un The Garden of Earthly Delights tablosu veya Stanley Kubrick’in The Shining filmindeki tema gibi farklı eserlerden ilham alarak ortaya koyduğu işlere rastlamak bu sayede mümkün oluyor.

dani choi dani choi

Çocukluğunda dinlemiş olduğu Kore halk masallarındaki mitolojik karakterler ve gençlik dönemlerinde ilgilendiği Yunan mitolojisi, gerçek dışı betimlemeler sunmasına imkan tanıyor.  Öte yandan gerçek hikayelerin de kurgular kadar büyüleyici yanları olabiliyor. Dani Choi, gerçek hikayelerden beslenmenin de kurgusal evrenlerdeki kadar ilham sağladığına inanıyor.

Çizimleriyle şimdiye kadar ağırlıklı olarak hareketsiz görüntülere odaklanan Dani Choi, 3B heykeller ve animasyon gibi farklı dallara da odaklanmayı hedefliyor. Farklı sanatçılarla iş birliği yaparak hareketli ve etkileşimli eserler üzerinde çalışmayı planlıyor. Sanatçının işlerine internet sitesinden ve Instagram hesabından ulaşabilirsiniz. Dani Choi’nin işlerini beğendiyseniz daha önceden yazmış olduğumuz Adrian Cox’un Border Creatures isimli resim serisine, Danimarkalı Rune Fisker’in deforme vücut formlarından beslenen çizimlerine ve Çinli illüstratör Jin Xingye’nin Green adlı illüstrasyon serisine göz atabilirsiniz.

Görsel: Dani Choi, Instagram